Vaišės iš „Norfos“ – tiek ieškantiems naujovių, tiek mėgstantiems tradicijas

2023 m. gruodžio 16 d. 09:00
Namuose, kiemuose ir miestų aikštėse jau žiba išpuoštos kalėdinės eglės, Kalėdų Seneliai į maišus krauna dovanas, aidi šventinės melodijos – artėjančių švenčių nuotaika apėmė visą krikščioniškąjį pasaulį.
Daugiau nuotraukų (3)
Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių laukiame ne tik su viltimi ir puikia nuotaika, bet ir gausybe rūpesčių: kokiomis dovanomis ar lauktuvėmis apdovanoti artimuosius, kuo pasipuošti, kaip spėti į visus kalėdinius vakarėlius?
O galiausiai – didžiausias rūpestis: ką dėti ant švenčių stalo? Kokia mišraine ar įdomiau paruošta silke nustebinti šeimą ar draugus? Kokį kepsnį paruošti Kalėdų ar Naujųjų stalui, kuris patiktų net patiems išrankiausiems? Su kuo jį patiekti, kad valgytų ir maži, ir dideli?
Kaip ir kasmet prekybos tinklas „Norfa“ turi gausybę pasiūlymų švenčių stalui – užtenka užsukti į vieną parduotuvę ir rasite viską, ko reikia: tiek jau paruoštų gaminių, kuriuos tereikės pašildyti ir patiekti ant stalo, tiek puikios kokybės pusgaminių ar produktų, iš kurių paruošite skaniausią Kūčių vakarienę, karališkus kalėdinius pietus ar gurmaniškas vaišes Naujųjų stalui.
Čia pasiūlymų ras visi – ir pagal skonį, ir pagal piniginę, ir ieškantys naujovių, ir ištikimi tradicijoms.
Šalia Šilalės įsikūrusi moderniausia Baltijos šalyse UAB „Rivona“ mėsinė pasiruošimą didžiausioms žiemos šventėms pradėjo dar prieš keletą mėnesių.
„Pasiruošimas susideda iš daugybės etapų – gaminių kūrimo, sudėtinių dalių atsirinkimo, daugkartinių eksperimentinių partijų gamybos, degustacijų, pakuočių kūrimo, produktų fotografavimo ir daugybės kitų darbų“, – apie ilgą produkto kelią link parduotuvės lentynų pasakojo mėsos technologė Daiva Vaišvilienė.
Kasmet šventėms daugiau nei dešimt įvairių naujų gaminių pasiūlančios mėsinės darbuotoja pastebėjo, kad naujovės visuomet būna populiariausios tarp pirkėjų. Tai rodo, kad jie noriai išbando dar neragautus gaminius, pasitiki gamintojų skoniu, o šie žengia koja kojon su naujausiomis tendencijomis.
Iš kur šilališkiai, „Norfos“ pirkėjus kasmet stebinantys naujais gaminiais, semiasi tiek idėjų?
„Nuolat stebime vartotojų įpročius ir naujovių tendencijas, kad galėtume pasiūlyti būtent tokių produktų, kokių žmonės tikisi ir norėtų. Vykstame į parodas, kuriose susitinkame su įvairių šalių gamintojais, prieskonių tiekėjais. Stebime naujausias tendencijas, ieškome naujų idėjų produktams pagaminti ir supakuoti“, – vardijo technologė.
Kuo „Rivonos“ mėsinė pradžiugino „Norfos“ pirkėjus šiemet? Ką skanaus šilališkiai siūlo vaišių stalui, dovanoms ar lauktuvėms?
„Šiais metais asortimentas platus ir įvairus tiek produktų grupių, tiek žaliavų ir prieskonių bei marinatų įvairovės prasme. Kaip ir kiekvienais metais, ieškojome naujų skonių. Visi nauji mūsų produktai tinka tiek šventiniam stalui, tiek dovanoms“, – patikino D.Vaišvilienė.
Tačiau kartu gamintojai siūlo ir jau anksčiau pirkėjų pamėgtų gaminių – didžiosios žiemos šventės neapsieina be vyniotinių, marinuotų produktų – ančių, taip pat kalakutienos, vištienos gaminių. Vytintos dešros, dešrelės, lėtai virti gaminiai tinka ne tik namų stalui, bet ir dovanoms, mat yra patogiai supakuoti.
