Kiaulienos kepsniai ant žarijų maloniai nustebins skoniu: 3 receptai

2022 m. kovo 18 d. 14:15
Receptas
Šylant orams ir daugiau dėmesio skiriant lengvesniems patiekalams, vertėtų nepamiršti ir mėsos. Tinkamai pasirinkus mėsos rūšį ir gabalėlį, ją nesudėtinga paruošti ne tik ant viryklės ar oraitėje, bet ir grilyje, o dūmo aromatu dvelkiantys kepsniai ar šonkauliukai gali tapti puikiu vakarienės akcentu. 
Daugiau nuotraukų (1)
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad mėsa yra kasdienio pirkinių krepšelio prekė, o mėgstamiausia – kiauliena. 
„Analizuodami duomenis matome, kad mėsa yra paklausi ištisus metus. Populiariausia jos rūšis – kiauliena. Pirkėjai renkasi ir kiaulienos mentę, kumpį, karką, šonkaulius, taip pat smulkintą kiaulieną. Pastebime, kad šiltėjant orams populiarėja ir ant žarijų kepti skirta kiauliena“, – teigia V.Budrienė. 
Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, veikiausiai kiauliena tokia populiari todėl, kad ją galima greitai ir nesudėtingai paruošti, dėl subtilaus skonio lengva leistis į plačius eksperimentus virtuvėje ir išbandyti skirtingus patiekalus.
„Rinkdamiesi šią mėsą iš anksto apgalvokite, ką gaminsite. Greitai paruošiamiems pietums ar vakarienei geriausiai tinka kiaulienos nugarinės kepsniai. Savaitgalį, turint daugiau laiko, galima paruošti ir karką – jai pagaminti reikia daugiau laiko ir šiek tiek įgūdžių, tačiau ji gali tapti tikru šventišku patiekalu“, – sako G.Bačkovas.
Pasak mėsos technologo, populiariausios kiaulienos rūšys yra sprandinė, nugarinė, mentė, kumpis, šonkauliai ir karka. Kiekviena jų gaminama šiek tiek kitaip ir tinka skirtingiems patiekalams. Jis išskiria ir pagrindinių dalių ypatumus.
Nugarinė. Paprastai tai liesiausia ir minkščiausia dalis, todėl itin tinka kepsniams kepti. Nugarinės skonis yra itin švelnus. Vis dėlto kepant nugarinės kepsnius reikėtų itin atidžiai įvertinti kepimo laiką, nes liesą mėsą lengva perkepti ir tuomet ji taps sausa. 
Taip pat nugarinę galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje, tik tuomet reikėtų apjuosti ją šoninės juostelėmis, kurios neleis mėsai išdžiūti. Nugarinę galima ir patroškini su svogūnais, morkomis ir kitomis mėgstamomis daržovėmis. Marinato ar prieskonių skonis itin lengvai įsigeria į šios rūšies mėsą, todėl reikėtų jų nepadauginti.
Mentė. Lyginant su nugarine, mentė turi šiek tiek daugiau riebalų. Jie neleidžia mėsai išdžiūti ir paruošta ji išlieka sultinga. Geriausia ją iš lėto troškinti. Taip pat kiaulienos mentė tiks įvairiems troškiniams, o sumalta – tradiciniams kotletams ir mėsainiams gaminti. Mentė yra labai paprastai paruošiama. Ir – svarbiausia, skirtingai nei kepant nugarinę, nereikėtų jaudintis, kad ją perkepsite. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes ji taip greitai neišsausėja.
Šonkauliai. Ši kiaulienos dalis yra itin populiari beveik visame pasaulyje. Juk paskanauti šonkauliukų tikrai norisi. Paprastai šonkauliai turi daugiau riebalų, todėl jie taip tinka ruošti ir ant grilio. Tinkamai iškepus, riebalai išsilydo, bet neleidžia išsausėti mėsai, todėl ji lieka itin sultinga ir minkšta. Šonkaulius galima ruošti įvairiausiais būdais – eksperimentuoti su marinatu, prieskoniai ir padažais, priklausomai nuo to, ar mėgstate aštresnį, ar švelnesnį skonį.
