Mitybos specialistė įvardija tris klaidas, kurias darome rinkdamiesi desertą ir dalijasi naminio šokolado receptu

2024 m. gegužės 29 d. 08:58
Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė-Miller
Receptas
Jau daugiau nei 9 metus konsultuoju žmones mitybos klausimais ir pastebiu, kad mes vis dar dažnai darome kelias klaidas, susijusias su desertais.
Daugiau nuotraukų (1)
1 principas
Atsiminkime, kad produktai, kuriuose gausu angliavandenių, jau yra priskiriami prie desertų, pavyzdžiui, džiovinti vaisiai (net ir paprasti vaisiai), saldintas jogurtas, varškės sūreliai, bandelės, saldinta kava, sultys, džiovintų vaisių ar avižiniai batonėliai ir, žinoma, tokie produktai kaip pyragai, saldainiai ar tortai. Tad jei pusryčiams renkatės sūrelį, siūlyčiau jį geriau pakeisti riebia varške su natūraliu jogurtu, riešutais ir uogomis.
2 principas
Venkime deserto ant tuščio skrandžio, geriau rinkimės jį pirmoje dienos pusėje po pusryčių ar pietų. Patiekalas, kuriame gausu baltymų, neleis taip smarkiai pakilti cukraus lygiui mūsų organizme, jei desertą valgysime po jo. Venkime desertų tarp valgių kaip užkandžio – tai ne tik neigiamai veiks cukraus lygį organizme, bet gali skatinti persivalgymą ir svorio priaugimą.
3 principas
Rinkimės desertą, kuris natūraliai ateina iš gamtos (tai sezoniniai vaisiai ir uogos), arba pradėkime gaminti savo desertus namuose naudodami natūralius saldiklius, tokius kaip stevija, eritritolis ar ksilitolis, kurie nedaro įtakos cukraus lygiui mūsų organizme, arba rinkimės nedidelį kiekį medaus.
Naminis juodasis šokoladas
(iš elektroninio rinkinio „Mūsų šeimos receptai“)
Reikės:
  • 80 g kakavos sviesto
  • 8 v. š. kokosų aliejaus
  • 8 v. š. kakavos miltelių
  • 2 a. š. eritritolio
  • 1 a. š. medaus
  • žiupsnelio jūros druskos
Pabaigoje įmaišome:
  • 5 v. š. skrudintų kokosų traškučių (nebūtinai)
  • 4 a. š. migdolų sviesto ar smulkintų migdolų
  • 3 v. š. skrudintų lazdynų riešutų
Puode ar keptuvėje ant mažos ugnies išlydome kokosų sviestą ir kokosų aliejų, tuomet dedame kakavos miltelius, eritritolį, medų ir druską. Viską labai gerai išmaišome. Gautą masę supilame į kepimo popieriumi išklotą indą, įmaišome kokosų traškučius, migdolų sviestą ir skrudintus lazdynų riešutus. Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Išėmę iš šaldytuvo suskaldome (supjaustome) gabaliukais. Laikome šaldytuve ar vėsioje vietoje apie 7 dienas.
Mūsų šeimoje tokie desertai vyrauja švenčių metu, kai norisi pavaišinti kitus ir patiems pasidžiaugti. Kaip įvertino mano vyras, šis šokoladas yra vienas jo mėgstamiausių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.