Ryškūs ir neabejotinai skanūs vaisiai dera ne tik desertuose, bet ir prie mėsos patiekalų, su jais galima eksperimentuoti ir gaminti įvairias salotas.
UAB „Augma“ pardavimų vadovas Jonas Giedraitis teigia, kad kaulavaisiai yra labai naudingi sveikatai: stiprina imunitetą, prisideda prie odos skaistumo ir lygumo, saugo nervines ląsteles ir raumenis, gerina regėjimą, stiprina kaulus ir dantis, prisideda prie sveiko virškinimo, tai geras užkandis sergantiems diabetu arba turintiems antsvorį.
Bendrovės atstovas priduria, kad jau dabar prasideda šių vaisių sezonas, kas savaitę jie tampa vis saldesni – ragina mėgautis jais viso sezono metu ir papildyti savo organizmą naudingosiomis medžiagomis.
„Kaulavaisiai noksta labai greitai – kambario temperatūroje jie suminkštėja per kelias dienas. Po to juos galima laikyti šaldytuve iki penkių dienų. Jei norite, kad šie vaisiai išliktų šviežesni, nusipirkę iškart įdėkite į šaldytuvą“, – pataria Jonas Giedraitis.
Įdomūs faktai
- Pirmasis vaisius, suvalgytas Mėnulyje, buvo konservuoti persikai.
- Kuo ryškesnis abrikosas, tuo jame daugiau betakaroteno.
Sumušiniai su kumpiu ir persikais
Reikės:
- 2 didelių persikų,
- 1 arb. š. raudonojo vyno acto,
- 1 arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių,
- košerinės druskos,
- 1 vid. ilgio bagetė, perpjauta perpus ir pakepinta,
- 110 g čederio sūrio riekelių
- keletas baziliko lapelių,
- 110 g „Prosciutto“ kumpio riekelių.
Gaminimo eiga
1. Persikų riekeles sumaišykite su actu, aitriųjų paprikų dribsniais, žiupsneliu druskos.
2. Ant perpjautos bagetės dėkite sūrį, tada persikus, baziliko lapelius, kumpį, užberkite šiek tiek aitriųjų paprikų dribsnių. Uždėkite ant sumuštinio viršutinę bagetės riekę. Perpjaukite sumuštinį perpus.
Skanaus!
Abrikosų, gražgarsčių ir fetos sūrio salotos
Reikės:
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 1 česnako skiltelės, susmulkintos,
- 1 šaukštelio maltų kalendrų,
- 1 šaukštelio maltų kmynų,
- 8 ką tik prinokusių abrikosų, perpjautų per pusę ir pašalintais kauliukais,
- 75 g gražgarčių,
- 1 ilgos raudonos aitriosios paprikos, išskobtos ir smulkiai supjaustytos,
- 75 g graikiško fetos sūrio, trupinto,
- 40 g skrudintų migdolų, smulkintų,
- itin tyro alyvuogių aliejus, patiekimui.
Kaip gaminti
1. Sumaišykite aliejų, česnaką, kalendras ir kmynus. Suberkite abrikosus ir apvoliokite prieskonių mišinyje. Palaikykite 10 minučių.
2. Įkaitinkite riebalais išteptą kepsninę arba keptuvę ant vidutinės arba stiprios ugnies. Suberkite abrikosus ir kepkite, retkarčiais apversdami, 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol apkeps. Perkelkite į serviravimo dubenį. Atidėkite atvėsti.
3. Į dubenį su abrikosais suberkite gražgarstes, aitriąją papriką, fetos sūrį ir migdolus. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir patiekite. Skanaus!