Dietistė R. Bogušienė dalijasi 3 receptais su baklažanais: kaip tinkamai juos išsirinkti bei paruošti

Ilgą laiką dėl savo kerinčios spalvos auginti tik kaip dekoratyviniai sodo augalai, šiandien baklažanai, be abejonės, užsitikrinę garbingą vietą ant mūsų stalo. Ir ne be reikalo – šioje daržovėje yra antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie padeda stiprinti imunitetą, ji puikiai tinka norint sumažinti kūno svorį.

Lengviausias ir greičiausias būdas paruošti gardų baklažano patiekalą – apkepinus jį orkaitėje tiekti su mocarela arba gardinti varške, mėgstamais prieskoniais ir dar apkepti orkaitėje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Lengviausias ir greičiausias būdas paruošti gardų baklažano patiekalą – apkepinus jį orkaitėje tiekti su mocarela arba gardinti varške, mėgstamais prieskoniais ir dar apkepti orkaitėje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Raminta Bogušienė.<br>P.Zaborskio nuotr.
Raminta Bogušienė.<br>P.Zaborskio nuotr.
Baklažanų ir pupelių lazanija.<br>P.Zaborskio nuotr.
Baklažanų ir pupelių lazanija.<br>P.Zaborskio nuotr.
Vegetariški baklažanai.<br>P.Zaborskio nuotr.
Vegetariški baklažanai.<br>P.Zaborskio nuotr.
Traškūs baklažanai su kukurūzų plutele.<br>P.Zaborskio nuotr.
Traškūs baklažanai su kukurūzų plutele.<br>P.Zaborskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Raminta Bogušienė Dietistė, maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja

2024-03-14 14:20, atnaujinta 2024-03-19 11:27

Flavonoidai, antocianinai, randami baklažanuose, yra būtini mūsų širdies ir kraujagyslių sistemai – jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat šioje daržovėje daug vitaminų B1 ir B6, A, C, K, folio rūgšties ir mineralų – kalio, mangano, vario.

Šie vitaminai ir mineralai itin svarbūs ir sportuojantiems, gerina medžiagų apykaitą, smegenų darbą. Baklažanuose gausu antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, susidarančius sportuojant, – taip nuo pažeidimų apsaugomos raumenų ir kitos ląstelės.

Baklažanuose esanti chlorogeninė rūgštis turi antimikrobinių, antivirusinių ir nuo vėžio saugančių savybių, o polifenoliai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, navikinio audinio vystymosi ir plitimo, taip pat stimuliuoja detoksikuojančius fermentus ląstelės viduje ir skatina vėžinių ląstelių žūtį.

Baklažanų odoje esantis nasuninas gerina maisto medžiagų transportavimą į ląstelę, skatina šlakų pašalinimą, gerina smegenų kraujotaką ir atmintį. Nasuninas padeda organizmui pasisavinti geležį. Taip pat įrodyta, kad nasuninas apsaugo mūsų DNR ir ląstelių membranas nuo pažeidimų, kuriuos sukelia oksidacinis stresas.

Vartodami daugiau nei tris porcijas produktų, turinčių antocianino, turime 34 proc. mažesnę riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat hipertenzija.

Tyrimai rodo, kad baklažanai turi kraujospūdį mažinantį poveikį, apskritai yra naudingi širdžiai dėl gebėjimo kovoti su uždegimais ir oksidaciniu stresu, nes medžiagos, esančios baklažanuose, gerina kraujotaką ir mažina apnašų kaupimąsi arterijose.

Dėl itin mažo kalorijų ir didelio skaidulų kiekio baklažanai iš tiesų gali padėti sulieknėti, nes sukuria ilgą sotumo jausmą. 100 g baklažanų rasime net 2,5 g maistinių skaidulų ir tik 20 kalorijų, tad tai puikus pasirinkimas norintiems kontroliuoti savo kūno svorį.

Kaip išsirinkti tinkamą baklažaną?

Norint gauti visas organizmui naudingas medžiagas, reikėtų vartoti tik geros kokybės baklažanus ir, žinoma, tinkamai juos apdoroti. Atkreipkite dėmesį į baklažanų odelę – ji turi būti lygi, žvilganti. Rinkitės tamsiai violetinės spalvos baklažanus, nes juose daugiau antioksidantų, nelupinėkite odelės. Geriausia juos laikyti šaldytuve, o apdoroti nerūdijančiojo plieno peiliu.

Kaip tinkamai paruošti baklažanus?

Baklažanai sugeria riebalus, todėl geriausia juos kepti orkaitėje supjausčius juostelėmis ar padalinti per pusę, apšlakstyti aliejumi, užberti druskos, pipirų ir kepti, nelygu storis (juostelės ar puselė), nuo 10 iki 40 min. Šią daržovę galima įtraukti tiek į pagrindinius patiekalus, tiek į salotas (tiesiog prieš tai apkepus orkaitėje), troškinius ar sriubas.

