Ką, dirbdami „Norfoje“, perka jos vadovai ir ką įsigyti rekomenduotų kitiems?
Dėl atsakymų į šiuos klausimus sutarėme susitikti su sostinės Ukmergės gatvėje esančios „Norfos XXL“ parduotuvės direktore Virginija Novelskyte ir šio parduotuvių tinklo Vilniaus regiono vadove Ilona Dasiene.
Skanumynų mėgėjams – lobiai
„Vytintos jautienos juostelės bei sveriamas kaimiškos linijos sūdytas kumpis – tai mano gardumynai.
Pamačiusi, kad kumpis ką tik atvežtas, nuo mėsos gaminių vitrinos negaliu atsitraukti jo nenusipirkusi“, – patikino parduotuvės vedėja V.Novelskytė.
Su ja ir I.Dasiene, besimėgaudamos gardžiais pokalbiais, „Norfos XXL“ administracijos kambarėlyje susėdome ryto kavos.
Jis ankštas, ant stalo – du kompiuteriai ir šūsnys dokumentų. „Didesnio kabineto man nė nereikia, nes kone visą laiką darbuojuosi prekybos salėje.
Užbėgu tik patikrinti elektroninio pašto“, – paaiškino Virginija tuo metu, kai I.Dasienė pjaustė „Rivonos“ konditerijos ceche keptą varškės sūrio tortą su karamele ir riešutais.
Regiono direktorė Ilona yra ir viena tų reiklių pirkėjų, kurie visada skaito etiketėse gaminių sudėtį. 34 proc. varškės – tai pirmas įrašas torto receptūroje, vadinasi, tai kepinys iš natūralių produktų.
„Šeimoje mūsų su vyru poreikiai yra skirtingi. Jis – saldžiavalgis, o aš – mėsos mėgėja. Tad jis akylai stebi internete „Norfos“ skelbiamas akcijas – „Super praktiškas kainas“. Ir pats traukia pirkti saldumynų, ypač kai nuolaidų atsiranda jo mėgstamiems sausainiams.
Prekių grupės „Super praktiškoms kainoms“ sudaromos kas dvi savaites. Būna, kad aš dar nespėju iškabinti išspausdintų kainų, o vyras skambina klausdamas, ar jau atsirado nuolaidos“, – pasakojo parduotuvės direktorė Virginija.
Mėsa – vizitinė kortelė
Būdama mėsos mėgėja Virginija turi įprotį apsipirkti ir šviežios mėsos skyriuje, o produktus, kuri pati pamėgo, mielai rekomenduoja ir kitiems.
„Šviežios mėsos skyriuje perku smulkintą mėsą – naminį faršą, patiekalus iš jo namie gaminu pati. Marinuotą mėsą kepsniams renkuosi tik tokią, kuri įtrinta žaliu – česnakiniu marinatu. Kadangi pati juos labai mėgstu, patariu ir kitiems jų paskanauti.
Apskritai atvėsintos mėsos neperku jokiose kitose parduotuvėse. „Norfoje“ ji yra skaniausia, nes visada šviežia“, – patikino V.Novelskytė.
Tarsi tam, kad jos klausantis apetitas dar labiau būtų sužadintas, ji ėmė pasakoti apie parduotuvės kulinarijos skyriuje gaminamas tuno salotas, gardžią tradicinę „Lietuvišką“ mišrainę ir traškius mėsos kepsnius su sūriu, daržovėmis bei kitais įvairiais priedais.
I.Dasienė paantrino – mėsa yra „Norfos“ vizitinė kortelė.
„Mano sūnui 21 metai ir jis daugybę metų nevalgė mėsos. Virsmas įvyko, kai nupirkau pačioje „Norfos“ parduotuvėje sausai brandintos jautienos. Negalėjau patikėti – jis visą kepsnį suvalgė pasigardžiuodamas.