„Iš didelio siūlomo asortimento kiekvienas ras ką pasirinkti“, – šyptelėjo D.Vaišvilienė.
Gardus mėsos vyniotinis – visuomet šventinio stalo pažiba. UAB „Rivona“ mėsinės vyniotiniai visuomet pasižymi tuo, kad yra kaip pagaminti namuose, tad tikrai neverta gaišti laiko ir gaminti juos patiems.
Iš daugybės vyniotinių bandymų šilališkiai atrinko labiausiai populiarius ir pasiūlė pirkėjams tris naujus skirtingus vyniotinius: kaukazietiškai paruoštą virtą kiaulienos vyniotinį su natūraliais prieskoniais ir žolelėmis, grybų mėgėjams turėtų patikti virtas kiaulienos vyniotinis su baravykais, o vištienos gerbėjai neliks abejingi švelnaus skonio virtam vištienos vyniotiniui su kriaušėmis.
Užkandžių stalui puikiai tiks ir karštai rūkyti vištienos gaminiai: pikantiški arba pipirinio skonio karštai rūkyti vištienos užkandukai „Pfefferico“.
Ant žiemos švenčių stalo puikiai tiks ir karštai rūkyti vištienos suktinukai su spanguolėmis – iš viščiukų šlaunelių mėsos pagaminti suktinukai su spanguolių įdaru, o klasikinio skonio gerbėjams turėtų patikti karštai rūkyti vištienos suktinukai su obuoliais.
Tiek padėti ant stalo, tiek lauktuvėms puikiai tinka ir „Rivonos“ vytintos dešros ir dešrelės – pasak D.Vaišvilienės, šios grupės produktai pagaminti naudojant tik šiais metais pristatytus naujus prieskonius.
Visiems gurmanams vertėtų paragauti vytintos „Chorizo“ dešros, parduodamos po 200 g, – šią receptūrą ir prieskonius šilališkiams pristatė bulgarų technologai.
Vytintos „Chili“ dešrelės, nors ir pagamintos su aitriųjų paprikų prieskoniais, nėra labai aštrios, tad patiks visiems švelniai aštraus skonio gerbėjams.
O klasikos gerbėjai gali drąsiai rinktis vytintą aukščiausios rūšies dešrą „Klasika“, tuo labiau kad ji įvilkta į gražaus marginimo apvalkalą ir puikiai tinka lauktuvėms ar dovanoms.
Jau ne pirmus metus prekybos tinklas „Norfa“ pasiūlo gausybę marinuotų ar profesionalų iš anksto paruoštų gaminių, kuriuos reikia tik pašildyti ar iškepti. Kokie populiariausi?
„Šventiniu laikotarpiu gerokai padidėja tokių gaminių paklausa. Ypač populiarūs lėtai virti gaminiai, tokie kaip antys, kalakutų ir ančių šlaunelės, karkos, šonkauliai. Juos pašildžius galima nešti ant stalo ir mėgautis sultingu patiekalu, minkšta mėsa“, – pasakojo D.Vaišvilienė.
„Piemenėlio Excellence“ ženklu pažymėti gaminiai įtinka net patiems išrankiausiems – jie paruošti pagal žinomo šefo Deivydo Praspaliausko receptus. Tai lengviausias būdas paruošti restorano vertus pietus ar vakarienę namuose.
Naujovių gerbėjai ar norintys nustebinti artimuosius dar neragautais skoniais ir šiemet sulaukė naujienų.
Tai tradicinio, ryškaus skonio marinuoti vištų šlaunelių mėsos kepsneliai, paruošti su natūraliais prieskoniais. Mėgstantys švelnų skonį turėtų išbandyti marinuotas viščiukų blauzdeles be sąnario kefyro skonio marinate. Mėgstantiems aštriau „Rivonos“ mėsinė pasiūlė pipirinio skonio marinuotas sparnelių vidurines dalis „Pfefferico“ marinate.
Itin išskirtiniu, pikantišku aromatu pasižymi marinuotos viščiukų sparnelių „Tulpelės“ rūkytų slyvų ir paprikų marinate – skonis patiks net išrankiausiems!
