Dažnai avižos asocijuojasi su pabodusiomis, klasikinėmis košėmis, tačiau iš avižų galima pasigaminti ir maistingą bei sočią vakarienę.
Kulinarinės knygos autorė ir maisto tinklaraščio „Running Vita“ autorė Vita Marija Murėnaitė atskleidžia, kaip į maisto racioną įtraukti daugiau avižų ir dalijasi savo originaliais receptais – tikrais favoritais.
Avižos – energijos šaltinis
Pasak V.M.Murėnaitės, avižos yra nepamainoma mitybos raciono dalis ir puikus energijos šaltinis. Nors jas naudinga valgyti kiekvienam, tai ypač patartina aktyviai sportuojantiems. Derinant jas su kitais maistingais priedais, avižos aprūpina organizmą ir kūną būtinaisiais baltymais ir angliavandeniais.
„Avižos man glaudžiai asocijuojasi su vienu gyvenimo įvykiu – kai buvau Ispanijoje ir pėsčiomis ėjau piligrimų kelią „Camino de Santiago“. Kiekvieną rytą pusryčiams virdavau avižas, kurias pagardindavau uogiene, riešutais ar šokolado gabaliukais. Man avižos asocijuojasi su stiprybe, nes tada jos suteikdavo energijos keliauti šimtus kilometrų pėsčiomis“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.
Kulinarinės knygos autorė džiaugiasi, kad vis daugiau jaunimo grąžina avižas į savo mitybos racioną ir ne tik ruošdami paprastą košę: „Šiandien avižos yra vienos populiariausių kruopų, jos virtuvėje atgyja įvairiausiais formatais – nuo avižų duonos iki energijos rutuliukų (angl. energy balls).“
„Avižos jau eilę metų nesitraukia iš populiariausių Lietuvoje grūdų sąrašo. Pastaraisiais metais Lietuvoje sparčiai ėmė populiarėti naujas avižų perdirbimo būdas – kapotos avižos.
Išskirtinės tekstūros kapotos avižos, ruošiamos kapojant grūdus plieniniais peiliais – tuomet avižų gabaliukai lieka stambesni ir išsaugo daugiau naudingų medžiagų, sukuriama unikali ir rupesnė tekstūra. Šio tipo avižiniuose dribsniuose išlieka itin daug naudingųjų grūdo dalių, tokių kaip sėlenos ir gemalai, o kartu su jomis ir skaidulų. Lyginant 2020-uosius su 2021-aisiais kapotų avižų prekyba išaugo daugiau nei du kartus“, – pasakoja grūdų perdirbimo bendrovės „Malsena Plius“ vadovas Marius Dužinas.
Ne tik saldžiai
Visuomenėje dar išlieka stereotipų, kad avižinė košė yra nuobodus ir prėskas patiekalas. Tačiau maisto tinklaraštininkė teigia, kad taip galvoti galima nebent stingant originalumo. Avižos išgyvena tikrą renesansą – internete apstu receptų, nuo sūrios košės su avokadais, kiaušiniais, pievagrybiais – iki glotnučių su avižiniais dribsniai.
„Jaunimas vis dažniau gręžiasi atgal į gamtą ir domisi istoriniu protėvių paveldu. Šis kultūrinis paveldas neatsiejamas nuo kulinarijos. Todėl patarčiau nebijoti valgyti tų produktų, kuriuos metai iš metų valgė mūsų proseneliai, seneliai, močiutės ir mamos. Avižos yra vertingos, skanios, nesunkiai paruošiamos ir jos mūsų maisto racioną papildo teigiamais elementais. Siūlau į jas pažvelgti originaliau ir išlipti iš pabodusios saldžios, klasikinės košės standarto“, – ragina kulinarinės knygos autorė.
V.M.Murėnaitė pasakoja, kad avižinę košę namuose panaudoja įvairiausiais būdais, ir nors skamba neįprastai, bet iš avižų ji dažniausiai ruošia sūrius patiekalus. Dar mokykloje lankydama kulinarijos būrelį maisto tinklaraštininkė sužinojo sūrių avižinių blynelių receptą, kuris ją lydi metų metus – vis tobulinamas ir keičiamas įvairiausiomis formomis.
