Nors kepinys turi senas tradicijas, pirmieji kruasanai skoniu visai nepriminė tokių, kokius juos valgome dabar.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vos pradėjus pirkėjams siūlyti kruasanus, jie iš karto sulaukė susidomėjimo.
Reikalingi vos 8 ingredientai
„Vieni pirmųjų Lietuvoje savo tinkle pradėjome kepti ir kruasanus. Pirkėjai pamėgo ne tik tradicinius, bet ir kruasanus su įvairiausiais įdarais: pradedant karamelės, šokolado ir baigiant migdolų ir obuolių“, – teigia V.Budrienė.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad kruasanai Prancūzijoje šimtmečius buvo neatsiejami pusryčių palydovai, pasiduodantys įvairioms kulinarinėms interpretacijoms, o pagrindiniai klasikinio prancūziško kruasano ingredientai – vos 8: sviestas, miltai, vanduo, pienas, mielės, cukrus, druska ir kiaušiniai.
„Kruasanai yra tikrai išskirtiniai – sviestinės traškios tešlos auksiniai rageliai mėgstami dėl švelnaus skonio, o traškesys yra kruasano kokybės ženklas. Kuo plutelė plonesnė, tuo kruasanas traškesnis. Tokį iškepti reikia turėti ir tam tikrų įgūdžių. Kai skanaujate dar šiltą kruasaną, galite jausti lengvą sviesto skonį, jis bus purus, minkštas ir žavi meistriška sluoksnių struktūra“, – sako T.Lauvray.
Šiek tiek istorijos
Nors pagalvojus apie kruasaną iš karto save įsivaizduojame juo gardžiuojantis nedidelėje prancūziškoje kavinukėje – šis kepinys atsirado visai ne Prancūzijoje, bet Austrijoje. Sakoma, kad pirmąjį į kruasaną panašų kepinį XVII amžiuje pirmą kartą iškepė Austrijos sostinės Vienos kepėjai.
Vis dėlto, nors vieniečių kepinys, kaip ir kruasanas, buvo pusmėnulio formos – nei skoniu, nei pavadinimu tokio kruasano, kokį valgome dabar, jis nepriminė. Sakoma, kad ragelis, išpopuliarėjęs Austrijoje, vadinosi „Kipfel“ ir skoniu bei tekstūra labiau priminė paprasčiausią bandelę, nei traškų sluoksniuotą burnoje tirpstantį kruasaną.
Kruasanais prekiauti Prancūzijoje pradėta tik 1839 metais, kai atidaryta pirmoji kruasanus parduodanti kepyklėlė. Prancūzai itin pamėgo šiuos ragelius, todėl jie išpopuliarėjo ne tik sostinėje, bet ir visoje šalyje, o bėgant laikui vietiniai kepėjai dar labiau ištobulino kruasano receptą iki tokio, kokį žinome dabar.
Dar keli įdomūs faktai
Krusanams kepti reikalingi kiaušiniai, sviestas ir cukrus XIX a. buvo labai brangūs, todėl ir kruasanai paprastam žmogui buvo sunkiai įperkami. Jais dažniausiai mėgautis galėjo tik itin turtingi žmonės.
Gerokai vėliau, kai sumažėjo produktų kainos, paprastas prancūzas galėjo sau leisti įvairiausius pyragaičius, o tarp jų – ir kruasanus. Būtent dėl šios priežasties kruasanai tradiciniu prancūzišku pusryčių patiekalu tapo tik prieš maždaug 102 metus.
Visgi, nors kruasanai – tradicinis prancūziškas kepinys, nereiškia, kad prancūzai jais gardžiuojasi kiekvieną dieną. Dažniausiai kruasanus šios šalies gyventojai valgo savaitgaliais. Prancūzai juos mėgsta ir su saldžiais, ir pikantiškais įdarais, dažniausiai užsigeria kava, arbata arba šviežiomis sultimis.
Visgi, pasak „Iki“ konditerijos eksperto, kruasanus panaudoti galima ir kitais būdais, ne tik jais gardžiuojantis prie kvapnios kavos puodelio.
„Iš kruasanų galima gaminti skrebučius, kurie puikiai tiks įvairiausioms salotoms ar sriuboms pagardinti. Kruasanus taip pat panaudoti galima ir ruošiant duonos pudingą, kuris gaminamas iš suplėšytų kruasanų. Kruasanai panardinami į vanilės skonio kremą ir pakepami orkaitėje.
Taip pat kruasanus panaudoti galima ir ruošiant prancūzišką skrebutį – kruasanus suvilgant kiaušinio plakinyje ir iškepant keptuvėje. Šį kepinį vietoje įprastos duonos galima naudoti ir kepant karštus sumuštinius“, – teigia T.Lauvray ir dalijasi net trimis ypatingais orkaitėje apkeptų kruasanų receptais.
Apkepti kruasanai su kumpiu ir sūriu
Reikės:
- 16 kiaušinių
- 2 stiklinių pieno
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
- 4 puodelių tarkuoto sūrio
- 200 g supjaustyto kumpio
- 4 į gabalėlius suplėšytų kruasanų
- 1 valgomojo šaukšto česnakų miltelių
- gabalėlio sviesto
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Inde suplakite kiaušinius, pieną, druską ir muskato riešutą. Sviestu ištepkite kepimo indą. Suberkite sūrį, kumpį, supilkite kiaušinių plakinį ir ant viršaus uždėkite kruasanų gabalėlius. Kepkite apie 35–40 minučių. Galiausiai pabarstykite česnakų milteliais. Prieš patiekdami leiskite 5–10 minučių pastovėti.
Juodojo šokolado ir kruasanų pudingas
Reikės:
- 8 suplėšytų kruasanų
- 1 puodelio šokolado gabalėlių
- 8 kiaušinių
- 1 puodelio cukraus
- 1 valgomojo šaukšto tarkuotos apelsino žievelės
- 1-1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
- 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
- 1/8 arbatinio šaukštelio druskos
- 3 stiklinių pieno
- 1 puodelio apelsinų sulčių
- 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto
- gabalėlio sviesto
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Sudėkite kruasanų gabalėlius į sviestu išteptą kepimo indą. Pabarstykite šokolado gabalėliais. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, apelsino žievelę, cinamoną, muskato riešutą ir druską. Įmaišykite pieną, apelsinų sultis ir vanilę. Gautą mišinį užpilkite ant kruasanų. Leiskite pastovėti apie 15 minučių, kol mišinys susigers į kruasanus. Kepkite 40–45 minutes.
Orkaitėje kepti kruasanai su uogomis
Reikės:
- 8 kruasanų
- 5 kiaušinių
- 1 puodelio grietinėlės
- 1 arbatinio šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
- 1 apelsino žievelės
- 2 šaukštų klevų sirupo
- miltelinio cukraus
- gabalėlio sviesto
- mėgstamų šviežių uogų
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestu sutepkite kepimo indą. Kruasanus išilgai perpjaukite per pusę. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, grietinėlę, vanilę, cinamoną, tarkuotą apelsino žievelę ir klevų sirupą. Kruasano puseles panardinkite į gautą mišinį ir jame palaikykite kol šie visiškai išmirks. Išdėliokite kruasanus į kepimo formą ir kepkite 25–30 minučių. Prieš patiekdami viską apibarstykite cukraus pudra ir šviežiomis uogomis. Skanaus!