Pašnekovė pasakojo ne tik apie tinklaraščio atsiradimą, santykį su maistu, bet ir pasidalino keliais vasariškais, lengvais, labai gardžiais receptais iš savo naujosios saldumynų knygos.
Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“
Pokalbio metu pašnekovė dalinosi maisto tinklaraščio atsiradimo istorija ir jo reikšme savo gyvenimo kelyje. Ne kartą akcentavusi, kad yra laiminga, galėdama būti ten, kur yra dabar, ji sakė: „Dar nesant socialinių tinklų, tinklaraštis buvo lyg mano dienoraštis. Rašiau ir dalijausi ne dėl kitų – dažnu atveju man tai buvo lyg asmeninės terapijos forma“.
A.Černė atskleidė, kad niekada nebuvo pagalvojusi apie savo, kaip maisto tinklaraštininkės karjerą: „Pradėjusi rašyti maisto tinklaraštį, negalvojau apie tai kaip apie žingsnį link karjeros. Prieš tuos beveik keturiolika metų man tai tebuvo hobis, tinklaraštį pradėjau rašyti neturėdama jokių lūkesčių, jokio plano, į ką tai gali išaugti“.
Ši veikla jos nevargina, nors ir puikiai žino, ką reiškia perdegimas, ištinkantis tada, kai žmogus yra perfekcionistas. „Esu laiminga savo veikloje, turiu galimybę realizuoti save ir savo idėjas, dirbu mylimą darbą, kuriame – daug kūrybos, laisvės, įvairovės“, – pasakojo tinklaraštininkė.
„Tuomet „Saulėtos virtuvės“ rašymas man buvo lyg savotiška terapija, lyg mano kelias link draugystės su maistu, sveikstant po kelis metus trukusių valgymo sutrikimų“, – pasakodama apie tinklaraštį užsiminė pašnekovė. Akivaizdu, kad ši kelionė nebuvo lengva, iš moters pareikalavo nemažai kantrybės ir drąsos iš naujo atrasti santykį su maistu.
Santykis su maistu
Pasakodama apie savo dabartinį ryšį su maistu A.Černė neslėpė, kad paauglystėje išgyventas intensyvus valgymo sutrikimų etapas tęsėsi keletą metų.
„Tas laikas atnešė daug suvokimų, leido geriau pažinti save. Valgymo sutrikimų patirtis turbūt visam laikui pakeičia santykį su maistu, ši tema išlieka jautresnė. Turiu išlikti sąmoninga valgytoja ir priminti sau, jog valgau maistą, o ne emocijas, nuovargį ar liūdesį, kad maistas nėra vienintelis būdas save paguosti ar apdovanoti“, – sakė pašnekovė.
Dažniausias patiekalas Astos namuose yra varškėčiai – tiek virti, tiek kepti. Pasak jos, tai mėgstamiausias jos sūnaus patiekalas, kuris kartais gaminamas net du kartus per savaitę.
Tiesa, pašnekovė pasakojo, kad su draugais taip pat nesibaimina išbandyti vis naujus receptus. Ji akcentavo, kad mėgsta skanų maistą, o maisto ruošą nori paversti maža švente.
Žinoma, kad gaminant maistą, didelį vaidmenį atlieka namų aplinka. Paklausta, kaip atrodo maisto tinklaraštininkės virtuvė – A.Černė sakė, kad virtuvė tinklaraštininko atspindys. Pas pačią galima ją rasti tvarkingą. „Mėgstu sakyti, kad tvarka namuose yra lygu tvarkai galvoje, o kuo mažiau daiktų – tuo daugiau vietos ramybei“, – pabrėžė pašnekovė.
Receptų knygos
Parašiusi jau 4 receptų knygas portalui lrytas.lt maisto tinklaraštininkė pasakojo apie naujausią savo saldumynų knygą. Tiesa, pirmąsias receptų knygas ji jau buvo parašiusi 2014-aisiais, viena jų taip pat buvo skirta saldumynams.
„Vis sulaukdavau klausimų, ar kur nors būtų galima ją įsigyti? Toji knyga jau seniai buvo išpirkta, tad labai ilgai atsakymo į šį klausimą neturėjau – siūlydavau žmonėms ieškoti, galbūt kas nors norėtų perleisti savo nenaudojamą? Kol galiausiai supratau – noriu, galiu ir turiu įkvėpimo parašyti dar vieną, visiškai naują saldumynų receptų knygą, dar geresnę ir gausesnę nei pirmąją“ – pasakojo A.Černė.
Sulaukusi palaikymo tiek iš „Saulėtos virtuvės“ auditorijos, tiek iš leidyklos komandos tinklaraštininkė parengė daugiau nei šimtu puikių saldumynų receptų pripildytą knygą. „Receptai nesudėtingi, detaliai aprašyti, kviečiantys džiaugtis akimirkomis ir nelaukti ypatingų progų, kad iškeptume skanų pyragą“, – teigė ji.
Receptai
Grūdėtosios varškės blyneliai
23–25 blyneliai
Paruošite per 1 val.
Blyneliams:
- 1 stiklinė (250 g) grūdėtosios varškės
- 1 stiklinė (250 g) kefyro
- 3 kiaušiniai
- ¼ stiklinės (50 g) cukraus
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 50 g tirpinto sviesto
- 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- ½ šaukštelio druskos
- aliejaus kepti
Patiekti:
- klevų sirupo
- šviežių uogų
Užmaišykite blynelių tešlą. Didesniame dubenyje šluotele išplakite grūdėtąją varškę su kefyru, kiaušiniais, cukrumi, vanilės ekstraktu ir atvėsintu tirpintu sviestu.
Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį su grūdėtąja varške ir maišykite, kol neliks sausų ingredientų.
Uždenkite dubenį maistine plėvele ir leiskite tešlai pastovėti šaldytuve 15–30 min.
Kepkite blynelius. Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Blynelius kepkite su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių (apverskite, kai paviršiuje ims kilti oro burbuliukai), kol gražiai apskrus.
Patiekite su klevų sirupu ir šviežiomis uogomis arba kitokiais mėgstamais priedais.
Graikiško jogurto tortas su mangais
8 porcijos
Kepimo formos skersmuo – 16 cm
Paruošite per 1 val. + stings per naktį
Pagrindui:
- ½ stiklinės (80 g) migdolų
- ½ stiklinės (50 g) kokosų drožlių
- 75 g minkštų datulių be kauliukų
- 2 šaukštai švelnaus žemės riešutų kremo
Kremui:
- 1 ½ šaukšto (11 g) želatinos
- ¼ stiklinės (62 g) vandens
- 2 stiklinės (500 g) graikiško jogurto
- ½ stiklinės (125 g) maskarponės
- ½ stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
- ½ citrinos žievelių
- ½ citrinos sulčių
- ½ stiklinės (125 g) riebios (35–36 proc.) grietinėlės
Mangų sluoksniui:
- 1 šaukštas (7 g) želatinos
- 1/5 stiklinės (50 g) vandens
- 1 didelis gerai sunokęs mangas
- 1 žaliosios citrinos sulčių
- 2 šaukštai klevų sirupo
Papuošti:
- ¼ stiklinės (62 g) riebios (35–36 proc.) grietinėlės
- 2 šaukštai miltelinio cukraus
- ½ žaliosios citrinos
- žaliųjų citrinų žievelių
- sauja kokosų drožlių
Paruoškite atsegamą torto formą. Pirmiausia jos dugną užtieskite lakštu kepimo popieriaus, tada užsekite kraštus ir juos apjuoskite iš kito kepimo popieriaus lakšto iškirpta reikiamo pločio juosta (kraštus keliose vietose patepkite trupučiu sviesto arba aliejaus, kad kepimo popierius prisiklijuotų).
Paruoškite pagrindą. Visus jam skirtus produktus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki rupaus smėlio tekstūros. Suberkite į kepimo formą, tolygiai paskirstykite ir delnais gerai prispauskite prie dugno.
Išplakite kremą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 10 min. išbrinkti. Dubenyje graikišką jogurtą, maskarponę, miltelinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir sultis išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto vandens garų vonelėje, tik neužvirinkite, nes nesustings. Šiek tiek atvėsinkite ir į ją įmaišykite porą šaukštų išplakto jogurto ir maskarponės kremo. Nuolat maišydami šį mišinį plona srovele supilkite į dubenį su likusiu jogurto ir maskarponės kremu. Kitame inde iki standžių
putų išplakite grietinėlę ir taip pat palengva įmaišykite į kremą. Paruoštą masę supilkite ant torto pagrindo. Išlyginkite paviršių ir palaikykite šaldytuve apie 2 val., kad sustingtų.
Paruoškite mangų sluoksnį. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 10 min. išbrinkti.
Mango minkštimą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į smulkintuvą. Ten pat supilkite žaliosios citrinos sultis, klevų sirupą ir sutrinkite iki vientisos tyrės. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto vandens garų vonelėje (neužvirinkite!) ir šiek tiek atvėsinkite. Porą šaukštų mangų tyrės sumaišykite su želatina ir šį mišinį lėta srovele supilkite į likusią mangų tyrę. Nuolat maišykite, kad želatina tolygiai pasiskirstytų.
Mangų masę supilkite ant sutvirtėjusio jogurto ir maskarponės sluoksnio. Tortą vėl dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kad sustingtų.
Papuoškite tortą. Grietinėlę su milteliniu cukrumi elektriniu plakikliu išplakite iki standžių putų. Sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir ant torto išspauskite bokštelius. Į kiekvieną įsmeikite po gabalėlį žaliosios citrinos, ant viršaus užberkite tarkuotų žaliųjų citrinų žievelių ir sausoje keptuvėje pakepintų kokosų drožlių.
Sausainiai su migdolais, kokosais ir šokoladu
Išeis apie 16–18 sausainių
Paruošite per 20 min.
Kepsite 10–12 min.
- 100 g minkšto sviesto
- ½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
- 1 kiaušinis
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- ½ šaukštelio druskos
- 1 stiklinė (100 g) kokosų drožlių
- 1 stiklinė (110 g) migdolų riekelių
- 100 g juodojo šokolado
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.
Dubenyje elektriniu plakikliu iki purios masės išplakite minkštą sviestą su ruduoju cukrumi. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir vėl išplakite.
Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Mišinį suberkite į sviesto, kiaušinių ir cukraus plakinį, išmaišykite. Tuomet suberkite kokosų drožles, migdolų riekeles, nedideliais gabalėliais smulkintą juodąjį šokoladą ir išminkykite kietoką tešlą. Kabinkite jos po kupiną šaukštą ir delnais formuokite kamuoliukus.
Sausainius išdėliokite ant kepimo skardų, palikdami nedidelius tarpelius, tada švelniai paspauskite delnais, kad suplokštėtų.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min. Ką tik iškepę sausainiai bus labai minkšti ir trapūs. Leiskite jiems atvėsti ir tik tuomet nuimkite nuo kepimo skardų. Laikykite sandariame indelyje.