Maži stebuklai kasdienėje virtuvėje
Apsigyvenusi vyro Renė gimtinėje, Daiva Müllegger-Trečiokaitė pastebėjo, kad austrų virtuvėje ne mėsos valgiai, o saldėsiai ima viršų. Be to, jie ne tik nuostabiai gardūs ir kvapnūs, bet padaryti rankomis, namuose – nors atrodo, kad prie jų būtų prisilietęs profesionalus konditeris.
„Linco akys“ – mėgstamiausias austriškas kepinys
Austrijoje gili tradicija susitikti popietės kavos su gabalėliu pyrago – namuose ar kavinėje. Pasak D.Müllegger-Trečiokaitės, jei šventei sutariama atsinešti saldumynų, tai pirktiniai niekada neprilygs savo rankomis pagamintiems – jie itin vertinami, giriami, domimasi receptu. Nors išrankiuosius austrus pašnekovė jau ne kartą sužavėjo lietuvišku medaus tortu, austrų skanumynai per šventes taip pat namuose labai mėgstami.
„Jų kepiniai iš pirmo žvilgsnio nėra itin sudėtingi, tačiau labai svarbi produktų kokybė, jų temperatūra, tešlos minkymo niuansai ir tikslios proporcijos – be virtuvės svarstyklių neapsieisite. Šeimos gimtadieniams paprastai pati iškepu tortą, nors dukros kartais vietoje jo pageidauja daug mažų torčiukų iš želė ar kokių ypatingų pyragėlių, kurie nebūtinai turi būti saldūs. Dabar jau jos ir pačios darbuojasi su tešla, bet šventėms mėgsta mamos gaminius. Laikui bėgant, ėmiau mažinti receptuose nurodytą cukraus kiekį, o industrinį cukrų neretai pakeičiu agavų sirupue, trintomis džiovintomis datulėmis ar jų pasta, vietoje kvietinių miltų beveik visada imu speltos ar pilnagrūdžius. Kelis išbandytus ir patinkančius pyragus kepu dažniau nei kitus, bet patinka ir eksperimentuoti. O mėgstamų sausainių galiu iškepti ir be jokios progos. Vieni jų – „Linco akys“ – man patys gardžiausi ir, ko gero, tai labiausiai prigijęs austrų kepinys mūsų namuose“, – tvirtina žurnalistė.
Šventiniam desertui – tiek klasikiniai pyragai, tiek modernūs tortai
Pasak komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, gerokai prieš šventes lietuviai pradeda pirkti kūčiukus: klasikinius su aguonomis, rankų darbo su speltos miltais, cinamonu ar šokoladu: „Lietuviai pamėgo ir itališkuosius panetonės pyragus, taip pat renkasi klasikinį aguonų pyragą. Pastebime, kad ilgiau negendančius saldumynus ir ingredientus jiems kepti namuose pirkėjai renkasi planingai: laukia akcijų ir gerų pasiūlymų. Jų metu pigiau įsigyja produktus, kurie tinka ir vaišių stalui, ir dovanoms: džemų, riešutų, džiovintų vaisių, šokolado, valgomų dovanų rinkinių.“
Pasak ekspertės, belaukiant Kalėdų galima pasimėgauti ir vaikus pradžiuginti konditerių sukurtais produktais: jogurtiniais ar sūrio plikytais pyragaičiais, naminiais zefyrais, apelsininėmis kanelėmis, tartaletėmis su vaisiais. „Tradiciniai ir daugelio pamėgti saldumynai, kuriems sunku atsispirti – tiramisu, šimtalapiai, įvairūs tortai, tačiau mielai išbandomos ir naujovės. Šventėms papildome tortų asortimentą: šalia įprastų ir pamėgtų šokoladinių, sūrio, medaus ar lengvų tortų su vaisiais siūlome ir itin švenčių stalą papuošiančius glazūruotus tortus ar Napoleoną su pistacijų kremu“, – vardija O.Suchočeva.
Daiva Müllegger-Trečiokaitė siūlo receptą iš jos knygos „Kvepiantys“ – tai gardūs ir puikiai atrodantys austriški sausainiai „Kalėdų eglutės“. Jų tešla neretai vadinama „1–2–3“, nes dedama viena dalis cukraus, dvi sviesto ir trys miltų. Taip pat labai svarbu, kad sviestas būtų kambario temperatūros, bet neištižęs (geriausia jį iš šaldytuvo išimti valandą ar dvi prieš gaminant).
Sausainiai „Kalėdų eglutės“
Sausainiams reikės:
- 130 g cukraus pudros;
- 260 g sviesto;
- 390 g miltų;
- 2 kiaušinių trynių;
- vanilės;
- tarkuotos citrinos žievelės;
- druskos;
- raudonųjų serbentų arba abrikosų marmelado.
Kaip gaminti:
Minkštą sviestą išsukite su cukraus pudra, suberkite miltų, citrinos žievelę ir druską. Po vieną įmuškite trynius. Tešlą apsukite maistine plėvele ir valandą palaikykite šaldytuve. Iškočiokite 5 mm storio lakštą ir išspauskite įvairaus dydžio žvaigždutes. Galite naudoti ir kitokias formeles.
Kepimo popieriumi išklotoje skardoje 160 laipsnių temperatūroje kepkite sausainius apie 14 minučių.
Dar neatvėsusius sutepkite marmeladu – 4–5 žvaigždutes sulipdžius mažėjančia tvarka aukštyn, pavyksta „užsiauginti“ eglutes. Pabarstykite cukraus pudra ir sudėję į skardinę dėžutę, laikykite šaltai. Valgyti geriau po kelių dienų, kai marmeladas geriau įsigers į kepinį.
Skanaus!