Nuo to laiko, kai tariamės, ką gi savaitgalį gaminsime pietums, dažniausiai išgirstu prašymą nupirkti brandintos jautienos. Nieko kito – ne vištienos, ne kiaulienos, bet tik jos“, – kalbėjo regiono vasovė I.Dasienė.
Gamina tiek, kiek reikia
„Gyvenu Vilniaus Baltupių rajone, netoli namų yra dvi „Norfos“ parduotuvės. Tuomet, kai nedirbu, specialiai einu į tolimesnę, Kalvarijų gatvėje esančią „Hyper Norfą“, nes joje yra savas kulinarijos skyrius.
Man taip jau būna – užsimanau salotų ir būtinai turiu vien dėl jų nueiti į tą parduotuvę. Žinoma, kad namo grįžtu ne vien jomis nešina.
Būna, stoviu prie vitrinos kulinarijos skyriuje ir renkuosi pirkinius: kiaulienos guliašą, „Mėgstamiausias“ salotas su agurkais ir pomidorais arba tuno salotas, dar ko nors užsimanau.
Ir mūsiškės parduotuvės, ir kitų didžiųjų „Norfų“ kulinarijos skyrių virėjai pagamina labai skanų guliašą, kurio kaina irgi gera. Pavyzdžiui, kiaulienos mentės kilogramas kainuoja 4,49 euro, o iš jos pagaminto guliašo kilogramas – 5,49 euro. Kaina skiriasi nedaug, o laiko tokiam patiekalui pagaminti juk daug prireiktų“, – patirtimi dalinosi V.Novelskytė.
Ir dar vienas niuansas. Anot Virginijos, jos vyras, pirmą kartą pamatęs „Norfos“ kulinarijos skyriuje pagamintų salotų kainas, nustėro.
„Pasak jo, tokių kainų esą kitose parduotuvėse nėra.
Jis pirmiausia visų salotų nusipirko po truputį, norėdamas paragauti. Negana to, peržiūrėjo etiketėse nurodytą sudėtį ir padarė išvadą, kad jos – nepriekaištingos, nes jose nėra jokio skonio stipriklio.
Jo ir nereikia, nes pas mus salotos gaminamos vietoje, po truputį – tiek, kiek parduodama. Kulinarijos skyriuje darbuojasi virėja, tad visada su ja deriname kiekius.
Gausiau prigaminama salotų prieš savaitgalį, nes žmonės po penktadienio darbų savaitgaliui maisto perka daugiau“, – kalbėjo Virginija.
Pirkėjai kulinarijos skyriuje taip pat stebi akcijas. Pavyzdžiui, paskelbus ją „Lietuviškai“ mišrainei, šeši jos kilogramai buvo parduoti per kelias valandas.
„Kitą dieną mūsų virėja, ukrainietė Leila, pagamino jos trečdaliu daugiau – ir tą išgraibstė. Žmonės perka, ragauja, suvalgo ir jos grįžta dar kartą. O ir mūsų Leila labai gera, darbšti virėja, kaip ir jos kolegė. Abi jos skaniai gamina.
Mano nuostata – geriau tų salotų pagaminti kiek mažiau, bet kad visada būtų šviežios“, – sakė V.Novelskytė.
Gardūs pieno produktai
30 proc. riebumo „Piemenėlio“ grietinė, „Piemenėlio“ kefyras ir to paties prekės ženklo varškė – tai būtini pieno produktai, kurių visada būna I.Dasienės šeimos šaldytuve.
Pasirinkimą nulemia viena, bet pati svarbiausia savybė – šių gaminių skonis.
„Perku šeimai visą „Piemenėlio“ prekės ženklo produkciją. Esame išragavę įvairių gamintojų grietinę, bet apsistojome ties „Piemenėlio“ – ji pati skaniausia.
Mano vyras kone viską valgo su grietine – sriubą, koldūnus, lietinius, todėl šio produkto namie turi būti daug.