Kulinarinės knygos autorė dalijasi šiuo ir kitais originaliais avižų panaudojimo būdais.
Sūri kapotų avižų košė
- 1 porcijai reikės:
- 1/2 puodelio viso grūdo kapotų avižų
- 1 puodelio vandens
- 1/2 sultinio kubelio
- 5 pievagrybių
- 1–2 šaukštų sojų padažo (pagal skonį)
- 1 kiaušinio
- keleto smidrų, ridikėlių patiekti
Kaip gaminti
1. Supilkite vandenį, avižas ir sutrupinkite sultinio kubelį į nedidelį prikaistuvį.
2. Palaukite kol užvirs, sumažinkite ugnį iki visai mažos ir virkite uždengę 15 min.
3. Kol košė verda, supjaustykite pievagrybius skiltelėmis, įkaitinkite keptuvėje porą šaukštų aliejaus ir suberkite grybus bei smidrus.
4. Smidrus pakepkite tik minutę ir ištraukite iš keptuvės, o grybus pakepinkite, kol jie taps aukso spalvos (t.y. apie 3–4 min.).
5. Pagardinkite grybus sojų padažu ir išimkite iš keptuvės.
6. Iškepkite kiaušinį.
7. Košę patiekite su keptais grybais, kiaušiniu, ridikėliais ir smidrais.
Sūrūs avižų blynai
Reikės:
- 1 puodelio viso grūdo kapotų avižų 2 puodelių vandens
- 1 kiaušinio
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 4 valgomųjų šaukštų kvietinių miltų
- druskos ir pipirų
- aliejaus kepti
- grietinės ir žolelių patiekti
Kaip gaminti
1. Užpilkite avižas verdančiu vandeniu ir pavirkite 10 min. uždengę dangčiu ant vidutinės ugnies.
2. Perkelkite virtas avižas į didelį dubenį ir palaukite, kol atvės.
3. Kol laukiate, supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, suberkite svogūnus ir maišydami ant vidutinės ugnies kepkite, kol jie taps minkšti ir aukso spalvos.
4. Suberkite svogūnus į avižas, pagardinkite druska, pipirais, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
5. Po to suberkite miltus, dar kartą permaišykite.
6. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir dėkite kepti blynus. Kadangi avižos ir svogūnai jau kepti, jūsų tikslas yra apskrudinti išorę, taigi, kepkite, kol blynai iš abiejų pusių taps aukso spalvos.
7. Blynus nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir patiekite su grietine, svogūnų ar česnakų laiškais arba krapais.
Avižiniai sausainiai
Reikės:
- 180 g kambario temperatūros sviesto
- 200 g rudojo cukraus
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1/4 šaukštelio sodos
- 1/2 šaukštelio druskos
- 150 g kvietinių miltų
- 2 kiaušinių
- 2 stiklinių viso grūdo kapotų avižų
Papildomi galimi, bet nebūtini ingredientai:
- 1 šaukštelis cinamono
- sauja smulkintų riešutų arba į mažus gabaliukus supjaustyto šokolado
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę (su vėjelio funkcija) iki 180 laipsnių.
2. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir kiaušiniais.
3. Į gautą masę įberkite miltus, kepimo miltelius, druską, sodą ir maišykite šaukštu, kol nesimatys baltų miltų.
4. Tada suberkite avižas ir maišykite rankomis, kol gausis minkšta ir vientisa tešla.
5. 2 kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ir padalinkite tešlą į 24 dalis. Tuomet suformuokite apvalius sausainius ir tvarkingai sudėliokite juos ant kepimo popieriaus paliekant tarpelius.
6. Kepkite kiekvieną skardą atskirai po 15 minučių (arba kol sausainiai paruduos).
7. Atvėsinkite ir valgykite su pienu arba arbata.