Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad melionai tinklo pirkėjų yra mėgstami ištisus metus.
„Melionai lietuviams seniai ne naujiena, ir jeigu anksčiau šiuos vaisius pirkėjai dažniau pirkdavo įvairiomis progomis, pastebime, kad dabar melionai patenka ir į kasdienius pirkėjų krepšelius. Saldieji melionai – ne vieninteliai iš šiltų kraštų atkeliavę vaisiai, kuriuos mėgsta pirkėjai. Lietuviai domisi ir mangais, rudenį mėgstamomis figomis, kiviais ir kitomis gėrybėmis“, – teigia V. Budrienė.
Daugiau nei 40 rūšių
Anot prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, pasaulyje egzistuoja net 40 rūšių melionų.
„Melionų gimtinė – Afrika bei egzotiški Pietvakarių Azijos slėniai. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad juos augindavo jau senovės egiptiečiai. Šie vaisiai itin buvo paplitę Irane ir Indijoje. Būtent iš šių kraštų jie palaipsniui atvyko į Europą ir tapo mėgstamu europiečių užkandžiu“, – pasakoja J.Sabaitienė.
Melionus, nelygu jų rūšis, įtraukti į kasdienį savo racioną – svarbu. Melioną sudaro apie 92 procentai vandens, todėl gardžiuojantis šiuo vaisiumi yra mažinamas troškulys, palaikomas normalus skysčių kiekis organizme.
Be to, per dieną suvalgius bent porą dubenėlių šio vaisiaus, organizmas pasisavins didelį kiekį vitaminų A, C, E, mineralų, kurie gerina odos būklę, regėjimą ir stiprina imunitetą.
Marinuojami, kepama duona
Marinavimas yra puikus būdas ilgesniam laikui paruošti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Galbūt skamba kiek neįtikėtai, tačiau melionai taip pat puikiai tinka marinavimui. Be to, namuose marinuoti melionus ypač paprasta. Tam užteks vos 5 ingredientų: acto, druskos, raudonųjų paprikų dribsnių, bazilikų lapų ir vandens.
„Nulupkite meliono žievę, supjaustykite jį kubeliais ir suberkite į 1 litro talpos stiklainį. Atskirame puode sumaišykite actą, vandenį, suberkite druską ir raudonųjų paprikų dribsnius. Šį mišinį užvirkite ir pakaitinkite kelias minutes. Marinatu užpilkite melionus, pridėkite bazilikų lapelių. Palaukite, kol melionai atvės, sandariai užsukite ir kelioms dienos palikite pastovėti šaldytuve“, – pasakoja J.Sabaitienė.
Populiarus melionų panaudojimo būdas – iš jų pasigaminti gaivias salotas, kurias galima valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Gaminant salotas su melionais – itin paprasta improvizuoti. Joms panaudoti galima melioną, šilauoges, fetos sūrį, šviežius bazilikus, mėtų lapelius, alyvuogių aliejų, mėgstamus prieskonius.
Bananų duonos esame ragavę daugelis, tačiau esate bandę jos pasigaminti iš melionų? Šį patiekalą paruošite itin greitai – pasiruošite per 15 min., o kepsite valandą.
Melionų duoną galėsite valgyti vieną, ją skanu paskrudinti ir sausoje keptuvėje bei patiekti su ledais.
Melionų duona arba pyragas
Reikės:
- 0,5 kg tarkuoto meliono (be žievės)
- 3 puodelių miltų
- 1 3/4 a. š. malto cinamono
- 1 1/2 a. š. druskos
- 1 a. š. malto imbiero
- 1 a. š. sodos
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 2 puodelių cukraus
- 3 vnt. kiaušinių
- 1 puodelio augalinio aliejaus
- 2 a. š. vanilės ekstrakto
- sviesto
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištepkite sviestu. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, druską, imbierą, sodą ir kepimo miltelius.
Elektriniu maišytuvu dubenyje suplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilę. Sudėkite tarkuotą melioną.
Sudėkite sausus ingredientus į šlapią mišinį ir gerai išmaišykite. Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite apie 1 val., kol paviršius gražiai apskrus ir paruduos. Patiekite, kai duona šiek tiek pravės. Ji puikiai tinka ir su ledais. Skanaus!
Salotos su melionu ir vytintu kumpiu
Reikės:
- 100 g mocarelos sūrio rutuliukų
- 80 g vytinto kumpio
- ryšelio smulkintų šviežių mėtų
- 0,5 kg meliono
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 v. š. citrinos sulčių
- 1 a. š. skysto medaus
Kaip gaminti
Nuplaukite melioną, nulupkite jo žievę ir supjaustykite nedideliais, kąsnio dydžio kubeliais. Sudėkite juos į lėkštę. Ant viršaus sudėkite mocarelos sūrio rutuliukus ir prosciutto griežinėlius. Ant viršaus pabarstykite šviežių mėtų. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, įspauskite citrinos sulčių ir šaukštą skysto medaus. Viską sumaišykite ir padažu apliekite salotas.
Šalta melionų sriuba
Šalta melionų sriuba
Reikės:
- 1 didelio meliono
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 0,5 a. š. druskos
- 1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
- 1 v. š. balzaminio acto
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Melioną nuplaukite ir nulupkite žievę, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklas, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 15-20 minučių, kol vaisius suminkštės ir pradės ruduoti.
Perkelkite melionus į didelį dubenį ir trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Į tą patį dubenį įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite druskos. Viską išmaišykite. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol sriuba atvės. Patiekdami apibarstykite citrinos žieve ir apšlakstykite balzaminiu actu. Skanaus!