Jis turi ir gerą įprotį – kas vakarą išgeria stiklinę kefyro, o „Piemenėlio“ kefyras jam – pats gardžiausias“, – patikino Ilona.
Ir ji, ir Virginija yra įsitikinusios, kad kokybiški pieno produktai neišpučia mokėtinos sumos pirkinių kvituose, nes ir rinkos stebėsena rodo, kad „Norfos“ parduotuvių tinkle šie pieno produktai yra pigiausi.
„Pareklamuosiu labai skanų jogurtą „Pieno rojus“, – Virginija nuskubėjo prie šių gaminių lentynos. – Tai mūsų pieninės Alytuje gaminiai – „Rivonos“ produktai. Jų mūsų parduotuvėje yra dviejų rūšių.
Vienas – su džiovintais vaisiais ir sėlenomis, kitas – su mangais, avokadais ir apelsinais. Pastarasis yra mano mėgstamiausias.“
O štai I.Dasienė iš pieno produktų lentynų paėmė savo mėgstamiausią gaminį – šviežią saldų varškės sūrį.
„Galėčiau visą suvalgyti vienu kartu“, – prisipažino.
Apie silkę, ir ne tik ją
„Silkių filė – tai mano sūnaus maistas, o mano pačios mėgstamiausios – natūralios, su galvomis. „Norfoje“ jomis prekiaujama trijų rūšių – „Bajoriška“, „Senolės“ ir „Sūdyta“. Dar vienas niuansas – mėgstu ikrus, tad, jei tik yra galimybė, paprašau pardavėjų, kad parinktų man silkių su ikrais“, – apie skonio subtilybes prakalbo I.Dasienė.
Artėjant Kalėdoms silkių ir atvėsintų karpių „Norfos“ parduotuvės užsako vis daugiau. Jų pardavimas jau dabar pradėjo didėti, o viena perkamiausių šiuo metu prekių žuvies skyriuje – atvėsintos jūros lydekos.
„Tai ne šaldyta žuvis, skonis visai kitoks. Išsikepame savaitgaliais namuose, ir žuvimi pakvimpa visa virtuvė.
Regiu, kad žmonės noriai perka ir atšaldytas auksaspalves doradas. Jų kilogramas šiuo metu kainuoja apie 7,8 euro.
Pati niekaip neprisiruošiu jų paragauti – namie išsikepti. Tačiau dažnai mano pačios pirkinių krepšyje atsiduria karštai rūkyta skumbrė. Tai irgi „Rivonos“ gaminys, skumbrės yra rūkomos Kėdainiuose esančiame gamybos ceche“, – paaiškino regiono vadovė Ilona.
Žingsniuodamos su ja po prekybos salę aptarėme ir tai, kad šiuo metu palanki pirkėjams yra rūkytų šprotų kaina, – vietoj 1,49 euro jie kainuoja 0,99 euro. Ši kaina galios iki akcijos pabaigos, lapkričio 29-osios.
Paklausta apie mėsos gaminių, tiksliau dešrų, pasirinkimą I.Dasienė palydėjo iki šaldytuvų su šiais gaminiais.
„Anksčiau pirkdavau įvairių gamintojų rūkytą arba vytintą dešrą, bet pastaruoju metu namuose neatsivalgome „Rivonos“ gaminių. Tai ir „Grūdėta“, ir „Naminė“, ir „Anytos“, ir kitos dešros. Pasiūla didelė, žmonės gali išsirinkti priimtiniausio skonio.
Kokybės ir kainos santykis ypač palankus. Pavyzdžiui, 200 g dešros kainuoja 6,29 euro. Nemanau, jog tai daug, nes įtaką kainai daro tai, kad ji gaminama iš kokybiškos mėsos“, – paaiškino I.Dasienė.
Vitrinose – įvairūs gaminiai
„Kepti varškėčiai yra mano silpnybė. Darbe jų nusiperku vietoj deserto. Būna, kad pavakare išsiverdu kavos ir, pasišildžiusi varškėčių, pasmaguriauju“, – kalbėdamos apie pavakarių būtinybę su I.Dasiene stabtelėjome ties kulinarijos skyriaus vitrinomis.
