Kavos aparatų pasiūla yra iš tiesų plati, tad prekybos tinklo „Senukai“ ekspertai apžvelgia kavos aparatų rūšis bei pataria, į kokias jų funkcijas svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis.
Atkreipkite dėmesį į parametrus
Pasak specialistų, renkantis kavos aparatą, svarbu atsižvelgti ne tik į jo prekinį ženklą, bet ir į technines specifikacijas. Tai nulems, kokios rūšies kavą galėsite gerti, kiek kavos puodelių galėsite paruošti ir kaip greitai kavos aparatas paruoš jums gėrimą.
#Funkcionalumas – tai vienas svarbiausių kavos aparatų parametrų. Kuo aparatas funkcionalesnis, tuo daugiau kavos rūšių jis galės paruošti, tuo paprastesnė jo priežiūra, išmanesnis valdymas.
#Galia – jei nemėgstate laukti ilgai, o galbūt tam ir neturite laiko – rinkitės kuo didesnės galios kavos aparatą, kuris kavą paruoš itin greitai.
#Spaudimas – spaudimas, kitaip vadinamas kavos slėgiu, daro įtaką kavos apdirbimui. Todėl rinkitės bent 9 barų slėgį, kad mėgautumėtės ne rūgščia, o aromatinga ir stipraus skonio kava.
#Talpa – verta atsižvelgti į tai, kiek asmenų nori kasryt atsigerti kavos. Juk nenorėtumėte po vieno kavos puodelio vėl skubėti įpilti vandens, kad kava galėtų pasimėgauti ir kiti namiškiai.
#Kavos rūšys – reikėtų įvertinkite, kavą ruošite iš pupelių, maltos kavos ar iš kapsulių. Jei geriate kavą kasdien, nepakeičiami yra kavos aparatai, kurie šviežiai mala pupeles prieš ruošdami kiekvieną kavos puodelį. Jei kavą geriate su pienu, žvalgykitės kavos aparatų su pieno plakimo funkcija.
Kavos aparatas – pagal individualius poreikius
Renkantis kavos aparatą, „Senukų“ ekspertai rekomenduoja atkreipti dėmesį į savo pomėgius.
Kapsuliniai kavos aparatai. Juos renkasi žmonės, vertinantys paprastą naudojimą, lengvą priežiūrą, kompaktiškumą bei kavos paruošimo greitį.
Skirtingos kavos kapsulės leidžia mėgautis įvairių rūšių kava, šių aparatų vandens talpa paprastai būna 0,7 l arba 1,2 l, tad galima paruošti du arba tris kavos puodelius ir svarbiausia – jis užima itin mažai vietos, lengva perkelti į kitą vietą.
Prekybos tinklo atstovai pastebi, kad dažnai kavos aparatas tampa svarbia virtuvės interjero detale, todėl skirtingo dizaino kapsulinių kavos aparatų pasiūla leidžia lengvai „naująjį gyventoją“ priderinti prie vyraujančio virtuvės stiliaus.
Klasikiniai espresso kavos aparatai. Klasikiniai kavos aparatai naudoja 15 ar 19 barų slėgį, todėl padeda atskleisti geriausias pupelių savybes. Slėgio stiprumas ypač aktualus espresso kavos mėgėjams – ruošiant ją, slėgis turėtų būti ne mažesnis nei 15 barų. Tai leidžia išgauti tikrąjį espresso.
Šie kavos aparatai kavą visuomet gamins tik iš maltų kavos pupelių, todėl jei norite tobulo skonio – pupeles sumalkite prieš pat kavos ruošimą kavamale. Pastarųjų būna įvairių – elektrinių su metaliniais peiliukais arba girnomis, tad galima išsirinkti pagal savo norus.
Šiuos kavos aparatus rekomenduojama rinktis žmonėms, kurie nori patys kontroliuoti visą kavos virimo procesą. O nusprendus pasilepinti kava su pienu, reikėtų pasirūpinti pieno plakikliu.
Automatiniai kavos aparatai. Šiuos kavos aparatus verta rinktis tuomet, kai planuojama gerti tiek tikrąjį espresso ar su juo bei pienu ruošiamus gėrimus, tiek švelnesnio skonio kavą. Pasirinkę automatinius kavos aparatus, ne tik galėsite mėgautis gėrimo ruošimo procesu, bet ir turėsite plačias galimybes rinktis patinkančias kavos pupeles bei eksperimentuoti su vis naujomis kavos rūšimis.
Šiame kavos aparate yra integruotas kavos pupelių malūnėlis, tad nereikia jos malti patiems – kava greičiau paruošiama.
Filtriniai kavos aparatai. Šio tipo kavos aparatai išsiskiria tuo, kad kava yra filtruojama per integruotus daugkartinius arba vienkartinius filtrus. Taip pagaminama švelnesnio skonio, tačiau dažnu atveju daugiausiai kofeino turinti kava, tad šiuos aparatus renkasi stiprios kavos mėgėjai. Kofeino kiekis kavoje priklauso ir nuo to, kiek truko vandens sąlytis su sumalta kava: kuo ilgesnis kontaktas – tuo daugiau kofeino kavoje.
Filtriniu kavos aparatu ruoštoje kavoje išryškinamas kavos skonio vaisiškumas, sumažėja kavos kartumas. Šie kavos aparatai tarsi pakeičia kavos konsistenciją ir tekstūrą – kava primena arbatą, yra švelnaus skonio.
Reikalinga tinkama priežiūra
Kad kavos aparatas tarnautų ilgai, o ruošiama kava visada būtų šviežia ir skani, itin svarbi jo tinkama priežiūra. Kiek daugiau laiko reikalauja automatinio kavos aparato priežiūra. Tenka kasdien valyti pieno plakimo sistemą bei pieno indą, kartkartėmis atlikti išsamesnę aparato valymo procedūrą, naudojant specialias valymo priemones, keisti vandens filtrą.
Kiti kavos aparatai paruošę kavą, dažniausiai prasiskalauja patys, tad tik retkarčiais prireiks detalesnės išvalymo procedūros.
Pasak „Senukų“ atstovų, nuolat skubantys žmonės dažnai neturi laiko ilgai trunkančiam kavos ruošimo ritualui ar aparato priežiūrai. Todėl tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje klientai aktyviai perka automatinius kavos aparatus, ruošiančius įvairius kavos skonius. Kavos aparatų paklausa ypač suaktyvėja šventiniu laikotarpiu, kuomet jie dažnai tampa kalėdine dovana.