Lengviausias ir greičiausias būdas paruošti gardų baklažano patiekalą – apkepinus jį orkaitėje tiekti su mocarela (apsukus sūrio rutuliuką baklažano juostele) arba gardinti varške, mėgstamais prieskoniais ir dar apkepti orkaitėje.

Mėgstantiems mėsos patiekalus galima rinktis maltos troškintos jautienos įdarą – perpjovus baklažaną pusiau, prieš jį įdarant šiek tiek apkepti. Taip paruošus įdarytus baklažanus tiekti su mėgstamomis salotomis.

Baklažanus kaip garnyrą galima valgyti su riebesne žuvimi, kad geriau būtų pasisavinti antioksidantai. Sportuojantiems rekomenduojama valgyti prieš treniruotes arba po jų kaip užkandį kartu su baltyminiais produktais.

Traškūs baklažanai su kukurūzų plutele

Reikės:

  • 1 baklažano;
  • 2 ekologiškų kiaušinių;
  • 200 g ekologiškų kukurūzų dribsnių;
  • žiupsnelio druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Baklažaną supjaustome riekelėmis, apibarstome druska, pipirais ir paliekame 10 min., paskui nupilame susikaupusį skystį.

Išplakame kiaušinius, o kukurūzų dribsnius sutriname tarp rankų.

Baklažaną apvoliojame kiaušinių plakinyje, tada kukurūzų dribsniuose ir dedame ant kepimo popieriaus. Kepame 220 laipsnių orkaitėje apie 25 min.

Tiekiame su pomidorais, kitomis sezoninėmis daržovėmis, bazilikais.

Vegetariški baklažanai

Tokiu pat principu galima gaminti ne tik vegetariškai, bet ir su mėsa, tik vietoj pupelių dedama smulkinta vištiena ar kalakutiena.

Reikės:

  • 4 baklažanų;
  • 400 g pomidorų tyrės (arba pomidorų padažo);
  • 400 g konservuotų pupelių;
  • 100 g kietojo sūrio;
  • 1 didelio svogūno;
  • 1 paprikos (arba 3 skirtingų spalvų po 1/3);
  • 3 skiltelių česnako;
  • šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos;
  • įvairių prieskoninių žolelių ir prieskonių;
  • petražolių patiekti.

Gaminimas:

Išskaptuojame baklažanus ir dedame į 180 laipsnių orkaitę 30 min.

Kol baklažanai kepa, ruošiame įdarą. Puode su šiek tiek aliejaus pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir paprikas. Vėliau dedame išskaptuotą baklažano turinį, pomidorų tyrę, beriame šiek tiek druskos, prieskonių ir viską troškiname apie 30 min.

Troškinimo pabaigoje (likus 10 min.) įdedame konservuotas pupeles ir viską gerai išmaišome.

Apkeptus baklažanus išimame iš orkaitės, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir įdarome paruoštu troškintu įdaru.

Smulkiai sutarkuojame sūrį, beriame ant baklažanų ir dedame į orkaitę dar 10–15 min., kol sūris išsilydys. Puošiame smulkintomis petražolėmis.

Baklažanų ir pupelių lazanija

Lazanijai reikės:

  • 18 lazanijos lakštų;
  • 500 g konservuotų garuose ruoštų pupelių;
  • 400 g pomidorų tyrės (ar pomidorų padažo);
  • 1 baklažano;
  • 3 morkų;
  • šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • raudonėlių;
  • raudonos paprikos;
  • persilado prieskonių;
  • šiek tiek vandens.

Padažui reikės:

  • 350 ml avižų gėrimo;
  • 50 g sviesto;
  • 3 v. š. viso grūdo speltos miltų.

Kiti ingredientai:

  • 100 g kietojo sūrio;
  • šiek tiek šviežių petražolių.

Gaminimas:

Įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus apkepiname kubeliais supjaustytą baklažaną, dedame nuplautas, nuskustas ir sutarkuotas burokine tarka morkas, vėliau – pupeles ir galiausiai pomidorų padažą bei prieskonius.

Viską troškiname apie 30 min., kol daržovės suminkštės.

Puode išlydome sviestą, suberiame miltus (turi išeiti minkšto sviesto konsistencija). Tada pilame avižų gėrimą ir šluotele maišome, kad nesusidarytų gumuliukų.

Į skardą dedame lazanijos lakštus, pilame paruoštą daržovių padažą, vėl dedame lakštus, ant jų – daržovių padažą, trečias sluoksnis vėl lakštai, o ant jų pilame sviesto ir avižų gėrimo padažą. Galiausiai užbarstome tarkuotu sūriu (jei jo norisi daugiau, galima dėti ant kiekvieno padažo sluoksnio).

Dedame skardą apie 40–50 min. į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (priklauso nuo lazanijos storio) pradžioje uždengę folija, o likus 15 min. iki gaminimo pabaigos ją nuimame. Iškepę papuošiame šviežiomis petražolėmis.

„Sveikatai palankus“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.