Užtepėlės prie traškučių ar daržovių lazdelių: galimybė sutaupyti ir laiko, ir pinigų sulaukus svečių

Kuo pavaišinti netikėtai užgriuvusius svečius? Ką sveikesnio užkąsti vakare prie filmo? Kaip nudžiuginti vaikus susirinkusius dūkti kieme? Užtepėlės yra greitai paruošiamas ir sveikas pasirinkimas, ypač, jei prie jų pasiūlysite ne traškučių, o daržovių lazdelių. Be to, nespėjus pagaminti užtepėlių patiems, visada jas ir kitus užkandžius vaišių stalui prekybos tinkle „Iki“ galite įsigyti iš anksto.

Užtepėlės ir svečiams, ir vakarienei.<br>„Canva“ nuotr.
Užtepėlės ir svečiams, ir vakarienei.<br>„Canva“ nuotr.
Burokėlių humusas.<br>123rf nuotr.
Burokėlių humusas.<br>123rf nuotr.
Pikantiškos salotos.<br>123rf nuotr.
Pikantiškos salotos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2024, 12:58 PM

Užtepėlės yra itin universalus patiekalas – tai gali būti ir užkandis, ir padažas prie rimtesnio patiekalo ar net alternatyva sveikai vakarienei. Norint pagaminti užtepėlę dažnai tereikia suberti visus produktus ir juos susmulkinti, o šiuo metu pasinaudojus specialiais pasiūlymais jų prekybos centre „Iki“ galite įsigyti pigiau.

Kiekvienas pagal savo skonį ir mitybą gali pasirinkti, ką mirkyti į užtepėlę. Neskaičiuojantys kalorijų gali mėgautis kukurūziniai tortilijų ar nachos traškučiais. Taip pat tinka šalia patiekti duonos lazdelių, duoniukų, džiovintos duonos traškučių, krekerių, mažų džiuvėsėlių ar tiesiog keptos duonos. Norintiems sveikesnio pasirinkimo rekomenduojame lazdelėmis papjaustyti agurkus, morkas, paprikas ar net salierus.

„Užtepėles galima lengvai pasigaminti namuose, bet jei norite būti pasiruošę netikėtumams, sutaupyti laiko ir pinigų – verta jau paruoštas įsigyti parduotuvėje. Šią savaitę iki liepos 7 dienos imtinai „Iki“ ženklo humusas su saulėje džiovintais pomidorais kainuoja 26 proc. pigiau. Taip pat pirmą liepos savaitę akcijos taikomos keptai duonai, trikampiams sumuštiniams, salotoms kvadratiniuose indeliuose, kurie taip pat yra neįpareigojantis vasariškas užkandis tiek šeimos iškylose prie ežero, tiek ir sulaukus netikėtų svečių“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Jei norite išraiškingesnio skonio – pasirinkite alyvuogių užtepėles, ispaniškai vadinamas tapenadomis. Jos gali būti gaminamos tik iš alyvuogių arba gardinamos papildomais priedais. Prekybos centre „Iki“ rasite alyvuogių užtepėlių su ančiuviais ir kaparėliais, baklažanais arba saulėje džiovintais pomidorais. Kadangi šios užtepėlės yra konservuotos, jų atsargos gali ramiai laukti jūsų spintelėje ar sandėliuke, o kai užgrius netikėti svečiai, turėsite juos kuo pavaišinti.

Nors Lietuvoje pikantiškos salotos laikoma atskiru patiekalu, iš tiesų, jos gali tapti puikia užtepėle ant trapučių, pertepimu sumuštiniuose ar užkandžiu prie keptos duonos. Pikantiškos salotos – yra ir viena pirkėjų mėgstamiausia prekybos centre „Iki“, nes jos šaldytuvuose galima rasti visada, nebent ją išpirko greitesni už jus.

Klasikinis humusas

Reikės:

  • 420 gramų konservuotų, vakuumuotų ar šviežiai virtų avinžirnių
  • 1/2 puodelio sezamo sėklų „Tahini“ pastos
  • 1/4 puodelio aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako
  • 1/4 puodelio citrinos sulčių
  • 1/2 stiklinės vandens
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos

Jei norite, kad jūsų humusas būtų itin švelnios kreminės tekstūros, teks šiek tiek paplušėti ir nulupti paviršinę membraną (odelę) nuo kiekvieno avinžirnio. Tai lengvai padarysite pabėrę avinžirnių tarp dviejų rankšluosčių ir šiek tiek pavolioję ant stalviršio. Žinoma, prieš tai nupilkite skystį, jei jie buvo konservuoti.

Išmaišykite stiklainyje esančią „Tahini“ pastą, nes ji dažnai sluoksniuojasi. Reikiamą kiekį pastos dubenyje sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Nulupkite ir susmulkinkite česnako skilteles, berkite į tą patį dubenį, kur jau pasta ir aliejus. Įberkite druskos, įspauskite citrinos sulčių, supilkite vandenį ir suberkite avinžirnius.

Galiausiai, gerai viską sutrinkite trintuvu, maisto kombainu ar tiesiog kokteilių plakiklyje. Jei užtepėlė per tiršta – galite atskiesti vandeniu ar papildomu aliejumi.

Galite pasigaminti ir įdomesnių humuso variantų – įspūdingai atrodantis rožinis humusas gausis, jei papildomai įdėsite virtų burokėlių. Ryškiai geltoną humusą pavyks išgauti su kario prieskoniais, o pesto padažas humusui suteiks žalios spalvos. Nebijokite eksperimentuoti.

Alyvuogių užtepėlė „Tapenade“

Reikės:

  • 1 puodelio žalių alyvuogių be kauliukų
  • 1/2 puodelio juodų alyvuogių (rekomenduojama, Kalamata rūšies)
  • Nedidelio pundelio petražolių
  • 1 šaukštas konservuotų kaparėlių
  • 1/4 puodelio geros kokybės alyvuogių aliejaus
  • 2 vidutinės skiltelės česnako
  • 1 šaukštas citrinų sulčių

Virtuviniame kombaine arba trintuvu sumaišykite visus ingredientus, kol taps vientisa masė. Galima sutrinti iki labai švelnios tekstūros arba palikti šiek tiek stambesniais gabaliukais.

Gardinkite citrina ir česnakais pagal savo skonį.

Norėdami paįvairinti receptą galite papildomai įdėti saulėje džiovintų pomidorų, ančiuvių, džiovintų grybų (nepamirškite išmirkyti), rozmarino ar garstyčių!

Kitokios pikantiškos salotos

Reikės:

  • 5 kiaušinių
  • 500 gramų fermentinio sūrio
  • 5 šaukštų majonezo
  • 2 skiltelių česnako (galima ir daugiau)
  • Pundelio mėgstamų žalėsių (kalendrų, petražolių ar krapų)
  • Pusę raudono svogūno
  • Druskos
  • Pipirų

Išvirkite kietai kiaušinius. Trynius sutarkuokite ar sutrinkite, baltymus supjaustykite gabaliukais. Sutarkuokite fermentinį sūrį, supjaustykite itin smulkiai svogūną ir žalėsius.

Viską sudėkite į dubenį ir sumaišykite su majonezu, gardinkite pagal skonį druska ir pipirais.

Skanaus!

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.