Anot prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Anos Aleksiukienės, lietuviai neįsivaizduoja kasdienės mitybos be duonos ar jos gaminių. Tiesa, vis dažniau pirkėjai ieško sveikesnių, mažiau cukraus turinčių kepinių bei išbando įvairias asortimento naujienas. Nors duoną įprasta naudoti pusryčių sumuštiniams, kepinių technologas Mahmoudas Idiras kviečia išbandyti iš juodos duonos pagamintą desertą.
Anot A.Aleksiukienės, nors tamsi juoda duona vis dar išlieka labai populiari, pirkėjai mėgsta įvairovę ir noriai išbando naujienas: kasien daugiausia nuperkama itališkos čiabatos, o taip pat – tamsios ir šviesios bemielės duonos su grūdais.
Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad žmonės ieško sveikesnių, mažiau pridėtinio cukraus turinčių kepinių, o taip pat – iš ekologiškų javų iškeptos duonos ar kepinių be glitimo.
„Sparčiai populiarėja kepiniai iš ekologiškų grūdų bei duonos gaminiai, tinkantys glitimo netoleruojantiems žmonės ar tiems, kurie laikosi keto dietos. Be to, pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško įvairių duonos alternatyvų – savo mitybos racioną paįvairina trapučiais, duoniukais ir įvairiais sausučiais“, – sako A.Aleksiukienė.
Tuo metu kepinių technologas M.Idiras sako: „Mūsų didžiausias įkvėpimas – pirkėjai. Mums rūpi, kad mūsų asortimentas atitiktų jų lūkesčius, todėl aiškinamės, kokie kepiniai jiems labiau patinka, kas nepasiteisina ar kuo dar būtų galima papildyti duonos lentynas.“
Jis priduria, kad duonos gaminimo procesas nėra lengvas, o laikas, kiek užtruks iškepti vieną ar kitą kepinį, priklauso nuo jo rūšies. „Jeigu kepiniui nereikia naudoti raugo, duonos gaminimo procesas užtrunka apie šešias valandas, tačiau esant ilgesniam duonos raugimo procesui gaminimas gali trukti ir iki 36 valandų. Pavyzdžiui, čiabatos, fokačijos ir plikytos duonos gaminimo procesai yra ilgesni“, – aiškina M.Idiras.
Dalis žmonių įvairius duonos gaminius ne tik įsigyja prekybos centruose, bet ir skirtingus jų receptus išbando namuose. Tiesa, iš pirmo karto išsikepti traškią ir skanią duoną pavyksta ne visiems. Todėl ką svarbu žinoti kepant duoną ir kokių klaidų nedaryti?
Anot M.Idiro, kepant duoną dažniausia klaida – per trumpas rauginimo laikas: „Svarbiausia – nedaryti klaidos ir išlaukti tą rauginimo laikotarpį, nepradėti duonos kepti per anksti. Svarbu išlaukti, kol duona iškils, o iškepus bus puri viduje ir traški išorėje. Šviesią duoną galima kepti aukštesnėje temperatūroje, o tamsią – kiek žemesnėje.“
Kokybiška duona turėtų būti elastinga ir akyta, be to, svarbu ir jos spalva. „Ruginė duona turėtų būti tamsiai rudos spalvos, o kvietinė ir įvairių rūšių pyragai – šviesesni, pasidengę auksine plutele. Šviežią duoną išduoda ne tik jos išvaizda, bet ir gardus kvapas, tačiau vertėtų nepamiršti, kad kepinių galiojimo laikas yra trumpesnis nei daugelio kitų produktų. Vidutiniškai duona galioja apie penkias dienas, tačiau tinkamai ją laikant kepinys gali išlikti tinkamas vartoti ir kiek ilgiau. Duoną reikėtų laikyti sandarioje, nuo oro apsaugotoje pakuotėje. Tai duonai ne tik padės nesudžiūti, bet ir apsaugos ją nuo pelėsio. Geriausia duoną laikyti duoninėje arba uždaroje spintelėje“, – patarimais dalijasi M.Idiras.
Jis dalijasi gardaus deserto su karamelizuota juoda duona receptu.
Desertas su karamelizuota juoda duona
Reikės:
- 500 g kefyro
- 290 g cukraus
- 10 g želatinos
- 50 g vandens
- 1 vnt. mandarino
- 130 g tamsios ruginės duonos
- 25 g sviesto
- 200 g šaldytų braškių
Kaip gaminti
Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite apie 5 min. išbrinkti. Į kefyrą supilkite 100 g cukraus, įtarkuokite mandarino žievelės žiupsnelį ir išmaišykite.
Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ir sumaišykite su kefyru: iš pradžių kelis šaukštus kefyro supilkite į želatiną, masę išmaišykite ir supilkite į likusį kefyrą.
Viską išmaišykite ir išpilstykite į stiklines – pilkite apie pusę stiklinės.
Stiklines dėkite keletui valandų į šaldytuvą, kad sustingtų.
Braškes atitirpinkite, supilkite į maisto smulkintuvą ir kartu su 40 g cukraus sumalkite iki vientisos masės.
Keptuvėje arba plačiame puode kaitinkite 150 g cukraus iki gražios gintarinės spalvos. (Svarbu: nesudeginkite, nes bus kartu). Geriau pasirinkite nedidelę kaitrą ir lėčiau kaitinkite. Kuomet ištirpsta visi kristalai ir cukrus tampa gintarinės spalvos, dėkite sviesto gabaliuką ir išmaišykite, kad sviestas ištirptų ir susijungtų su cukrumi.
Tamsią duoną supjaustykite nedideliais kubeliais. Į keptuvėje paruoštą karamelę sudėkite tamsią duoną ir maišykite tol, kol pasidengs visi duonos gabaliukai.
Indą vis dar laikykite ant nedidelės kaitros. Duoną išpilkite ant kepimo popieriaus ir palikite atvėsti. Visiškai atvėsusią duoną maisto smulkintuve pasmulkinkite iki norimos konsistencijos. Rekomenduojama duoną naudoti kuo ilgiau pastovėjusią, tuomet ji bus traškesnė. Galima laikyti apie savaitę sandariai uždarytoje pakuotėje.
Ant kefyro želės pilkite norimą kiekį braškių padažo ir apibarstykite karamelizuota duona. Valgykite iš karto. Skanaus!