Rūšinė kava: leiskitės į išskirtinių skonių kelionę

2023 m. gruodžio 20 d. 17:00
Įsivaizduokite, kad namuose staiga pasklinda saldžiosios vanilės, juodųjų serbentų ar mėlynių aromatas. Tuo tarpu gomurį glosto saldžiarūgštis miško uogų skonis…
Daugiau nuotraukų (3)
Tai patirsite ne ragaudami gurmaniškus desertus ar degustuodami ilgai brandintą vyną, o būtent gurkšnodami rūšinę kavą. Rūšinė kava daugybę skirtingų, visiškai natūralių skonių įgauna dėl tūkstančių joje slypinčių unikalių cheminių junginių. Juk ne veltui kava laikoma vienu iš chemiškai sudėtingiausių gėrimų! Plati apelsinų, karamelės, juodojo šokolado, karšto raudonojo vyno, mėlynių, braškių ar tamarindų skonių paletė priverčia ne vieną aiktelėti: „Ar tai – tikrai kava?“ Leiskimės į pažintinę išskirtinių istorijų kelionę ir atskleiskime unikalius rūšinės kavos skonius!
Kas yra rūšinė kava?
Rūšinė kava yra auginama ypatingomis mikroklimato sąlygomis (tad turi aiškią kilmės istoriją) ir pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis. Šis terminas pirmą kartą panaudotas žurnale Tea & Coffee Trade Journal dar 1973-aisiais, išskiriant ir vienos kilmės (angl. single-origin) kavas. Rūšinė kava – tai unikalus ir netikėčiausių skonių kupinas gėrimas, neturintis nieko bendro su įprastai paskubomis susiverčiamu karčiu skysčiu. Šia kava mėgaujamasi tarsi geriausiu vynu – lėtai ir pasigardžiuojant.
Augant rūšinės kavos populiarumui, šio gėrimo gerbėjai ėmė ieškoti būdo greitai ir paprastai išsiaiškinti perkamų pupelių kokybę. Po kelių dešimtmečių tokią galimybę pasiūlė Rūšinės kavos asociacija (SCA, angl. Specialty Coffee Association), sukūrusi rūšinės kavos vertinimo skalę. Joje atsižvelgiama į įvairiausius aspektus: skonines natas, skonių balansą, aromatą, rūgštumą, saldumą, poskonį ir t. t. Kad galėtų vadintis rūšine, kava turi surinkti ne mažiau nei 80 iš galimų 100 balų.
Kiekviena rūšinė kava mena savitą istoriją
Kiekviena rūšinė kava įveikia unikalų kelią ir mena išskirtinę istoriją. Viskas prasideda nuo tam tikrame regione pasodinto kavamedžio, o baigiasi nepakartojamos kavos puodeliu jūsų rankose. Visgi ši kelionė būtų neįmanoma be daugybės žmonių pasišventimo, atidumo ir kruopštumo, demonstruojamų kiekviename kavos apdorojimo etape. Kokie yra šie etapai? Susipažinkime:
Kilmės vieta. Oro sąlygos ir dirvožemis turi didžiulę įtaką kavos skoniui ir kokybei. Rūšinė kava auginama aukštikalnėse: čia ji bręsta lėčiau ir įgyja įvairiapusiškesnį skonį. Ypač svarbi ir kavamedžių priežiūra. Tik apgaubus juos meile ir dėmesiu galima tikėtis gero derliaus.
Kavos uogos. Sunokę kavamedžių vaisiai renkami tik rankomis, kad nebūtų pažeistos kavamedžių šakos ir, svarbiausia, galutinis jų produktas – uogos. Taip atrenkami tik visiškai sunokę, aukščiausios kokybės vaisiai.
Kavos apdirbimas. Surinktos uogos apdirbamos atsižvelgiant į kavos ypatumus ir parenkant jai geriausiai tinkantį apdirbimo būdą: klasikinį (drėgnąjį, pusiau drėgnąjį ar sausąjį) arba eksperimentinį (pvz., anaerobinį). Apdirbta kava paliekama džiūti.
Pupelių atranka. Apdirbtos ir išdžiūvusios kavos pupelės yra kruopščiai apžiūrimos: kelionę tęsia tik nepasižyminčios jokiais defektais.
Misija – rūšinė kava. Įveikus šiuos etapus, į areną žengia lūkesčių kupini, aukščiausius standartus pupelėms taikantys žalios kavos supirkėjai. Jie ragauja ir vertina kavą pagal jau minėtą SCA skalę. Verdiktas – 80 taškų ar daugiau? Tokia, jau rūšine tituluota kava gali tęsti kelionę link jūsų kavos puodelio.
Skrudinimas. Kavos skrudinimo procesas primena alchemiją. Įgudęs kavos skrudintojas gali išryškinti vienokias ar kitokias skonines natas, tad šis etapas turi didžiulę įtaką puodelyje atsiskleidžiantiems aromatams.
Išskirtinės skonių kelionės finišas. Paskutinis šios įspūdingos kelionės etapas priklauso nuo jūsų. Pasirinkite mėgstamą kavos ruošimo būdą, nusiteikite išskirtinei patirčiai ir pasinerkite į naujus skonius…
Kodėl gi nepatyrinėjus „Black Crow White Pigeon“ rūšinių kavų įvairovės?
Susigundėte paragauti rūšinės kavos, tačiau nežinote, kaip išsirinkti ar nuo ko pradėti? Išskirtinių skonių kelionės pradžiai puikiai tiks naujoji Kavos Draugo rūšinės kavos linija „Black Crow White Pigeon“. Pagrindiniai jos personažai – juodasis varnas (Black Crow) ir baltasis karvelis (White Pigeon) – įkūnija įvairialypę rūšinės kavos skonių paletę: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų (tokių kaip juodasis šokoladas ar cinamonas) iki lengvų, subtilių aromatų (jazminų ar citrusų). Skalėje nuo slėpiningos juodumos iki akinančio baltumo telpa visos įmanomos skoninės intrigos.
Kiekviena kava (ir jos unikali istorija) glūdi knygos skyrių primenančioje pakuotėje, pažymėtoje skaičiais nuo 1 iki 24. Ant tamsiųjų pakuočių besipuikuojantis varnas kviečia „įsižeminti“ ir atrasti sodresnes natas, o baltasis karvelis ir šviesiosios pakuotės kilsteli kavos mėgėjus subtilesnių aromatų link. Nuotykį galima pradėti nuo bet kurio skyriaus.
Išdrįskite pamėginti
Leistis į rūšinės kavos pažinimo kelionę – tai tarsi imtis skaityti jaudinančio siužeto knygą. Kiekvienas skyrius, kiekviena kava atveria naują pasakojimo sluoksnį, naują aromatą, naują skonį. Pasinerkite į dar nepažintų aromatų kupiną nuotykį. Tebūnie tai jūsų išskirtinės kavos istorijos!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.