Netoli Biržų esančiu avių ūkiu rūpinasi šeima – Jūris ir Kristina. Tiesa, šeima avis ne tik augina, bet jau maždaug 8 metus lankytojus priima ir įvairioms degustacijoms. „Mūsų tikslas – supažindinti vaikus ir suaugusius su avimis, papasakoti, kaip ir iš kur atsiranda, pavyzdžiui, kojinės“, – pasakos Kristina.
Pora šiuo metu augina apie ne vieną šimtą pačių įvairiausių avių – čia galima rasti net prūsiškas ar senovinės lietuviškos veislės. „Tiesa, pamatysime tik nedidelį jų pulkelį – kitos avys jau ruošiasi eiti į tvartus. Likusios lauke yra parodinės, atliekančios tam tikras funkcijas per mūsų edukacijas. Jas galima paglostyti, pamaitinti“, – pasakos moteris.
O šiandien šeima savo ūkyje darbais skirtosi po lygiai – vyras daugiau rūpinasi avims skirtu pašaru, o jo žmona augina ėriukus. „Edukacinė veikla – mūsų abiejų darbas vienodomis dalimis“, – šypsosis Kristina.
Be edukacijų, šeima taip pat savo ūkyje prekiauja ir pačių ruoštais produktais. Tiesa, pieno produktus jie siūlo tik vasarą, o štai ėriena gali pasitarnauti visais metų laikais. Tiesa, jie neslėps – sužinoję, kad avis galima melžti, lietuviai iki šiol kartais nustemba. Ką jau kalbėti apie avių pieną ar iš jo gaminamus sūrius bei ledus…
Taip pat Kristina ir Jūris turi 6 jurtas iš avies kailio. Vienoje – pirtelė, kitoje – muziejus, edukacijų ar degustacijoms skirtos erdvės. Būtent pastarojoje, kaip pasakos šeima, vyksta daugiausiai veiksmo – čia įvairių šeimos ruošiamų gaminių paragaus ir Gian Luca.
Šįkart Gian Luca atskleis sotaus ėrienos, jautienos ir daržovių troškinio receptą.
Ėrienos, jautienos ir daržovių troškinys
Reikės:
- jautienos šonkaulių;
- ėrienos šonkaulių;
- šlakelio alyvuogių aliejaus;
- morkos;
- svogūno;
- saliero;
- bulvių ir batato;
- balzamikų acto;
- žiupsnelio druskos;
- pipirų;
- rozmarinų;
- raudonojo vyno;
- kreminio sūrio.
Padažui:
- šviežaus čiobrelio;
- česnako skiltelės;
- majonezo.
Kaip gaminti
Norėdami pasigaminti šį patiekalą namuose, pirmiausiai į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite daržovių mišinį, paruoštą iš trintos morkos, svogūno ir saliero. Tuomet bulves ir batatus supjaustykite stambiais kubeliais ir sudėkite juos į troškinį. Apkepintą masę pagardinkite balzamiko actu, druska ir pipirais. Įpilkite stiklinę raudono vyno ir leiskite jam nugaruoti. Sumažinkite kaitrą ir leiskite patiekalui pasitroškinti apie 10–15 minučių.
Per tą laiką nusausinkite jautieną ir ėrieną, patepkite mėsą alyvuogių aliejumi ir paeiliui sudėkite ant gerai įkaitinto grilio. Iškepusią mėsą suvyniokite į foliją ir palikite pastovėti 5–10 minučių. Praėjus šiam laikui, nepamirškite mėsos pagardinti druska, pipirais ir rozmarinu.
Paruoškite padažą: sukapokite šviežią čiobrelį ir česnako skilteles, suberkite į dubenėlį ir pridėkite majonezo. Gerai išmaišykite ir atidėkite padažą į šalį.
Tuomet beliks troškinį pagardinti kreminiu sūriu, gerai išmaišyti ir patiekti. Į lėkštę įdėkite kelis šaukštus troškinio, keptą jautieną ir ėrienos šonkaulius. Papuoškite patiekalą šviežiu čiobreliu.