Ten pat, „Norfos XXL“ parduotuvės kulinarijos ceche, kepti mėsos vyniotiniai, ten pat keptas netikras zuikis, įvairūs mėsos kepsniai, maltinukai, o karštų gaminių vitrinoje – ir kepta karka.
Vieni žmonės kulinarijos gaminius perka po darbo ir vežasi juos namo, kiti perka jų pietums – dažniausiai tai darbuotojai iš greta „Norfos XXL“ parduotuvės esančių įmonių. Vištienos kepsneliai su pievagrybiais, keptos kepenėlės – žmonės ragauja įvairių gaminių ir išsirenka, kas jiems labiausiai patinka.
„Kiaulių karkas marinuoja mūsų parduotuvėje dirbantis mėsininkas. Jos pradedamos kepti vakare ir tai daroma lėtai, per naktį, užtat ir skonis jų nepakartojamas.
Pirkėjams labai patinka ir bulviniai vėdarai, juos labiau perka nei keptas bulves. Aš irgi esu jų mėgėja“, – patikino Ilona.
Anot jos, paklausą turi ir atvėsinta kalakutiena. Vieni iš tam tikrų kalakuto dalių verda šaltieną, kiti kepa kepsnius, o štai pati Ilona verda sriubą.
Ji atkreipė dėmesį į dar vieną populiarią prekę – tai „Rivonos“ ceche susmulkinta ir po 1 kg fasuota vištiena. Jos kaina – 5,49 euro ir už tokią kainą galima iškepti daug gardžių kepsnių.
Įsidėjus į krepšį kulinarijos gaminių reikėtų nepamiršti dar vieno pirkinio – duonos.
„Kartą įsikalbėjome su drauge apie įvairius duonos gaminius ir ji patikino, kad savo tėčiui perka juodą „Norfos“ duoną, nes ji – be cukraus.
Aš pati mažai duonos valgau, kiti šeimynykščiai dažniausiai ją pirkdavo be mielių. O dabar dar pamėgome ir „Norfos“ duoną“, – papasakojo I.Dasienė.
Ji stabteli prie dar vienos prekių lentynos – Lenkijoje gaminamų ir didelę paklausą turinčių troškintos mėsos konservų.
„Namuose ir mes, atidarę stiklainiuką, mėsą maišome arba su virtomis bulvėmis, arba su makaronais.
O štai iš savo mamos sužinojau apie marinuotus „Rivonos“ gamybos pomidorus. Mama jų deda į įvairius troškinius. Taigi net ir aš vis dar sulaukiu staigmenų, nors daugybę metų dirbu „Norfoje“, – pratarė I.Dasienė.
Įrengtas išmanusis parduotuvės apšvietimas
Vilniuje, Ukmergės g., esanti „Norfa XXL“ – tai išskirtinė parduotuvė. Ji po rekonstrukcijos buvo atidaryta šių metų pavasarį. Atliekant remontą joje buvo sumontuota moderni ir taupi apšvietimo sistema.
Ties vitrinomis su maisto produktais – mėsa, žuvimi, salotomis ir įvairiais kulinarijos gaminiais – sustojantys pirkėjai nė nepastebi, kaip jiems priartėjus viskas apšviečiama intensyviau.
Tarp lentynų su įvairiomis kitomis prekėmis – pramoninėmis, bakalėja, konservais, duona – lubinis apšvietimas, pirkėjams atsitraukus, prigęsta, o priartėjus suintensyvėja.
Modernus apšvietimas, kuris kartu pagyvina estetišką, skoningą interjerą, dar labiau padidino parduotuvės trauką – ne tik vilniečiai, bet ir žmonės iš gyvenviečių, esančių palei Ukmergės plentą, važiuoja į ją apsipirkti.