Pirmąją vietą šių metų reitinge pelnė modernios virtuvės, įkvėptos Goa regiono Indijoje, atstovas – Gasparo Fernandeso ir jo žmonos Kristinos Fernandes prieš aštuonerius metus įkurtas restoranas „Gaspar’s“ Vilniuje. Tai ir vienas didžiausių kilimų šiemet – 2019 metų sąraše „Gaspar’s“ buvo užėmęs 10 vietą.
Į antrąją vietą šiųmečiame reitinge pasitraukė puikiai žinomo šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, tiekiantis kūrybiškus patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. „Džiaugsmas“ lig šiol du kartus iš eilės 30 geriausių restoranų sąraše buvo užėmęs pirmąją vietą.
Restoranas „Gastronomika“ beveik visus metus sukosi geriausiųjų penketuke. Prieš trejus metus pelnęs 4 vietą, šiemet jis palypėjo vienu laipteliu aukštyn – į 3 vietą. Tiesa, restorano šefas Liutauras Čeprackas vertina šiuos rinkimus gana skeptiškai.
„30 geriausių restoranų? Ir vėl lietuviški vertinimai nuvilia dėl savo neprofesionalumo. Tai restoranų vertinimų parodija, nes tai daro žmonės, kurių dauguma nieko nesupranta nei apie maistą, nei apie jo vertinimą. Geriau jau būtų visai to nedaryti. Todėl nevarkite, maldauju, ir labai prašau manęs į šitą nesusipratimą netraukti ir neskelbti. Yra tarptautiniai gidai, tokie kaip „Michelin“ (kuriame dirba profai), kurie, tikėkime, ateis ir įvertins“, – dar prieš paskelbiant geriausiuosius piktinosi jis.
Gero maisto akademijos nariai kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“ geriausius restoranus rinko jau penktą kartą. Tiesa, populiarėjantį reitingavimą buvo sustabdžiusi pandemija – trejus metus rinkimai nevyko.
Anot organizatorių, restoranai vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams tenka už maistą.
„Reitingas – savotiškas gidas restoranų lankytojams, nes kiekviena į sąrašą pakliuvusi vieta yra unikali savo koncepcija, istorija, patiekalais ir filosofija“, – sakė Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Anot jo, šiemet gastronominėje kultūroje matyti kelios tendencijos – restoranai puikiai panaudoja sezoninius produktus, mezga glaudžius ryšius su vietos ūkininkais, nemaža dalis grįžta prie laiko patikrinto fermentavimo bei konservavimo ir taip kaupia atsargas šaltajam sezonui.
„Dalinimasis maistu yra neabejotina tendencija – didelė dalis reitingo restoranų ruošia patiekalus, kuriais galima mėgautis kartu su šeima ar draugais, o dalinimasis ir kartu kylančios diskusijos apie maistą, jo ingredientus tampa neatsiejama vakarienės dalimi“, – pabrėžia L.Petrukaitis.
Geriausiųjų 30-ukas
Nr.1 „Gaspar’s“, Vilnius
Nr.2 „Džiaugsmas“, Vilnius
Nr.3 „Gastronomika“, Vilnius
Nr.4 „Nineteen18“, Vilnius
Nr.5 „Vila Komoda“, Palanga
Nr.6 „Šturmų švyturys“, Ventės ragas
Nr.7 „Toda“, Palanga, Nida
Nr.8 „Monai“, Klaipėda
Nr.9 „Da Antonio“, Vilnius
Nr.10 „Arrivee“, Kaunas
Nr.11 „Amandus“, Vilnius
Nr.12 „Dine“, Vilnius
Nr.13 „Ertlio namas“, Vilnius
Nr.14 „Narushi“, Vilnius, Nida
Nr.15 „Momo Grill“, Vilnius, Kaunas, Klaipėda
Nr.16 „Saint Germain“, Vilnius
Nr.17 „Demo restoranas“, Vilnius
Nr.18 „Pachamama Dinner Club“, Vilnius
Nr.19 „Pacai“, Vilnius
Nr.20 „Pas mus restoranas“, Vilnius
Nr.21 „Fabrikėlis“, Vilnius
Nr.22 „La Capital“, Vilnius
Nr.23 „Bizarre“, Vilnius, Nida
Nr.24 „DIA“, Kaunas
Nr.25 „Avenue Brasserie“, Palanga
Nr.26 „Telegrafas“, Vilnius
Nr.27 „14Horses“, Vilnius
Nr.28 „Somm“, Vilnius
Nr.29 „Fisheria“, Nida, Preila
Nr.30 „Stikliai“, Vilnius