Šiame tekste rasite penkis patarimus, kaip užpildyti savo prieskonių lentyną, kad galėtumėte skoniais praturtinti bet kurį gaminamą patiekalą. Savo idėjomis dalijasi kulinaras Vytaras Radzevičius ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.
1. Viskas prasideda nuo druskos
Pradėdamas vardinti, iš ko susideda jo prieskonių lentyna, kulinaras, keliautojas ir „Lidl“ šefas Vytaras Radzevičius visų pirma įvardija druską: „Nors pirmasis punktas gali pasirodyti akivaizdus, bet jo nevalia praleisti. Bet kuris patiekalas (net ir desertas!) neįmanomas be bent žiupsnelio druskos.“
Natūraliai druska paplitusi kaip nuosėdinė uoliena – akmens druska, arba ištirpusi vandenyje, jūroje – jūros druska. Prieš patekdama ant mūsų stalo ji dar yra išvaloma ir rafinuojama.
Nors pati druska yra įvairiausių rūšių (akmens, jūros, Himalajų, mėlynoji ar net juodoji), dar vienas virtuvėje pritaikomas druskų skirtumas yra kristalų dydis: smulkesnė druska tirpsta greičiau, todėl itin tinka maistui konservuoti, kepti, virti. Stambūs druskos dribsniai idealiai tinka patiekalui pabaigti: jie suteikia ne tik skonio, bet ir tekstūros bei estetinio grožio.
2. Pipirai ir kitos džiovintos gėrybės
Bene geriausi druskos draugai – pipirai. Tiesa, rekomenduoti konkrečius pipirus nėra paprasta, nes kiekvienas turėtų pasirinkti pagal savo skonį ir toleranciją aštrumui. Bet yra dvi pipirų rūšys, kurios atranda sau vietą bet kurioje virtuvėje: tai klasikiniai juodieji pipirai bei kvapnieji pipirai, kurie patiekalą papildo ne tik skoniu, bet ir aromatu.
Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė ir „Lidl“ ambasadorė Asta Černė pataria, kad be druskos ir pipirų, lentyną verta papildyti džiovintais prieskoniais: „Kasdieniams nesaldiems patiekalams universaliai tinka malti džiovinti česnakai (ar jų granulės), džiovintos rūkytos paprikos, džiovintos prieskoninės žolelės: bazilikai, raudonėliai, čiobreliai, rozmarinai. Net ir sudžiovinti šie prieskoniai ir žolelės patiekale gavę drėgmės atsiskleidžia ir suteikia patiekalui naujų spalvų.“
3. Netikėti prieskoniai – riešutai
Prieskonių lentyną galite papildyti ir riešutais! Nors riešutus dažnai matome kaip užkandžius, bet verta į juos pažvelgti plačiau, ir pritaikyti kaip ingredientą, kuris praverčia ne tik gaminant saldžius kepinius, bet ir pagardinant sūrius patiekalus.
Ypač universalūs malti riešutai – jie lengvai gali tapti ryškiu (ir sočiu!) prieskoniu. Pavyzdžiui, „Belbake“ malti graikiniai riešutai gali būti puikiu „wok“ patiekalų pagardu, smulkinti lazdynų riešutai puikiai dera su vištiena, o plikyti migdolai (tiek malti, tiek drožlės) itin tinka kario patiekalams. Maltų riešutų nauda patiekaluose triguba: jie suteikia traškios tekstūros, padidina patiekalo maistingumą, bet dėl savo ryškaus skonio yra ir tikrų tikriausias prieskonis.
4. Šaltai žiemai – šilti prieskoniai
Nors su saldžiais kepiniais visų pirma asocijuojasi cukrus, iš tiesų desertams jaukų skonį suteikia taip vadinami šilti prieskoniai. Jei norite savo prieskonių lentyną papildyti šiltais skoniais, tuomet jums pravers cinamonas, imbierai, muskato riešutai, anyžiai, kardamonai, gvazdikėliai. Asta Černė atkreipia dėmesį, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netikėta, bet kvapieji pipirai taip pat yra šiltas prieskonis, ir dėl to puikiai dera ir desertuose.
Šilti prieskoniai ypač dera šaltuoju laikotarpiu, ne veltui vienas iš klasikinių Kalėdų kepinių yra imbieriniai meduoliai, pagardinti visa puokšte šiltų prieskonių. Norint išsikepti tokius meduolius, nebūtina visų prieskonių maišyti savarankiškai, į pagalbą galima pasitelkti specialų prieskonių mišinį. Asta Černė pasakoja, kad žiemą šį mišinį itin mėgsta: „Švenčių niekaip neįsivaizduočiau be meduolių. Šis skonis man toks jaukus, kad žiemos metu visose „Lidl“ parduotuvėse randamų „Belbake” meduolių prieskonių mišinį naudoju ne tik patiems meduoliams, bet ir kitiems kepiniams.”
5. Prieskonių mišiniai suteiks ne tik skonį, bet ir komfortą
Nors prieskoniai ir po vieną yra ryškūs ingredientai, sujungus kelis į bendrą mišinį galima sukurti ypatingus bei unikalius skonius. Tokius mišinius galite ir gamintis patys, ir pirkti jau sumaišytus bei specialiems patiekalams skirtus derinius (pavyzdžiui, prieskonių mišinys plovui, kariui ir pan.).
Vytaras Radzevičius teigia, kad iš anksto paruošti mišiniai gali padėti išvengti apsiskaičiavimo ir kulinarinių nesėkmių: „Mišiniuose yra įdėta patirtis ir žinojimas, kiek ko reikia.” Jo nuomone, tai itin aktualu ruošiantis progoms, reikalaujančioms daug gardaus maisto: „Mišiniai lengvina gyvenimą, suteikia komfortą bei taupo laiką. To ypač prireikia, kai gaminama didžiosioms metų šventėms”, – sako jis.