D. Praspaliauskas atskleidė degustacinių vakarienių užkulisius: jas įkvėpė teatras

Žinomas virtuvės šefas, „Amandus“ įkūrėjas sako, kad kur kas mažiau už įprastą apsilankymą restorane mums pažįstamos degustacinės vakarienės – tam tikriems žmonėms ir progoms skirtas žanras. Jaunystėje barmenu dirbti norėjęs, o šiemet „Michelin“ rekomendacijos sulaukęs šefas įkvėpimo sako besisemiantis iš teatro.

Žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad kur kas mažiau už įprastą apsilankymą restorane mums pažįstamos degustacinės vakarienės – tam tikriems žmonėms ir progoms skirtas žanras.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad kur kas mažiau už įprastą apsilankymą restorane mums pažįstamos degustacinės vakarienės – tam tikriems žmonėms ir progoms skirtas žanras.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad kur kas mažiau už įprastą apsilankymą restorane mums pažįstamos degustacinės vakarienės – tam tikriems žmonėms ir progoms skirtas žanras.<br>Pranešimo spaudai nuotr. 
 Žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad kur kas mažiau už įprastą apsilankymą restorane mums pažįstamos degustacinės vakarienės – tam tikriems žmonėms ir progoms skirtas žanras.<br>Pranešimo spaudai nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2024, 2:03 PM

„Kai norime pasiklausyti konkrečios dainos ar kūrinio, paprastai įsijungiame jį kurioje nors programėlėje ar pakeičiame patefono plokštelę. Tuo tarpu į koncertus, spektaklius einame atsiduoti kūrėjo ir atlikėjų valiai: tikimės, kad jie sukurs visokeriopai gerą patirtį: parinks tinkamiausius kūrinius, vientisą šou, įspūdingas dekoracijas.

Maisto pasaulyje tai – mažiau įprasta. Nors mus svečiai jau puikiai pažįsta, turime jų ištikimą ratą, kas vakarą užpildantį restoraną, bet plačiojoje visuomenėje degustacinės vakarienės, kuriose patiekalus, atmosferą, tempą ir istoriją parenka restoranas, o svečiai ateina tik patirti ir mėgautis, vis dar skamba labai egzotiškai. Ir tai nėra blogai“, – sako „Amandus“ šefas.

Jo teigimu, tokios „deep dining“ vakarienės iš tiesų primena teatrą – būtent iš spektaklių D. Praspaliauskas ir sėmėsi įkvėpimo.

„Aktoriai repetuoja, ruošiasi, o tuomet pakyla užuolaida ir per tas kelias valandas kiekvienas iš jų auditorijai atiduoda visą save: visą turimą energiją, emocijas ir pasakojamą istoriją. Lygiai taip pat veikia ir degustacinės vakarienės.

Kai svečius priimi visą dieną, natūralu, kad pavargsti, negali visą laiką būti įsikvėpęs ir pakylėtas – tam neužtektų nei fizinės, nei emocinės energijos. Bet tris valandas, kurias vyksta vakarienė, gali tai padaryti: gali svečiams sukurti aukščiausio lygio patirtį. Tame ir slypi visas tokių vakarienių žavesys“, – sako ne kartą geriausiu Lietuvoje pripažintas virtuvės šefas.

„Amandus“ įkūrėjas sako visada norėjęs bendrauti su žmonėmis, todėl jaunystėje svajojo tapti barmenu.

„Bet kai išvykau kulinarijos meno mokytis ir dirbti į Daniją, sutrukdė kalbos barjeras – nekalbėdamas daniškai, negalėjau turėti tiesioginio ryšio su svečiais. Tad neliko kito kelio: išmokau kalbą ir ėjau bendrauti“, – pasakoja vyras.

Grįžęs į Lietuvą, D. Praspaliauskas atvėrė restorano virtuvę, kad kuo daugiau svečių ir komandos narių vieni kitus matytų. Pasak jo, tam yra ir labai praktinė priežastis: kuo daugiau akių stebi restoraną, tuo daugiau dėmesio gauna svečiai, tuo greičiau išsprendžiamos bet kokios iškilusios situacijos.

„Tačiau tai yra ir abipusis apdovanojimas: mūsų komandai smagu po sunkaus visos dienos darbo pamatyti jo rezultatą – skaniais patiekalais besimėgaujančius svečius, išgirsti jų atsiliepimus. O svečiai dalyvauja tarsi spektaklyje: mato paskutinius patiekalų kūrimo štrichus, kulinarija tampa savotišku menu“, – teigia jis.

Pasak D. Praspaliausko, tokia koncepcija lėmė, kad nuolatiniai svečiai gatvėje jau atpažįsta toli gražu ne tik jį, bet ir kitus ilgamečius, 8 ar net 11 metų komandoje esančius „Amandus“ kolegas.

„Lygiai taip pat ir mes nudžiungame kur nors mieste sutikę nuolatinį svečią: patyrimines vakarienes mėgstantys ir nuolat jose besilankantys žmonės ilgainiui tapo savotiška bendruomene“, – pasakoja šefas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.