Bandos neatskiriamos nuo Dzūkijos, todėl sekmadienį Gianas Luca keliaus į šio regiono širdį, Alytų. Būtent čia stūksančiame įspūdingame dvare jis bandys atskleisti šio dzūkų pamilto patiekalo paslaptį.
Pasitikdama svečią dvaro savininkė Giedrė atviraus – dzūkai ne veltui vadinami itin nuoširdžiais žmonėmis. „Sakoma, kad dzūkai kitiems atiduotų net ir savo širdį! Todėl, kai atvyksta mūsų svečiai, turime juos gausiai ir sočiai pavaišinti“, – pasakos ji.
Dzūkija garsėja daugybe gardžių patiekalų. Tai – grikinė boba, suktinukai (zrazai) su džiovintais grybais, švilpikais, bei, žinoma, dzūkiška banda, kepama ant džiovinto kopūsto lapo.
Būtent šį patiekalą Giedrė laiko savo mėgstamiausiu – juo mėgaudavosi dar vaikystėje. O vėliau ji tapo pirmoji, kviečianti bandų savo dvare paragauti ir kitus – niekur kitur jomis prekiaujama nebuvo.
Giedrės vyras apie šį patiekalą atskleis ir kitą įdomų faktą, dažnai stebinantį dvaro lankytojus. Pasirodo, kad bandose nėra mėsos, tik bulvės. Tai naujiena taps ir Gianui Lucai, kuris visą laiką buvo įsitikinęs priešingai.
Kaip pagaminti tikrą dzūkišką bandą, Gianą Lucą laidoje išmokys dvaro šeimininkė Regina. Anot jos, nudžiuginti namiškius šiuo dzūkų kulinarinio paveldo patiekalu yra visai nesunku. Svarbiausia, jei norite išgauti tradicinį skonį, – kepti krosnyje.
Norėdami pasigaminti bandą, pirmiausia nuskuskite bulves, jas sutarkuokite ir sumaišykite su virtomis bulvėmis, kurios turi sudaryti penktadalį masės. Tuomet pagardinkite druska, gerai viską išmaišykite ir šią masę klokite ant džiovinto bei išmirkyto kopūsto lapo. Teliks bandą valandai dėti kepti į krosnį.
Kol keps banda, pagaminkite jai pagardą. Supjaustykite sūdytus lašinukus ir pakepkite juos kartu su svogūnais.
Iškeptą bandą patiekite su grietine, tradiciniu varškės padažu ir spirgučiais.
Tikros dzūkiškos bandos ir vieno kąsnio sumuštinių su pelėsiniu sūriu ir jautiena receptai – laidoje „La maistas“ sekmadienį 9.30 val. per TV3!