Būtent šis kepinys socialiniuose tinkluose pastaruoju laikotarpiu buvo populiariausias. Ir ne be reikalo!
Šiam kepiniui paruošti nereikia ypatingų kulinarinių sugebėjimų. Jis greitai paruošiamas, visada pavyksta, nereikia daugybės produktų, o žinant receptą galima lengvai improvizuoti pagal savo skonį – pridėti įvairių uogų, mėgstamų riešutų, šokolado, imbierų ar net daržovių: burokėlių arba morkų.
Arba kepti veganišką variantą be kiaušinių ir su augaliniu pienu, arba kuo sveikesnį – be pridėtinio cukraus ir iš viso grūdo miltų.
Puri, drėgna bananų duona – kažkas tarp pyrago ir kekso, o mažiausiai panašumo turi į duoną. Nebent dėl kvadratinės formos – tokia ji dažniausiai kepama. Bet vėlgi tik nuo kepėjo nuotaikos ir turimo kepimo indo priklauso, kokia ji bus. O dėl skonio juk nesiginčijama.
Pavyzdžiui, aktorė Emma Watson (32 m.) yra įvaldžiusi bananų duonos su šokolado gabalėliais receptą.
„Galite drąsiai varžytis su manimi, kurio bananų duona gardesnė. Nepatikėsite, kokio ji skanumo“, – įsitikinusi aktorė. Ji nemėgsta kliautis vien receptais. Holivudo žvaigždei geriausiai pavyksta gaminti iš to, kas yra šaldytuve. Virtuvės nevengianti aktorė svajoja kada nors pasimokyti kulinarijos mokykloje.
Kardashianų šeimos atstovė televizijos žvaigždė Kris Jenner (66 m.) bananų duoną kepa iš trijų bananų, minkšto sviesto, kiaušinių ir cinamono. Paskanina ne tik šokoladu, bet ir pekaninėmis karijomis, tačiau nededa vanilės ekstrakto ir pieno ar jogurto.
Tačiau tie, kurie mėgino ją kepti pagal receptą, rastą jos išleistoje kulinarijos knygoje, sako, jog būtent dėl to kepiniui trūksta drėgmės ir ryškesnio skonio. Užtat jos dukra Kim Kardashian (41 m.) į bananų duonos tešlą pila grietinėlės, todėl ji minkštesnė ir drėgnesnė.
Britų virtuvės šefui Jamie Oliveriui (46 m.) bananų duona – puiki galimybė sunaudoti pernelyg sunokusius bananus. Į savąją jis įpila po du šaukštus skysto medaus ir nesaldintų obuolių sulčių.
Sveiko maisto tinklaraščio „Rožinis avokadas“ kūrėja Aurelija Vaiciukevičiūtė (25 m.) bananų duoną kepą su grikiais ir siūlo valgyti pusryčiams. O sveikatos mokyklos „GoLean“ įkūrėjas Dalius Šmaižys (38 m.) bananų duoną siūlo kepti iš avižų miltų.
Nors bananai yra kilę iš Pietryčių Azijos, manoma, kad bananų duonos istorija prasidėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pirmas bananų duonos receptas buvo išspausdintas 1893 metais laikraštyje „St. Louis Post-Dispatch“, kurį ten pateikė kepykla „The Vienna Model“.
Tad tikėtina, kad pastaroji kepykla viena pirmųjų ir ėmė kepti bananų duoną. O po keleto dešimtmečių Didžiosios depresijos metu ji išpopuliarėjo kartu su kepimo miltelių pardavimo augimu. Be to, produktai pigūs ir lengvai prieinami.
Bananų duona su grikiais pagal „Rožinį avokadą“
Reikės:
- 300 g bananų (gerokai panokusių)
- 80 g grikių kruopų
- 400 ml kokosų pieno
- 20 g smulkintų sėmenų
- 70 g avižų sėlenų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1/4 a. š. smulkintų gvazdikėlių
Grikių kruopas užmerkite kelioms valandoms arba palikite per naktį. Į dubenį suberkite brinkintus grikius, gabaliukais pjaustytus bananus, supilkite kokosų pieną. Viską pertrinkite elektriniu maišytuvu. Suberkite sėmenis, sėlenas, kepimo miltelius ir smulkintus gvazdikėlius. Viską vėl pertrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos masės. Jeigu masė labai tiršta, galima įpilti šiek tiek vandens.
