Gydytoja patarė, kokius bananus rinktis, jeigu norite gauti daugiausia naudos sveikatai Receptas

2022 m. vasario 1 d. 08:07
Receptas
Jei namuose kartais lieka pernokusių, ruduoti pradėjusių bananų – neskubėkite jų išmesti, nes tokie vaisiai puikiai tiks gardžiai ir maistingai bananų duonai.
Daugiau nuotraukų (6)
Dešimtis šio pyrago versijų ragavęs kepinių technologas Mahmoudas Idiras sako, kad skaniausias – paprastas, vos iš kelių ingredientų pagamintas kepinys, kurį valgyti, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nedidelė nuodėmė. 
Bananai turi itin daug maistingų savybių, tad renkantis desertą ši duona turėtų būti sąrašo viršuje.
Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bananai – itin maistingas produktas.
„Juose nėra riebalų, tai – kompleksinių angliavandenių, užtikrinančių energiją ilgesnį laiką, šaltinis. Bananuose taip pat gausu įvairių maistinių medžiagų – vitamino C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų, mineralų: magnio, kalio, mangano“, – vardija gydytoja dietologė.
Tiesa, bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus. 
„Kalbant iš gydytojo dietologo pozicijos, sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant kurių žievės dar nėra rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas.
Tuo metu pernokusius bananus dėl didesnio glikeminio indekso atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje“, – primena E.Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad bananus geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje ar prieš treniruotę, nes tai kaloringas ir daug energijos žmogaus organizmui suteikiantis vaisius: „Bananai turtingi angliavandeniais, todėl juos geriausia valgyti toje dienos pusėje, kai esame aktyvūs – sportuojame, dirbame ar užsiimame kita, energijos reikalaujančia veikla. Be to, bananai puikiai tinka tarpiniam valgymui – priešpiečiams bei pavakariams, jais galima puikiai paskaninti pusryčių košes ar kitus patiekalus.“
Nors valgyti E.Gavelienė rekomenduoja kiek žalesnius bananus, jiems pradėjus ruduoti suskubti išmesti šių vaisių tikrai nevertėtų. Prekybos tinklo „Rimi“ kepinių technologas Mahmoudas Idiras pastebi, kad pernokę ir ruduoti pradėję bananai puikiai tiks kepant bananų duoną.
„Svarbiausia taisyklė kepant bananų duoną – pasirinkti kuo labiau prinokusius bananus, nes kepiniui jie suteiks reikiamą drėgmę ir saldumą. Todėl bananų duonai puikiai tiks namuose ilgiau pastovėję, gerai sunokę, ant žievelių rudus taškelius jau turintys vaisiai. Tokius bananus galima kaupti šaldiklyje, o surinkus didesnį jų kiekį – panaudoti duonai kepti. Tiesa, prieš užšaldant bananus juos reikėtų nulupti ir pašalinti patežusią ar patamsėjusią bananų minkštimo dalį, kuri kepiniui nebus nereikalinga“, – sako M.Idiras.
Jis priduria, kad bananų duonai prireiks vos kelių ingredientų, tad iškepti gardų kepinį neatims daug laiko. 
„Nors skirtingų bananų duonos receptų yra daugybė, aš siūlau ilgai nevargti virtuvėje ir pasirinkti klasikinį šio kepinio receptą, kuriam didelio tikslumo ar kantrybės tikrai nereikės. Bananų duonai užteks vos kelių prinokusių bananų, šie tiek miltų, cinamono ir kepimo miltelių, tad šį kepinį gamindami su „Rimi Basic“ linijos produktais neišleisite daug. Be to, pyragą dar galima pagardinti riešutais ar juoduoju šokoladu, kuris kiek prislopins bananų saldumą. Prie jau iškeptos bananų duonos puikiai tiks ir vaniliniai ledai“, – teigia kepinių ekspertas.
Nors bananų duona atrodo nesudėtingas kepinys, ją ne visuomet pavyksta tobulai iškepti iš pirmo karto. Kad kepant bananų duona nesuzmegtų, šefas rekomenduoja nepermaišyti tešlos. 
„Dar viena svarbi taisyklė – bananus trinti šakute. Taip pavyks išlaikyti tešlos konsistenciją, kepinys bus rupesnis. Šakute sutrintus bananus beliks tik išmaišyti su kitais ingredientais, tuomet masę supilti į kiek gilesnį kepimo indą ir pašauti į gerai įkaitintą orkaitę“, – patarimais dalijasi M.Idiras. 
Kepinių technologas kviečia išbandyti gardų ir lengvai paruošiamą bananų duonos receptą. 
Bananų duona su ledais
Reikės:
  • 3 vnt. bananų
  • 450 g vanilinių ledų
  • 225 g miltų
  • 2 šaukštų kepimo miltelių
  • 1 šaukšto cinamono
Kaip gaminti
Išimkite ledus iš šaldymo kameros ir palikite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, bet neištirptų.
Sutrinkite bananus šakute iki vientisos masės.
Į bananų masę sudėkite minkštus ledus, miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišykite.
Paimkite pailgą kepimo formą, ją išklokite kepimo popieriumi, kad tešla neprikeptų. Supilkite tešlą.
Bananų duoną kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 min. Iškeptą atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.