„Naujiena ir tai, kad šie gaminiai supakuoti kepimo indelyje. Prieš kepant tereikia nuimti popierinę pakuotės dalį, o plėvele apdengtą plastikinį indelį su produktu įdėti į orkaitę ir iškepti. Tad viskas pagalvota apie klientą, kad jam būtų paprasčiau ir patogiau“, – pažymėjo „Rivonos“ mėsinės technologė.
Šie produktai išsiskiria ir visiškai nauju pakuotės dizainu.
Pasak D.Vaišvilienės, prieš šventes visuomet populiarūs išlieka kaimiškos linijos produktai, ir tai rodo, kad rinkdamiesi mėsos gaminius pirkėjai ieško natūralumo, tikro kaimiško dūmo. Šių gaminių gamyboje naudojami tradiciniai lietuviams įprasti prieskoniai – pipirai, česnakai, laurų lapeliai.
Taip pat „Norfos“ pirkėjai jau žino, kur ieškoti išskirtinės dovanos. Kasmet prieš šventes parduotuvėse pasirodo tikras „Rivonos“ mėsinės pasididžiavimas – šaltai rūkytas didelis kiaulienos kumpis.
Kumpio, kuris gaminamas pagal senovinį receptą, gamybos procesas užtrunka iki pusės metų, pagaminamas tik ribotas jo kiekis, o jo įsigyti galima tik prieš didžiąsias metų šventes.
„Šis gaminys yra puikaus skonio ir labai tinka dovanoms, yra gražioje pakuotėje“, – teigė technologė.
O ką ji pati ruošia šventėms savo šeimai? Ką veža dovanų ar lauktuvių kitiems?
„Kasmet ant mano švenčių stalo puikuojasi nauji šventėms pristatyti mėsos vyniotiniai. Pastaraisiais metais prie jų prisidėjo dar ir visi lėtai virti gaminiai – antiena, kalakutiena, jautienos išpjova. Kadangi jie supakuoti dar ir gražiose patogiose pakuotėse, jie labai tinka ir į dovanų krepšelį įdėti. Dovanoms renkuosi ir įvairius vytintus produktus, kuriais pasigardžiuoti galima ir po švenčių“, – patarimu pasidalijo D.Vaišvilienė.
Tradiciškai prieš Kalėdas parduotuvių tinklo „Norfa“ kulinarijos skyriuose puikuojasi gausybė šventinių mėsos patiekalų, paruoštų be konservantų, natūralių, tarsi pagamintų namuose. Jie jau iškepti, paruošti dėti ant stalo, tad skubantys ar nemėgstantys suktis virtuvėje tikrai neliks be vaišių.
UAB „Rivona“ vadybininkė Nadežda Perminienė atkreipė dėmesį ir į paruoštus kepti mėsos kepsnius. „Norfoje“ galima įsigyti ko tik širdis geidžia: paruoštų kepti kalakutų, ančių, žąsų, jautienos, atskirų viščiukų dalių, jau išvirtų ar šaldytų liežuvių ir daugybę įvairiausių kitų gaminių.
Be to, kaip ir kasmet, pagal atskirą užsakymą kulinarijos cecheliai siūlo pagaminti įdarytą vištą ar įdarytą lydeką – tereikia užsakyti šiuos gaminius iš anksto ir numatytą dieną pasiimti juos iš „Norfos“. Teliks paruošti ar čia pat įsigyti garnyro, ir vaišės – ant stalo.
„Norfos“ pirkėjai ras ir gausybę pasiūlymų Naujųjų sutiktuvėms, kurioms paprastai mėgstama stalą puošti gausybe užkandžių: pradedant nuo vytintų dešrelių ir baigiant prabangiomis kumpinėmis, skilandinėmis dešromis, kitais gardžiais užkandžiais.
Dar vieną naujieną šventėms pasiūlė ir „Norfos“ parduotuvių mėsininkai.
„Norfos“ parduotuvių mėsos cechuose Kalėdoms ruošiama marinuota kiaulienos sprandinė slyvų marinate. Tai didesnio svorio (1–1,5 kg) sprandinės kepsnys, skirtas kepti orkaitėje ar kepsninėje.
