Aštriausias Lietuvoje mėsainis – tik parašu patvirtinus, kad valgytojas neturės pretenzijų gamintojams pablogėjus sveikatai. Aštriausių pasaulyje paprikų valgymo varžybos – tik pilnamečiams.
Tokių reikalavimų vadinamiesiems aštriagalviams – aštrų maistą mėgstantiems vilniečiams – teko laikytis trečiadienį Tymo turguje surengtoje gurmaniško maisto šventėje, kurioje dalyvavo 16 dalyvių.
Prie maisto vagonų išsirikiavusios eilės liudijo, kad vilniečiai pamėgo mėsainius. O gamintojai varžėsi, kuris daugiau pasiūlys Lietuvoje užaugintų produktų.
Gaisro gėrimas neužgesins
Aštriausius Lietuvoje mėsainius „That’s What She Said“ Birutė ir Žygimantas valgė mūvėdami pirštines.
„Rimtas aštrumas“, – valgydamas degantį mėsainį šyptelėjo Žygimantas ir pridūrė, kad tokiam maistui ryžosi pirmą ir paskutinį kartą.
Birutė pasakojo, kad abu yra išbandę ypač aštrius vištienos sparnelius. Jų aštrumas yra nusakomas lygiais. Vilniečiai buvo ragavę trečiojo lygio aštrumo, todėl nutarė pamėginti įveikti aštriausią Lietuvoje mėsainį.
Tik jo paragavęs Žygimantas nusprendė, kad lygiu jo aštrumo nenusakysi. Jis tiesiog aštriausias. Po kelių prarytų kąsnių pusė jo veido nutirpo. Pora žinojo, kad deginančio aštrumo nepatartina užgerti gėrimais, todėl ant stalo jų stiklinės stovėjo pilnos.
„Geriau papildomai ko nors užkąsti, bet tik ne gerti“, – aštraus maisto ragavimo žiniomis dalijosi Birutė.
Antrą kartą ateina retai
Žygimantas yra skaitęs mokslinių straipsnių apie aštraus maisto valgymą. Pasirodo, jo užkandus žmogaus smegenys reaguoja panašiai, kaip degtų kūnas.
Tačiau vėliau organizmas pradeda gaminti cheminį junginį dopaminą ir apima malonus jausmas. Tad aštrus maistas kartais lyginamas su narkotikais.
Aštriausius Lietuvoje mėsainius gaminęs „Halės mėsainio“ atstovas Karolis minėjo, kad užsisakyti tokio maisto ateina tik tam pasiryžę asmenys, atsitiktinių pasitaiko itin retai.
Tai jis pastebėjo ir Halės turgavietėje, kur aštriausius mėsainius gamina jau metus.
Beje, pabandęs aštriausio Lietuvoje mėsainio, Karolio žodžiais, retas valgytojas ateina jo užsisakyti dar kartą.
Be to, dauguma valgytojų viso mėsainio neįveikia. Mat į jį įmaišomi net trys aštriausi pasaulyje pipirai.
Užauginta viename ūkyje
Asta Grušnienė itin aštrių patiekalų nesiūlė, tačiau jos vadovaujama bendrovė „Agroharmonija“ iš Prienų rajono atsivežė beveik viską, ko reikia mėsainiams gaminti.
Bendrovė augina 180 angusų, todėl mėsainius siūlo su lietuviška brandinta jautiena.
„Turime pusantro hektaro daržų, šiltnamių, tad daržovių nepritrūkstame.
Dabar šienapjūtė įsisuko, apskritai darbų 160 hektarų ūkyje niekada netrūksta, todėl po festivalio iš karto skubėsiu namo“, – pasakojo A.Grušnienė.
Chalapos paprikos – vaikams
Aštriausių pasaulyje paprikų valgymo varžybos mėsainių šventėje buvo rengiamos jau ketvirtą kartą.
Į renginį susirinkusių stebėtojų ir save išbandyti atėjusių narsuolių laukė tradicinės varžybos, kurių metu dalyviai vieną po kitos turėjo įveikti šešias skirtingo aštrumo paprikas – nuo maloniai šildančių „Serrano“, kurios dažnai yra vadinamos raudonųjų paprikų vardu, iki aštriausiomis pasaulyje nominuojamų „Carolina Reaper“.
Varžybų rengėjas Liudas Pranskevičius iš karto įspėjo, kad jose dalyvauti gali tiktai pilnametystės sulaukę ir varžybų organizatorius nuo atsakomybės atleidžiantį dokumentą pasirašę asmenys, dokumentu taip pat patvirtinantys, kad neserga jokiomis lėtinėmis skrandžio arba žarnyno ligomis.
Tiktai aštraus maisto parduotuvės „Aštriai aštru“ savininkas L.Pranskevičius prisipažino, kad vis dar nustemba, kai dažnas varžybų dalyvis net nenumano, su kokiu aštrumu jam teks susidurti.
„Žmonės įsivaizduoja, kad valgo aštriai, nes mėgaujasi pas mus kone populiariausiomis aitriosiomis Chalapos paprikomis, kurios paprikų aštrumo skalėje yra apačioje ir priskiriamos prie silpniausiai aitrių kategorijos.
Tokių į varžybas netgi nesivežame juokaudami, kad jos skirtos vaikams“, – juokėsi varžybų organizatorius.