Šefai pristatė šiuolaikiškai paruoštus laikinosios sostinės patiekalus

2022 m. rugsėjo 23 d. 08:42
Šiais metais Kauno miestui suteiktas „Europos kultūros sostinės 2022“ vardas. Ta proga Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija virtuvės kūrėjus pakvietė atsigręžti į unikalią Kauno gastronomijos istoriją. Atveriant kulinarinį identitetą, kurti unikalius su Kauno miesto istorija susijusius patiekalus, eksperimentuoti su skoniais ir nudžiuginti svečius, kviečiant mėgautis šiuolaikine jų interpretacija ir skonių derme. 
Daugiau nuotraukų (18)
Renginyje „Laikinosios sostinės tarpukario patiekalų šiuolaikinė interpretacija“ kūrybinėmis idėjomis ir gastronomine patirtimi dalijosi patyrę virtuvės šefai: Darius Dabrovolskas (sveikatingumo centras „Vytautas Mineral SPA“); Miroslav Styčinskij (restoranas „Grey“);  Edgaras Rutkauskas (restoranas „Apvalaus stalo klubas“); Bernardas Anužis („Gastro standartas“); Erikas Janerikas (restoranas „EGO SPA“); Rokas Ragauskas (restoranas „Surr“); Jolanta Gervienė (restoranas „Sala“); Ema Bikelienė („Mažoji Ragainė“).
Apie laikinosios sostinės tarpukario kulinarinį identitetą, skonius, svetingumą ir vaišes papasakojo Justina Minelgaitė-Plentienė, Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune istorikė.
Tarpukario laikotarpiu Kaunas buvo žymiausias mokslo, architektūros, kultūros, švietimo centras. Kaunietiška dvasia tvyrojo ir restoranuose: išskirtinis dėmesys maistui ir vaišių maratonai. Istorikas Alvydas Surblys suskaičiavo, kad per visą tarpukarį Kaune veikė apie 170 restoranų. Tarpukariu Kauno restoranai pasižymėjo puošniu interjeru, juose grodavo restorano orkestras. Restoranuose vykdavo iškilmingi pokyliai, labdaros vakarai, koncertai, kur skubėdavo inteligentai, bohemos atstovai, užsienio svečiai. 
Legendiniai to meto restoranai „Metropolis“, „Versalis“, „Trys Milžinai“ ir „Central“ garsėjo žvėriena, paukštiena, mėsa, žuvimi, patiekalais iš stirnų, kurapkų, laukinių ančių, tetervinų, vištienos, veršienos, jautienos, vėžių, žuvų, „sudako sriuba“ (sterko žuvienė).
Renginio svečiams virtuvės šefas E.Rutkauskas pasiūlė vištienos ir antienos „ballotine“ su vištienos odelės traškučiu, briedžiukais, gardintais rausvais pipirais, su morkų ir imbierų kremu, šaltalankių geliu, rūkytom jaunom bulvytėm valgomame molyje ir kastiniu, įtrauktu į kulinarinio paveldo fondą.
E.Janerikas ir R.Ragauskas svečiams paruošė vėžienę su obuolių ir krevečių kapotiniu, vėžių majonezu, upėtakio ikrais, voveraitėmis, kurią papuošė pastarnokų traškučiu.
Virtuvės šefai D.Dabrovolskas ir M.Styčinskij gamino lėtai virtą starkio ir midijų vyniotinį, pateikė su „wonton“ krepšeliu su žirnelių kremu, brokolio ir pinijų salsa, marinuotais agurkais ir upėtakio ikrais, mini perlinėmis kruopomis, pagardintomis burokėlių sultimis, „shimeji“ grybais, marinuotais su medumi ir morkų sultimis, moliūgų smėliu. 
B.Anužis paruošė elnienos nugarinę su elnienos ravioliais, topinambais, šalotiniais svogūnais, gardino kanapių sėklomis, liofilizuotomis gervuogėmis ir sultiniu, puošė petražolėmis. 
Vieno kąsnio užkandžius su marinuota antiena ir čederio sūriu bei su lašiša, avokadu ir sūriu pasiūlė virtuvės šefė J.Gervienė.
E.Bikelienė vaišino keksiukais su morkomis, migdolų miltais, šokoladiniu įdaru, kuriuos paskanino ananasų žele ir maskarponės sūriu su apelsinų cukatais, aguonomis, puošė dumplainiu. Su keksiukais svečiams buvo patiekta kvapnios žolelių arbatos su mėtomis.
Renginio metu pasidžiaugta Konditerijos profesinio meistriškumo konkurso I vietos nugalėtojų pasiekimais ir meistryste: Naglis Matorka ir Ernesta Bekerienė (Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras) pristatė konkursinį desertą „Išprotėjusių bičių planeta“, ruoštą iš aviečių, pasiflorų, mangų tyrių su baltu šokoladu.
Organizuodama renginį, LVVK Asociacija bendradarbiavo su Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centru, skatindama mokinių iniciatyvumą ir įsitraukimą, dalinimąsi praktiniais įgūdžiais, šefų kūrybinėmis žiniomis. Renginio metu virtuvės šefams asistavo jungtinė mokinių virėjų ir mokinių padavėjų komanda kartu su Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centru. 
Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kviečia atrasti Kauno skonius, dalinasi gastronominėmis žiniomis, kūrybine patirtimi, meistrystės technikų idėjomis ir rekomenduoja restoranų virtuvės šefams, kuriant ir atnaujinant valgiaraščius, pasiūlyti svečiams pasimėgauti laikinosios sostinės tarpukario patiekalų šiuolaikine interpretacija.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.