Jo marinato pagrindą sudaro džiovintų slyvų gabalėliai su apelsinų žievelėmis, pagardinti prieskoniais, kurie kepsniui kepant namus pripildo malonaus kalėdinio aromato. Tad ši Kalėdų rytą kepama sprandinė gali būti pagrindinis patiekalas ant kalėdinio stalo“, – pasakojo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Kaip ir visus metus, prieš Kalėdas populiari brandinta jautiena. Nors žiemą kepsniai grilyje ar kepsninėje kepami rečiau, mėsininkas pastebėjo, kad per Kalėdas didesniam ar mažesniam svečių būreliui mėgstama išsikepti gardžių kepsnių lauke. Tuo labiau kad tai ir savotiška pramoga, proga pakilti nuo vaišių stalo ir pakvėpuoti grynu oru. O tie, kurie nori patys paruošti kepsnį, vyniotinį ar kitą mėsišką patiekalą šventėms, jau seniai žino, kad geresnės parduotuvės už „Norfą“ nėra. Čia visuomet – tik pati šviežiausia mėsa.
„Paprastai prieš Kalėdas mėsos vitrinose labai greitai nelieka kiaulienos karkų, kulniukų, šoninės, iš kurių šeimininkės pačios ruošia vyniotinius. Taip pat perkami ir didesni sprandinės, nugarinės, kumpio gabalai, kuriuos pirkėjai marinuoja patys ir ruošiasi kepti Kalėdų dieną“, – vardijo D.Bartošius.
Didžiosioms metų šventėms intensyviai ruošėsi ir „Rivonos“ kulinarijos cechas.
„Norėdami pasiūlyti naujų šventiškesnių patiekalų dirbome keletą mėnesių, ir išties intensyviai. Paruošėme keletą naujienų, kurias, manau, įvertins tiek gurmanai, tiek neišrankaus, tradicinio skonio pirkėjai: tai liežuvio salotos, lietuviškų daržovių mišrainė su silke, marinuoti svogūnai su silke, tradicinių troškintų daržovių (morkų ir svogūnų pomidorų padaže) mišrainė su silke.
Ieškantys pikantiško skonio neapsiriks pabandę keptų bulvių ir silkės salotų, burokėlių salotas su mangų padažu, rūkytos vištienos ir sūrio mišrainę“, – naujienas vardijo technologė Ieva Bagackienė.
Kėdainių kulinarai šventėms paruošė ir puikaus skonio lydekų kepsnelius su daržovėmis, kiaulienos suktinukus su špinatais ir sūriu, vištienos kepsnelius, žuvies vyniotinį, kalakutienos kepsnelius su miško grybais.
„Skamba puikiai ir skonis nuostabus“, – šyptelėjusi patikino I.Bagackienė.
Jokios šventės neįsivaizduojamos be žuvies, o Kūčios ar Kalėdos – tuo labiau. Todėl ji siūlo nepamiršti ir šių jūrų ar marių dovanų ir išbandyti tai, ko galbūt dar nesate ragavę.
„Norfos“ prekybos tinklo pirkėjai jau pastebėjo naujovę – karštai rūkytas stauridžių išklotines, kurias tikrai verta paragauti. Pasak technologės, tai šiek tiek primiršta senovinė žuvis, kuri yra be galo skani ir maistinga. Jos mėsoje yra iki 20 procentų baltymų ir labai mažai riebalų. Taip pat I.Bagackienė siūlo atkreipti dėmesį ir į karštai rūkytas auksaspalves doradas, kurios taip pat yra puikaus skonio.
Darius Vilimas, UAB „Rivona“ vadybininkas, teigė, kad paskutinė savaitė prieš Kūčias „Norfos“ žuvies skyriuose – pats didžiausias darbymetis: kai kurių žuvų per savaitę nuperkama tiek, kiek kitu metų laiku – per keletą mėnesių.
Karštai ar šaltai rūkytos, sūdytos, marinuotos, šviežios žuvys – „Norfos“ pirkėjai tikrai turi iš ko rinktis. Kaip visuomet, perkamos karštai ar šaltai rūkytos skumbrės, karštai rūkytos lydekos, ešeriai, kitos populiarios žuvys.
Kūčių stalo karalienė silkė taip pat atsiduria daugelio krepšeliuose. Itin mėgstamos silkės sūryme, iš kurių šeimininkės ruošia įvairius patiekalus.
