Kauno centre esančio restorano šefas Antanas atskleidžia moderniosios virtuvės paslaptis

2023 m. kovo 28 d. 16:59
Kauno centre yra vieta, kur galima leistis į intriguojančią gastronominę kelionę ir sužinoti, kuo ypatinga modernioji virtuvė. Tokia vieta yra restoranas „Skonio ministerija“ arba tiesiog „Skomi“.
Daugiau nuotraukų (28)
Čia dirbanti komanda, kuriai vadovauja virtuvės šefas Antanas Burokas, nustebins savo kūrybiškumu.
Jei pageidausite, virtuvės virtuozai atvyks ir į jūsų namus, surengs išskirtinį pokylį, po kurio viską sutvarkys taip, kad patiems nei piršo nereikės pajudinti arba jūsų kieme užkurs grilių ir išmokys grilinimo subtilybių.
„Mūsų tikslas – šviesti ir mokyti žmones, kad jie atrastų daug ir įvairių skonių, suprastų, kas yra modernioji virtuvė“, – sakė A.Burokas.
Norėjo tik gaminti
Restorano „Skomi“ virtuvės šefas ir vienas jo įkūrėjų A.Burokas pasakojo, kad gaminti maistą patiko nuo pat vaikystės.
„Tuo metu buvo leidžiamas vaikams skirtas savaitraštis „Kregždutė“. Jame būdavo spausdinami įvairūs receptai. Pagal juos ir gamindavau. Būdavo visko, kartais patiekalai nepavykdavo, sudegdavo“, – šypsojosi A.Burokas.
Kai atėjo metas rinktis profesiją, vaikinas nusprendė studijuoti kulinariją, nors daug kas tam nepritarė, nepalaikė, tikino, kad tai labai sunkus ir nedėkingas bei nepelningas darbas. Nepaisydamas skeptikų, A.Burokas įstojo į Kauno prekybos ir verslo mokyklą.
„Tėvai taip pat nebuvo patenkinti, kad pasirinkau ne universitetą ar kolegiją, o profesinę mokyklą. Bet tai padariau sąmoningai, dėl to, kad toje mokykloje jau mokantis buvo galima gaminti, o tai man labiausiai ir rūpėjo“, – pasakojo virtuvės šefas.
Kalio pradžia – Italijoje
Dar bestudijuojant A.Burokas keturiems mėnesiams išvyko padirbėti į Italiją. Teko ir indus plauti ir kitus juodus darbus virtuvėje atlikti. Vėliau jau gamino šaltus patiekalus, gilinosi ir į kitas kulinarijos subtilybes.
Dabar jau savo suburtai komandai vadovaujantis šefas įsitikinęs, kad kiekvienas virėjas turi nueiti šį kelią nuo žemiausios grandies.
„Dirbdamas Italijoje išmokau daug. Pastebėjau ir tai, kaip Lietuvoje ir Italijoje skiriasi kultūra pačioje virtuvėje. Dirbant svečioje šalyje virtuvėje tvyrodavo ne tik nervinė įtampa, kai gali būti ir apšauktas. Jei kažką padarydavau gerai, kažkas pasisekdavo, šefas negailėdavo pagyrimų. Mes, lietuviai, pagirti kolegas dažnai pamirštame“, – pastebėjo A.Burokas.
Iš Italijos jaunasis kulinaras grįžo pakylėtas, atrodė, kad karjera klostytis lyg sviestu patepta.
„Tačiau gyvenimas plekštelėjo per veidą. Studijos baigėsi, reikėjo ieškoti darbo, bet jo nebuvo. Taip atsidūriau restoranų tinkle „Charlie Pizza“. Dabar suprantu, kad tai buvo naudinga. Per dvejus darbo metus išmokau, ką reiškia dirbti, kai klientų srautai dideli, kaip reikia organizuoti darbą. Tai buvo geras laikas tobulinti įgūdžius“, – sakė A.Burokas.
Suprato, ko nori siekti
Dar būdamas vaikas, A.Burokas žavėjosi garsiu virtuvės šefu Robertu Ščesnavičiumi.
„Dirbti su juo buvo mano svajonė ir ji išsipildė. Tai truko dvejus metus. R.Ščesnavičius buvo tas šefas, kuris į Lietuvą atvežė žinias, kas yra modernioji virtuvė, buvo jos pradininku mūsų šalyje ir mane išmokė šios virtuvės paslapčių“, – pasakojo A.Burokas.
Vėliau jaunas kulinaras gavo pasiūlymą dirbti Kauno senamiestyje veikusiame prancūziškame restorane „Le Rouge“. Šio restorano virtuvėje daug modernumo nebuvo, vyravo klasika.
