Šįkart „Lidl“ ekspertai kviečia praplėsti kulinarinių žinių kraitelę ir į ją įtraukti ispaniškų patiekalų, kuriuos pagardins prekybos vietose pasirodžiusios šviežios lietuviškos bulvės.
Nors laikoma daržove, bulvė yra stiebagumbis, kuris – vienas universaliausių augalų pasaulyje. Bulvės į Ispaniją atkeliavo tik XV amžiuje, o į Lietuvą – dar vėliau, tačiau jos įsitvirtino ne tik šių šalių, bet ir kone visos Europos virtuvėse.
Kai kuriems bulvė gali pasirodyti nuobodi ir blanki, tačiau bent kartą apsilankę Ispanijoje ar ragavę šios šalies virtuvės patiekalų gali lengvai šią nuostatą paneigti.
„Lidl“ ekspertai siūlo išmėginti net tris skirtingus receptus, kuriuose darniai susijungia ispaniški skoniai ir šviežios lietuviškos bulvės.
„Patatas Bravas“ arba keptos bulvytės ispaniškai
Ko gero, nerasite studento, kuris studijų metais nekepė ar bent jau neragavo keptų bulvių. Be to, keptos bulvės – vienas populiariausių užkandžių (isp. tapas) Ispanijoje, žinomas kaip „patatas bravas“. Kai kam nostalgiškus prisiminimus sukels, o kai kam – ir nauju atradimu taps šis receptas.
Keptoms bulvytėms prireiks:
- 10 šviežių lietuviškų bulvių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. aitriųjų paprikų miltelių
- druskos ir pipirų pagal skonį
- žiupsnelio petražolių ir kitų mėgstamų prieskoninių žolelių
Pomidorų padažui reikės:
- 2 v. š. pomidorų tyrės arba pastos
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. aitriųjų paprikų miltelių
- 1 skiltelės česnako
- druskos ir pipirų pagal skonį
Pirmiausia nuskutame bulves, jas nuplauname ir supjaustome 2–3 cm dydžio gabaliukais. Bulves apšlakstome aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir kitais prieskoniais, išmaišome. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol apskrunda.
Bulvėms dar kepant, rekomenduojame pasiruošti pomidorų padažą. Nuluptą česnako skiltelę susmulkinkite ir suberkite į įkaitintoje keptuvėje esantį aliejų. Truputį pakepinkite, kol česnakas suminkštės. Įberkite druskos, pipirų, aitriųjų paprikų miltelių ir gerai išmaišykite. Palikite kelioms minutėms pasitroškinti, ir tuomet supilkite padažą į dubenėlį.
Iškeptas bulves galite sudėti į nedidelius dubenėlius, papildomai apšlakstyti alyvuogių aliejumi, papuošti petražolėmis. Mėgaukitės jomis mirkydami į pomidorų padažą.
Bulvės – kiaušinienėje? Taip, jeigu ji – ispaniška
Daugelis mėgsta kiaušinienę pagardinti kumpiu, tačiau Ispanijoje į ją mėgstama įdėti ir bulvių. Skamba neįprastai, bet ispaniško omleto su kumpiu ir bulvėmis skonis – tiesiog nepakartojamas.
Šiam patiekalui prireiks:
- apie 625–650 ml alyvuogių aliejaus
- 5–6 šviežių lietuviškų vidutinio dydžio bulvių
- 1 didelio svogūno
- 6 kiaušinių
- 6 riekelių vytinto kiaulienos kumpio „Jamón Serrano“
- 1,5 a. š. druskos
Nuskuskite bulves ir perpjaukite jas išilgai į keturias dalis. Supjaustykite jas ir svogūną plonomis riekelėmis.
Į aukštesnę keptuvę supilkite alyvuogių aliejų, įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Sudėkite supjaustytas bulves ir svogūnus taip, kad aliejus juos apsemtų. Jei aliejaus trūksta, įpilkite jo dar. Įberkite druskos ir, retkarčiais pamaišydami, kepkite apie 10 minučių, kol bulvės suminkštės. Stenkitės jų neperkepti, kad neištižtų.
Iškeptas bulves ir svogūnus perkoškite per sietelį, atvėsinkite. Kol viskas vėsta, dubenyje išplakite kiaušinius, įberkite druskos. Susmulkinkite vytintą kumpį ir kartu su iškeptomis bulvėmis bei svogūnu sudėkite į kiaušinio plakinį.
Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus. Supilkite produktų plakinį ir kepkite virš vidutinės kaitros ugnies, kol omletas pradės tirštėti ties kraštais. Kepdami mentele vis atstumkite omletą nuo keptuvės kraštų, pajudinkite keptuvę, kad patiekalas neprikeptų.
Ant keptuvės viršaus užvožkite lėkštę ir staigiu judesiu apverskite keptuvę, kad omletas įkristų į lėkštę. Švelniu judesiu grąžinkite apverstą omletą į keptuvę ir dar 4–5 minutes jį kepkite.
Iškeptas omletas turi būti minkštas, tačiau įsmeigus į vidurį medinį smeigtuką ir jį ištraukus, jis turi būti švarus. Patiekalą patiekti galite su pomidorais, agurkais ir kitomis šviežiomis daržovėmis.
Troškinys ant laužo – su bulvėmis ir čioriso dešra
Jei vasaros vakarus mėgstate leisti gamtoje, jums patiks sotus, virš laužo liepsnos paruoštas troškinys, kurį pagardins ispaniška čioriso dešra.
4 asmenims prireiks:
- 600 g čioriso dešros
- 8 šviežių vidutinio dydžio lietuviškų bulvių
- 2 didelių svogūnų
- 6–8 skiltelių česnako
- 2 didelių žaliųjų arba raudonųjų paprikų
- 4 didelių pomidorų
- 2–3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 a. š. rūkytų paprikų miltelių
- 2 a. š. džiovintų čiobrelių
- druskos ir pipirų pagal skonį
Į didelę keptuvę ar puodą troškinimui supilkite alyvuogių aliejų, įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Susmulkinkite ir suberkite čioriso dešrą. Pakepinkite apie 5–7 minutes, kol išsiskirs skysčiai ir paruduos dešros gabaliukai. Dešrai iškepus, išimkite ją iš indo, palikite atvėsti.
Į tą patį indą įpilkite dar šiek tiek aliejaus ir suberkite susmulkintus svogūnus. Kepkite, kol jie suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Suberkite smulkintą česnaką ir pakepinkite viską dar apie 1 minutę.
Nulupkite bulves ir supjaustykite maždaug 1–2 cm dydžio gabaliukais. Sudėkite jas į indą, kuriame kepa svogūnai ir česnakai bei kepkite apie 5 minutes, kol bulvės šiek tiek apskrus.
Juostelėmis supjaustykite paprikas ir sudėkite jas prie kitų kepamų daržovių. Viską kepkite dar apie 2 minutes.
Smulkiai supjaustykite pomidorus ir, kartu su išsiskyrusiomis sultimis, supilkite į indą. Suberkite paprikos miltelius ir džiovintą čiobrelį, viską gerai išmaišykite ir ant silpnesnės ugnies virkite apie 15–20 minučių, kol suminkštės bulvės.
Į būsimą troškinį suberkite apkeptus čioriso dešros gabaliukus, šiek tiek druskos ir pipirų bei dar pavirkite kelias minutes.
Paruoštą troškinį patiekite karštą, papuoškite petražolėmis. Skanaus!