Tešlą supilkite į kepimo indą jį truputį patepę kokosų aliejumi ir kepkite apie 35–40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Visiškai ataušusi bananų duona gana lengvai atlimpa nuo kepimo indo, o gardžiausia skanauti dar šilta tiesiai iš kepimo indo! Skonis tikrai toks kaip bananų duonos, tačiau šiame recepte įprasti miltai pakeisti brinkintais grikiais, o dėl smulkintų gvazdikėlių kepimo metu virtuvėje pasklinda nuostabus aromatas.
Jamie Oliverio bananų duona
Reikės:
- 125 g kambario temperatūros nesūdyto svieto (šiek tiek daugiau aptepti)
- 2 didelių kiaušinių
- 4 sunokusių bananų
- 2 v. š. skysto medaus
- 2 v. š. nesaldintų obuolių sulčių
- 250 g miltų su tešlą kildinančiomis medžiagomis
- 1 didelio žiupsnio cinamono
- 50 g pekaninių karijų
Dideliame dubenyje mediniu šaukštu išsukite sviestą, įmuškite kiaušinius, išmaišykite. Nulupkite tris bananus ir susmulkinkite juos dubenyje šakute, o vieną pasilikite. Supilkite medų ir obuolių sultis. Tuomet naudodami sietelį išsijokite miltus ir cinamoną. Susmulkinkite pekanines karijas, įmaišykite jas į tešlą ir viską suverskite į vieno litro talpos kepimo indą jo dugną ir kraštus ištepę sviestu. Supjaustykite paskutinį bananą ir išdėliokite jį ant viršaus.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepkite 40–50 minučių arba tol, kol gražiai pageltonuos. Prieš ištraukdami iš orkaitės mediniu pagaliuku patikrinkite, ar bananų duona iškepusi. Galite patiekti su sviestu, medumi arba uogiene.
„GoLean“ bananų duona
Reikės:
- 4 bananų
- 220 g avižų miltų
- 150 g kokosų aliejaus
- 1 kiaušinio
- 2 v. š. medaus
- pusės citrinos sulčių
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. cinamono
- 1 a. š. maltų imbierų
- žiupsnelio druskos
Vieną bananą atidėkite, likusius 3 sutrinkite elektriniu maišytuvu. Į gautą masę pilkite ištirpintą kokosų aliejų, medų, muškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.
Kitame inde maišykite miltus su prieskoniais ir kepimo milteliais. Miltus berkite į bananų masę, gerai išmaišykite, pilkite citrinos sultis ir dar kartą išmaišykite.
Gautą tešlą dėkite į kepimo formą, atidėtą bananą pjaukite išilgai ir gautas puseles dėkite ant tešlos, pirštais lengvai įspauskite. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
Veganiška šokoladinė bananų duona
Reikės:
- 360 g sutrintų prinokusių bananų
- 60 ml aliejaus
- 95 ml augalinio pieno
- 60 ml šaltos kavos
- 175 g kokosų palmių cukraus
- 50 g nesaldžios kakavos miltelių
- 1 ir 1/4 a. š. kepimo miltelių
- 3/4 a. š. sodos
- 180 g miltų
- pusės a. š. druskos
- 100 g 70–90 proc. juodojo šokolado
- lazdynų riešutų (puošti)
Dubenyje gerai išmaišykite bananų tyrę su aliejumi, augaliniu pienu, kava, cukrumi. Naudodami sietelį išsijokite į tešlą sausus produktus: kakavos miltelius, kepimo miltelius su soda, miltus ir druską. Atsargiai viską sumaišykite ir suberkite susmulkintą šokoladą.
Išklokite litro talpos kepimo indą kepimo popieriumi. Suverskite į jį tešlą ir apdėliokite riešutais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite 40–50 minučių. Prieš ištraukdami iš orkaitės mediniu pagaliuku patikrinkite, ar bananų duona iškepusi.