D. Praspaliauskas atskleidė degustacinių vakarienių užkulisius: jas įkvėpė teatras

2024 m. liepos 4 d. 14:03
Žinomas virtuvės šefas, „Amandus“ įkūrėjas sako, kad kur kas mažiau už įprastą apsilankymą restorane mums pažįstamos degustacinės vakarienės – tam tikriems žmonėms ir progoms skirtas žanras. Jaunystėje barmenu dirbti norėjęs, o šiemet „Michelin“ rekomendacijos sulaukęs šefas įkvėpimo sako besisemiantis iš teatro.
Daugiau nuotraukų (2)
„Kai norime pasiklausyti konkrečios dainos ar kūrinio, paprastai įsijungiame jį kurioje nors programėlėje ar pakeičiame patefono plokštelę. Tuo tarpu į koncertus, spektaklius einame atsiduoti kūrėjo ir atlikėjų valiai: tikimės, kad jie sukurs visokeriopai gerą patirtį: parinks tinkamiausius kūrinius, vientisą šou, įspūdingas dekoracijas.
Maisto pasaulyje tai – mažiau įprasta. Nors mus svečiai jau puikiai pažįsta, turime jų ištikimą ratą, kas vakarą užpildantį restoraną, bet plačiojoje visuomenėje degustacinės vakarienės, kuriose patiekalus, atmosferą, tempą ir istoriją parenka restoranas, o svečiai ateina tik patirti ir mėgautis, vis dar skamba labai egzotiškai. Ir tai nėra blogai“, – sako „Amandus“ šefas.
Jo teigimu, tokios „deep dining“ vakarienės iš tiesų primena teatrą – būtent iš spektaklių D. Praspaliauskas ir sėmėsi įkvėpimo.
„Aktoriai repetuoja, ruošiasi, o tuomet pakyla užuolaida ir per tas kelias valandas kiekvienas iš jų auditorijai atiduoda visą save: visą turimą energiją, emocijas ir pasakojamą istoriją. Lygiai taip pat veikia ir degustacinės vakarienės.
Kai svečius priimi visą dieną, natūralu, kad pavargsti, negali visą laiką būti įsikvėpęs ir pakylėtas – tam neužtektų nei fizinės, nei emocinės energijos. Bet tris valandas, kurias vyksta vakarienė, gali tai padaryti: gali svečiams sukurti aukščiausio lygio patirtį. Tame ir slypi visas tokių vakarienių žavesys“, – sako ne kartą geriausiu Lietuvoje pripažintas virtuvės šefas.
„Amandus“ įkūrėjas sako visada norėjęs bendrauti su žmonėmis, todėl jaunystėje svajojo tapti barmenu.
„Bet kai išvykau kulinarijos meno mokytis ir dirbti į Daniją, sutrukdė kalbos barjeras – nekalbėdamas daniškai, negalėjau turėti tiesioginio ryšio su svečiais. Tad neliko kito kelio: išmokau kalbą ir ėjau bendrauti“, – pasakoja vyras.
Grįžęs į Lietuvą, D. Praspaliauskas atvėrė restorano virtuvę, kad kuo daugiau svečių ir komandos narių vieni kitus matytų. Pasak jo, tam yra ir labai praktinė priežastis: kuo daugiau akių stebi restoraną, tuo daugiau dėmesio gauna svečiai, tuo greičiau išsprendžiamos bet kokios iškilusios situacijos.
„Tačiau tai yra ir abipusis apdovanojimas: mūsų komandai smagu po sunkaus visos dienos darbo pamatyti jo rezultatą – skaniais patiekalais besimėgaujančius svečius, išgirsti jų atsiliepimus. O svečiai dalyvauja tarsi spektaklyje: mato paskutinius patiekalų kūrimo štrichus, kulinarija tampa savotišku menu“, – teigia jis.
Pasak D. Praspaliausko, tokia koncepcija lėmė, kad nuolatiniai svečiai gatvėje jau atpažįsta toli gražu ne tik jį, bet ir kitus ilgamečius, 8 ar net 11 metų komandoje esančius „Amandus“ kolegas.
„Lygiai taip pat ir mes nudžiungame kur nors mieste sutikę nuolatinį svečią: patyrimines vakarienes mėgstantys ir nuolat jose besilankantys žmonės ilgainiui tapo savotiška bendruomene“, – pasakoja šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.