„Iš naujo pamilau prancūzišką virtuvę ir supratau, kad ją galima derinti su moderniąją virtuve. Jei dirbant Italijoje virtuvės šefas mane užbūrė ir tada supratau, kad ir aš noriu būti šefu, tai prancūziško stiliaus restorane suvokiau, kokiu keliu noriu eiti ir kokiu šefu sieksiu būti“, – pasakojo A.Burokas.
Vėliau karjeros kelias nuvedė į pramogų ir poilsio parką „Harmony park“. Čia buvo gaminami labai įvairūs – ir modernūs, ir paprasti patiekalai. Tapęs dešiniąja virtuvės šefo ranka A.Burokas sulaukė daug naudingų pamokų, suprato, kaip veikia paslaugų verslo sistema.
Skonių derinių – begalybė
Prieš dvejus metus A.Burokas su kelias bendraminčiais atidarė savo restoraną „Skomi“. Jau kuriant restoraną, komanda puikia žinojo, ko siekia.
„Norime mokyti lietuvius pažinti ir suprasti, kas yra modernioji gastronomija. Tai nėra molekulinė virtuvė. Modernu yra, kai gali pamatyti ir receptoriais pajusti, kaip netikėtai gali būti derinami įvairūs produktai ir skoniai, kaip estetiškai tai gali atrodyti. Moderniąją virtuvę palyginčiau su spalvų gama. Jei sumaišysime kelias įprastas, gausime naują atspalvį ir tokių variacijų yra begalybė“, – sakė A.Burokas.
Visai neseniai prasidėjus naujam sezonui „Skomi“ jau paruošė naujovių.
Apsilankius restorane ir išsirinkus patiekalus iš meniu, virtuvės šefas kasdien siūlo paragauti dar ir specialiai tai dienai sukurtą kulinarinę staigmeną. Tai gali būti salotos, šalti užkandžiai ar karšti patiekalai.
Į namus atsiveš grilį
Dar viena šio sezono naujovė – nemažas dėmesys bus skiriamas griliui.
„Skomi“ restorane yra nedidelė jauki terasa po atviru dangumi, kuri puikiai tinka gaminti patiekalus ant įkaitusių žarijų. Taip pat grilio šefą jau galima pasikviesti ir į savo namų kiemą.
Toks sumanymas skamba viliojančiai, nes labai įdomu stebėti, kaip naudodamas grilių gamina profesionalus virėjas, kuris tuo pat metu moko įvairių subtilybių ir atsakinėja į klausimus.
Turiningas ir žaismingas bendravimas prie griliaus restorano ar nuosavo namo kieme – puikus laiko praleidimo būdas.
Nudžiugino laimės ašaros
„Skomi“ komanda ir kitomis progomis svečių laukia ne tik restorane, bet ir patys vyksta į klientų pasirinktas vietas bet kuriame Lietuvos kampelyje.
Tam jie pasirengia iki menkiausių smulkmenų. Ne tik gamina ir patiekia patiekalus. Po pokylio taip sutvarko aplinką, kad nelieka nė ženklo, jog čia buvo šventė, po kurios teks ilgai tvarkytis, plauti indus.
„Kartą mūsų paslaugas užsisakiusi gimtadienį šventusi moteris, po vakarėlio pamačiusi, kad mums baigus darbus neliko net nešvarios šakutės, iš laimės apsiašarojo. Prisipažino, kad pirmą kartą gyvenime jai neteko ilgai vargti ruošiantis pokyliui. Šventės metu galėjo bendrauti su svečiais ir linksmintis, nes jai niekuo nereikėjo rūpintis, o po vakarėlio nebereikės nieko tvarkyti. Dėl to ji buvo nepaprastai laiminga“ – pasakojo A.Burokas.
„Skomi“ virtuvės šefas sakė, kad tokiais atvejais jaučia, jog eina teisingu keliu.
„Tai panašus į sportininko pergalę. Ilgai ir negailėdamas jėgų ruošiesi varžyboms, jose padarai viską, ką sugebi geriausiai ir laimi. Pergalė – tai kliento komplimentas“, – sakė A.Burokas.
O „Skomi“ komandos komplimentai klientams – ne tik gardūs modernios virtuvės patiekalai. Šiame restorane bene vieninteliame Lietuvoje dirba ir profesionalus fotografas kartvelas Zurabas Basheleishvilis. Jis stebina įspūdingomis profesionaliomis fotografijomis.
restoranasKaunaską valgyti
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.