Tiesa, D.Vilimas pastebėjo, kad įpročiai šiek tiek keičiasi: prieš kelerius metus labai populiarios buvo silkės su galva, o dabar vis labiau populiarėja jų filė. Tai, pasak jo, rodo, kad pirkėjai vis mažiau nori patys išdarinėti silkes ir perka tai, ką paruošė profesionalai.
Kokios šviežios žuvys prieš šventes traukia akį „Norfos“ vitrinose?
Asortimentas, pasak vadybininko, panašus kaip ir kasmet: itin populiarūs švieži karpiai, perkami ir upėtakiai, lašišos. Norintys tikrai karališkos vakarienės „Norfoje“ ras eršketų.
Prieš žiemos šventes paprastai jau galime pasimėgauti pirmosiomis stintomis, tačiau viskas, pasak D.Vilimo, priklauso nuo gamtos ir žvejų.
„Paprastai stintų sezonas prasideda po švenčių – sausio, vasario mėnesiais. Jeigu jos pasirodo gruodį, žvejai prigaudo ir pasiūlo mums, mes pasiūlome savo pirkėjams“, – pasakojo vadybininkas. Tad jeigu švenčių stalo neįsivaizduojate be šių žuvų, užsukite į parduotuvę patikrinti!
Didžiosios žiemos šventės neatsiejamos ir nuo gardumynų, įvairiausių skanėstų, tad joms kaip reikiant pasiruošė ir „Rivonos“ kepykla. Smaližiams konditerininkai pasiūlė tiek dėmesio vertų naujienų, tiek pirkėjų jau pamėgtų kepinių.
„Rivonos“ kepyklos vadovas Algis Pocius pirmiausia atkreipė dėmesį į šventinį tortą su lazdynų riešutais. Tai tortas, kurį drąsiai galima dėti ant prabangiausių švenčių stalo, – ne veltui jis puikuojasi ir ant kalėdinio „Norfos“ leidinio „Kalėdų magija“ viršelio.
„Tai prabangaus skonio tortas su kepintais lazdynų riešutais ir plombyriniu kremu. Visiška naujovė, iki šiol tokio torto neturėjome“, – pasakojo kepyklos vadovas.
Per šventes mėgstami ir pyragai ar plokštainiai, todėl Kėdainiuose įsikūrusi kepykla asortimentą papildė ir jais.
Grietininis pyragas yra su natūralia grietine ir spanguolėmis, simbolizuojančiomis Kūčias ir Kalėdas.
Pyragas su maskarpone ir bruknėmis – taip pat žieminis, pagamintas su natūralia maskarpone, pasižymintis solidžiu, prabangiu skoniu.
Verta atkreipti dėmesį ir į kitą naujovę – medaus skonio plokštainį su pasifloromis – jis taip pat įdomaus, dar neragauto skonio.
„Tai unikalus mūsų konditerininkų kūrinys, kurį jie sukūrė patys. Tokio skonio pyrago nėra niekur kitur, jokiose kepyklėlėse ar prekybos centruose“, – patikino A.Pocius.
Dar viena naujovė – kapučino skonio plokštainis, taip pat solidaus, prabangaus skonio, tinkantis šventėms.
Kepyklos vadovas išskyrė ir dar vieną konditerininkų gaminį, kuris pats populiariausias „Norfos“ parduotuvėse, – tai kanelės.
„Po to, kai atnaujinome jų gamybą, pakeitėme technologiją, vos spėjame gaminti – taip kanelės patiko „Norfos“ pirkėjams. Vos ne kasdien sulaukiame užsakymų pagaminti beveik pusę tonos kanelių“, – pasakojo A.Pocius.
Ir, žinoma, kokios šventės be duonos?
Kėdainiuose įsikūrusios „Rivonos“ kepyklos pasididžiavimas – „Duončiaus“ tradicinė ir plikyta duona. Nuo metų pradžios abiejų šių gaminių paklausa padidėjo apie tris kartus, tad žiemos šventes kepyklos darbuotojai pasitinka ir darbingai, ir džiugiai.
„Tai visiškai natūrali, ilgai brandinama duona, ruošiama be jokių priedų. Tai, kokia ji populiari tapo per nepilnus metus, rodo, kad pirkėjai mūsų darbą įvertino“, – pasidžiaugė A.Pocius.
NorfaRivonaSkanios Kalėdos
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.