Renginyje dalyvavo paskyros „Žaidžiame virtuvę“ autorė Elžbieta Monkiewicz, tinklaraščio „Gyvenimas Kaime“ autorė Ieva Anelauskaitė Motiejauskė, rašytoja ir prodiuserė Viktorija Urbonaitė, gyvenimo būdo nuomonės formuotoja Sigita Petrunina, tinklaraščio „Proto aistros“ autorė Jolita Mikolaitienė, „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė ir maisto tinklaraštininkė iš Druskininkų Anželika Stančikienė.
Renatos kuriamas tinklaraštis „Sezoninė virtuvė“ taip pavadintas ne atsitiktinai – viso vakaro metu Renata svečius vaišino būtent sezoniniais rugsėjo skanėstais.
Net ir renginio dekoras buvo sezoninis – stalas buvo papuoštas rudeninėmis gėlėmis ir obuoliais.
Pirmasis vakaro užkandis – trys skrebučių (it. bruschetta) versijos. Viena iš jų – skrebučiai su rikota, rudeninėmis avietėmis ir nasturtomis, kita skrebučių rūšis su čia pat „Stiklo name“ užaugusiais pomidorais.
O trečia, bene daugiausia pagyrų sulaukusi skrebučių versija, Renatos pavadinta „Žemaičio ir dzūkės meilė“. Jų sudėtyje – žemaitiškas kastinys ir dzūkiškos voveraitės, užkandžio receptą rasite straipsnio pabaigoje.
Renginio viešnios taip pat pristatė ir savo skrebučių versijas. Improvizuotos skrebučių dirbtuvės vyko čia pat, „Stiklo name“, kuris yra visiškai įrengtas maisto gamybai, jame yra viryklė ir orkaitė. Be to, šventės metu buvo pristatyti naujausi „Fiskars“ nerūdijančio plieno įrankiai „All steel“, kurie labai pravertė ruošiant skrebučius.
Paragavus užkandžių atėjo eilė pagrindiniam vakaro patiekalui – kepsninėje keptai ir lengvai parūkytai anties krūtinėlei, prie kurios puikiai derėjo rudeninių aviečių ir garstyčių sėklų padažas, šeimininkės darže nuskintos gražgarstės ir svečių lauktuvėms atvežtos fermentuotos daržovės bei vaisiai. O šventę vainikavo nostalgija persmelktas vienas populiariausių tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ receptų – braškių tortas su Kuršėnų vyniotiniu.
Dalijamės rudens derliaus šventės perliuku – R.Ničajienės skrebučio „Žemaičio ir dzūkės meilė“ receptu.
Voveraites nuvalykite ar nuplaukite, suplėšykite (jos plėšosi kaip sūrio lazdelės).
Didesnėje ir gilesnėje keptuvėje aliejuje pakepinkite kelis pjaustytus svogūnus su dviem česnako skiltelėmis, suberkite voveraites.
Kepdamos voveraitės paleis savo sultis, kuriose pačios ir išsitroškins. Kad grybai būtų kvapnesni, gardinkite čiobreliais, šaukšteliu maltų džiovintų baravykų miltelių ir maltais juodaisiais pipirais su druska. Kepkite, kol voveraičių sultys visiškai nugaruos, pabaigoje įberkite saują smulkintų krapų. Palikite praaušti.
Supjaustykite prancūzišką bagetę, ant riekelių negailėdami tepkite kastinio, ant viršaus užberkite voveraičių, dar keli pipirų malūnėlio pasukimai, šviežių krapų, valgomų nasturtų žiedų papuošimui, ir galima nešti ant stalo.