Vos tik atšyla orai, iškart padidėja marinuotų mėsos gaminių ir šašlykų paklausa. Tokią ne vienų metų tendenciją įvardijo prekybos tinklo „Norfa“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Ir ši tendencija kasmet vis stiprėja – maistas vis dažniau ruošiamas lauke, ant žarijų. Štai šį šiltąjį sezoną marinuotų gaminių „Norfos“ parduotuvėse parduota apie 10 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.
„Manau, tai lemia didėjantis gyvenimo tempas, kai žmonės linkę mažiau laiko praleisti ruošdami maistą, o sutaupytą laiką skirti kitai veiklai. Taip pat, žinoma, pirkėjų pasitikėjimas mūsų gaminių kokybe ir šviežumu“, – pažymėjo mėsininkas.
Ruoštis vasaros sezonui prekybininkai pradėjo dar žiemą – jie iš anksto pradėjo planuoti ant žarijų kepamų gaminių asortimentą ar ieškoti naujovių, kurios įtiktų net išrankiausiems pirkėjams.
„Dauguma mūsų kepti paruoštų gaminių asortimente išlieka kasmet – tai per daugybę metų pirkėjų pamėgti tradiciniai mūsų gaminiai. Išskirčiau mūsų gaminamas šviežias dešreles, tradicinius vasaros šašlykus, sprandinės šašlykus pipirų ir česnakų marinate, taip pat marinuotą šoninę medaus ir garstyčių marinate, sprandinę su kauliuku česnakiniame marinate“, – gaminius, kurie nuolat atsiduria „Norfos“ pirkėjų krepšeliuose, išvardijo D.Bartošius.
Brandintos jautienos mėgėjai jau taip pat yra pramynę kelius į šio prekybos tinklo parduotuves: čia galima įsigyti mažiausiai 21 dieną sausai brandintų trijų rūšių jautienos kepsnių už palankiausią kainą rinkoje. Nugarinės, išpjovos ir antrekoto kepsniai tokie populiarūs, kad vasarą kai kuriose „Norfos“ parduotuvėse jų nelieka vos tik jie pasirodo vitrinose. Todėl dabar mėsininkai stengiasi kuo efektyviau išnaudoti brandinimo spintas, kad subrandintų kuo didesnį kiekį jautienos kepsnių ir patenkintų išrankiausių pirkėjų poreikius.
O ieškantys naujų skonių taip pat liks nenusivylę užsukę į šio prekybos tinklo parduotuves.
Viena naujienų, kurią galima išbandyti šį sezoną, – marinuotos sprandinės kepsniai krienų marinate. Tradicinio dominuojančio krienų skonio kepsnius mėsininkai ruošia didesnius – apie 1–1,5 kilogramo svorio. Juos rekomenduoja kepti kepsninėse ar orkaitėje žemesnėje temperatūroje ir ilgesnį laiką, kad kepsnys iškeptų sultingas, o jo paviršius neapdegtų.
Toks kepsnys puikiai tiks šeimai ar didesnei kompanijai pamaitinti.
Mėgstantys saikingą aštrumą turėtų paragauti kitos „Norfos“ mėsininkų ruošiamos naujienos – meksikietiškai paruoštų kiaulienos šonkaulių ir kiaulienos nugarinės su kaulu kepsnių. Jiems būdingas aštresnis, bet ne per aštrus aitriosios paprikos aromatas.
Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse neįmanoma nepastebėti ir „Rivonos“ – moderniausios mėsinės Baltijos šalyse – asortimento. Pirkėjai jau yra pamėgę gražiai ir sandariai supakuotus įvairius kepti paruoštus gaminius.
„Lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų patiekalų bei skonių. Siekdami patenkinti paklausą užtikriname didelę kepti ant žarijų skirtų produktų įvairovę: nuo įvairiausių mėsos pusgaminių iki šviežių ir virtų dešrelių. Populiariausi išlieka kiaulienos ir vištienos gaminiai“, – pasakojo mėsos technologė Daiva Vaišvilienė.
Šalia Šilalės įsikūrusi neseniai atnaujinta įmonė yra aprūpinta moderniausia įranga, kuri padeda pagaminti didesnius kiekius šašlykų, marinuotų šonkaulių, šviežių ar virtų dešrelių, skirtų kepti.
Visi pusgaminiai yra gaminami pagal tikslų užsakymą ir iškart pristatomi į „Norfos“ tinklo parduotuves, tad jie ten visada šviežiausi.
„Keičiantis vartotojų įpročiams, skoniams ir mes ieškome naujų sprendimų – kuriame naujas receptūras, ieškome naujų prieskonių, marinatų, tobuliname pakuotes. Norėdami išgauti išraiškingą skonį naudojame kuo įvairesnius ir natūralesnius prieskonius“, – patikino mėsos technologė.