Karka. Tai – kiaulės kojos dalis, parduodama su oda. Iš karkos galima virti šaltieną, tačiau taip pat ji puikiai tinka troškinti ar kepti orkaitėje. Tačiau prisiminkite, kad dėl odos ir dydžio gaminimo laikas gali užtrukti ir iki poros valandų. Jei karka iki galo neišvirusi ar iškepusi, ji bus sudiržusi, sunkiai pjaustoma ir kramtoma. Dar vienas būdas – karką apvirti ir tuomet paskrudinti orkaitėje, kad mėsa išliktų sultinga, o odelė – apkepus ir traški.
Mėsininkas dalijasi ir trimis lengvai ant grilio paruošiamų kiaulienos patiekalų receptais.
Kiaulienos kepsniai ant grilio
Reikės:
  • 6-8 vidutinio dydžio kiaulienos kepsnių
  • trečdalio puodelio žaliųjų citrinų sulčių
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 3 šaukštų sojų padažo
  • kelių šaukštų rudojo cukraus
  • šviežios aitriosios paprikos arba jos miltelių
  • šviežių raudonėlių 
  • šviežių kalendrų
  • šviežių petražolių
Kaip gaminti 
Žaliosios citrinos sultis, sojų padažą, rudąjį cukrų ir smulkiai supjaustytą česnaką sudėkite į indą ir labai gerai išmaišykite. Kiaulienos kepsnius pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Užpilkite ant jų gautą marinatą ir palikite marinuotis 4-5 val. 
Kepsnius kepkite ant vidutinės kaitros apie 10 minučių. Nuėmę nuo grotelių sudėkite į lėkštę, uždenkite folija ir palikite maždaug 5 min. 
Kitame indelyje sumaišykite smulkiai susmulkintus raudonėlių, kalendrų ir petražolių lapelius, pridėkite smulkinto česnako bei aitriosios paprikos. Išspauskite žaliosios citrinos sulčių, įberkite druskos ir įpilkite šiek tiek vandens. Padažą galite tepti ant kiaulienos kepsnių arba valgyti kartu.
Ant žarijų kepti kiaulienos šonkauliai su padažu
Reikės:
  • 1,5 kg kiaulienos šonkaulių 
  • 1 šaukšto maltų kuminų
  • 1 šaukšto aitriosios paprikos miltelių
  • 1 šaukšto paprikos miltelių
  • 200 ml barbekiu padažo
Marinatui:
  • 100 ml aliejaus
  • 3 šaukštų citrinos sulčių
  • 3 šaukštų sojų padažo
  • 3 šaukštų Vorčesterio padažo
  • 4 skiltelių česnako
  • petražolių
  • druskos, pipirų
Kaip gaminti 
Kruopščiai sumaišykite marinatą ir įtrinkite juo šonkaulius. Palaikykite šaldytuve 8-10 val. Įkaitinkite kepsninę, groteles aptepkite aliejumi. Nedideliame indelyje sumaišykite kumynus, aitriosios paprikos, taip pat paprikos miltelius, druską ir pipirus. Labai gerai išmaišykite. Šonkaulius iš abiejų pusių įtrinkite padažu. Likusią padažo dalį pasilikite vėlesniam laikui. Kepkite šonkaulius nuolat vartydami, kad nesudegtų. Kai iškeps, apšlakstykite šonkaulius barbekiu padažu ir kepkite dar kelias minutes. Patiekite su mėgstamomis salotomis ir garnyru.
Kiaulienos šonkauliai su saldžiarūgščiu marinatu
Reikės:
  • 1,5 kg kiaulienos šonkaulių
  • smulkinto česnako
  • skysto medaus
  • šaukštelio garstyčių
  • šaukštelio apelsinų džemo
  • šaukšto sojų padažo
  • šaukšto pomidorų padažo
  • druskos, pipirų
Kaip gaminti 
Marinatui skirtus ingredientus – susmulkintą česnaką, medų, garstyčias, apelsinų džemą, sojų ir pomidorų padažus, prieskonius – kruopščiai sumaišykite. Į negilų indą sudėkite kiaulienos šonkaulius ir užpilkite marinatu. Palaikykite šaldytuve 8-10 val. 
Įkaitinkite kepsninę, groteles patepkite aliejumi ir kepkite nuolat pavartydami ir patepdami likusiu marinatu. Patiekite su mėgstamu garnyru ir šviežiomis salotomis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.