Šio sezono naujienas vienija šūkis „Pažink šalį per skonį“. Gaminių, kuriems prieskonius pasiūlė žinovai iš Prancūzijos, skonis skirtingas, būdingas įvairioms šalims. Visa tai atsispindi ir ant naujai sukurtų įdomaus dizaino pakuočių. Pakuotėse yra nuo 400 gramų iki 1 kilogramo gaminių.
Paukštienos mėgėjams nuo pasiūlos prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse gali apsisukti galva.
Aštresnio skonio mėgėjams turėtų patikti marinuotos viščiukų sparnelių vidurinės dalys meksikietiškame marinate – pasak D.Vaišvilienės, marinatas atskleidžia tikrą meksikietišką dvasią, juntamos aitriosios paprikos, svogūnai, česnakai.
Nukeliauti į Aziją galima ragaujant marinuotas viščiukų blauzdeles be sąnario azijietiškame marinate – japoniško stiliaus marinatas turi lengvo saldumo ir vos vos juntamo kario.
Iš visų kitų skonio savybėmis išsiskiria kubietiškas marinatas. Marinuotos viščiukų sparnelių „tulpelės“ „Kuba“ tinka visai šeimai, nes nėra aštrios, šiek tiek juntamas sūrio skonis.
Norite į Afriką? Išsikepkite marinuotų viščiukų sparnelių vidurinių dalių „Marokas“ – šis marinatas išskirtinis ne tik išvaizda, bet ir skoniu, – tokį jį padaro slyvos ir cinamonas. Marinatas turi šiek tiek saldumo, bet mažai aštrumo.
Vištienos šašlykų mėgėjai šiemet taip pat gali išbandyti įvairius „Rivonos“ mėsinės gaminius – vištienos šašlykus be kaulo „Bičiulių“ arba „Šeimos“ – tiek vieni, tiek kiti tiks visai šeimai, giminės ar bičiulių susibūrimui.
Dėmesio verti ir vištienos šašlykai su kaulu „Pfefferico“ marinate – juos ragaujant juntamas paprikų, česnakų ir garstyčių skonis.
O jeigu nenorite nei šašlykų, nei sparnelių, galite rinktis marinuotus vištienos kepsnelius „Japonija“ ar marinuotą vištienos filė „Graikija“ – pirmieji pasižymi japoniško padažo saldumu su lengvomis kario natomis, o pastarieji – pikantišku įvairių žolelių skoniu.
Kiaulienos mėgėjai taip pat turi iš ko rinktis – „Rivonos“ mėsininkai jiems siūlo net keletą naujų šašlykų rūšių.
Tai klasikinio skonio su svogūnais marinuoti kiaulienos sprandinės šašlykai „Klasika“, sausai marinuoti kiaulienos sprandinės šašlykai su žolelėmis, kuriuos ragaujant atsiskleidžia turtingas net kelių rūšių pipirų – juodųjų, žaliųjų ir baltųjų – skonis, susipynęs su džiovintų svogūnų ir česnakų skoniu. Šie šašlykai yra lengvai aštrūs.
Kiaulienos šašlykai majonezo marinate yra gardinami kaukazietiškais prieskoniais, o kiaulienos šašlykai „Gero ūpo“ turėtų patikti tiems, kurie mėgsta tikrą tradicinį su actu marinuotų šašlykų skonį. Marinatą papildo žolelės ir daržovių dalelės.
Naujiena šoninės mėgėjams – lengvai aštri marinuota kiaulienos šoninė pipirų marinate. Marinatui naudojami juodieji, žalieji ir baltieji pipirai, džiovinti svogūnai ir česnakai.
Kasmet populiarėja ir kepamosios dešrelės.
„Šių dešrelių sudėtyje nėra nitritinės druskos. Nitritus veikiant aukštesne nei 110 laipsnių temperatūra – o kepant ji visada aukštesnė – susidaro tam tikri toksiški junginiai nitrozaminai. Tai kancerogenai. Todėl pavadinime ir nurodyta „kepamosios dešrelės“, kad vartotojas suprastų, jog jas galima kepti“, – paaiškino D.Vaišvilienė.
„Rivonos“ meistrai gamina kelių rūšių kepamąsias dešreles: iš kiaulienos – klasikinio skonio virtas kepamąsias dešreles „Gero ūpo“ ar išraiškingo skonio dešreles „Šefo svajonė“, o iš vištienos – švelnaus aitriųjų paprikų ir žaliųjų citrinų skonio kepamąsias dešreles „Chili Lime“.
Tad nesukite galvos dėl iškylos. Čiupkite krepšius – ir į „Norfą“.