Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva teigia, kad žiemą prekybos centrus pasiekia skaniausi ir šviežiausi citrusiniai vaisiai, į Lietuvą atkeliaujantys tiesiai iš saulėtosios Ispanijos, Italijos, Egipto bei Turkijos plantacijų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, citrusiniai vaisiai ne tik puikus vitamino C, bet ir flavonoidų, padedančių sustiprinti imunitetą, šaltinis.
Priklausomai nuo rūšies apelsinai gali būti saldesni arba šiek tiek rūgštesni. Nors išgerti šviežiai spaustų apelsinų sulčių daugeliui atrodo patogiau ir greičiau nei valgyti visą apelsiną, gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė rekomenduoja vartoti visą vaisių.
„Bet kokius vaisius naudingiau valgyti, o ne spausti sultis, nes naudingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios dalies, bet ir iš kietosios, pavyzdžiui, skaidulų pavidalu, kurios ypač reikalingos mūsų žarnynui.
Citrusiniai vaisiai apskritai priskiriami didelio maistingumo produktams. Juose gausu antioksidantų ir imuninę sistemą stiprinančių flavonoidų, karotinoidų, vitamino C bei folatų.
Taip pat – įvairių eterinių aliejų, mikroelementų bei mineralinių medžiagų, pavzdžiui, kalcio ir kalio. Tai tik dalis priežasčių, kodėl citrusus reikėtų įtraukti į mitybos racioną“, – sako gydytoja dietologė, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė.
Kadangi citrusiniai vaisiai yra ne tik naudingi, bet ir skanūs, nepastebimai jų galima suvalgyti ir keletą vienu metu. Vis dėlto mitybos specialistė nerekomenduoja apelsinais piktnaudžiauti.
„Įvairių vaisių per dieną rekomenduojama suvalgyti maždaug 200–300 gramų ir didinti šio kiekio, tikintis sveikatai geresnių rezultatų, tikrai nereikėtų. Priešingai – valgant per daug vaisių, alkio jausmas gali tik dar labiau sustiprėti“, – įspėja E.Gavelienė.
Skanaujant citrusinius vaisius vertėtų nepamiršti ir alergijos tikimybės. Pasak gydytojos dietologės, citrusinius vaisius į vaikų mitybos racioną dėl alergijos rizikos rekomenduojama įtraukti šiek tiek vėliau. Tuo tarpu suaugusiems alergija citrusams pasitaiko retai.
„Nors apelsinų rūšys skiriasi, jų maistingumui tai neturi reikšmingos įtakos. Saldieji apelsinai dažniausiai naudojami maiste, o rūgštieji – konditerijos gaminiuose. Apelsiną galima naudoti daugeliui patiekalų – tiek pagrindiniams patiekalams, tiek desertams, o juose esanti rūgštelė puikiai tinka mėsos marinavimui. Be to, pačioje apelsino žievelėje taip pat gausu antioksidantų, ją galima naudoti arbatoms ruošti arba sutarkavus dėti į konditerinius gaminius“, – pataria E.Gavelienė.
O.Suchočevos teigimu, žiemą pirkėjai įsigyja daug apelsinų ir kitų citrusinių vaisių. Dažnai į pirkinių krepšelį keliauja ne tik šie vaisiai, bet ir iš jų pagamintos sultys.
Į Lietuvą apelsinai ir mandarinai atvykstą tiesiai iš saulėtosios Ispanijos plantacijų, o jų skoniui didžiausią įtaką turi auginimo metu buvusi temperatūra.
„Šaltis suteikia apelsinų odelei ir vaisiams gilų oranžinį atspalvį (priešingu atveju jie būtų žalios spalvos), sutirština žievelę, o dėl temperatūrų svyravimų vaisiuose suaktyvėja cukraus gamyba, todėl jie tampa saldesni“, – aiškina O.Suchočeva.
Ekspertė dalijasi ir keliais patarimais, kurie padės išsirinkti pačius skaniausius, sultingiausius ir prinokusius vaisius: „Rinkitės tuos apelsinus, kurie yra sunkūs ir turi tvirtą, smulkios tekstūros odelę. Tiesa, odelės spalva nėra skonio ar brandumo rodiklis. Žalsvi apelsinai gali būti tokie pat skanūs kaip ir ryškiai oranžiniai. Venkite apelsinų su minkštomis dėmėmis arba tų, kurie atrodo purūs (tuščiaviduriai), nes tai gali būti išsausėjimo požymis“, – patarimais dalijasi vaisių ir daržovių pirkimų direktorė.
„Rimi“ kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti naujus patiekalus, todėl šį kartą dalijasi apelsinais kvepiančio gardaus kiaulienos kumpio receptu.
Apelsininis keptas kiaulienos kumpis
4 porcijoms reikės:
- 800 g kiaulienos kumpio
Sūrymui reikės:
- 1 vnt. apelsinų
- 400 g vandens
- 35 g druskos
- 15 g cukraus
- 2 g lauro lapų
- 4 g keturių pipirų mišinio
- 2 g kvapiųjų pipirų
- 5 g gvazdikėlių
- 8 g cinamono lazdelių
Marinavimui reikės:
- 5 g prieskonių mišinio su šaltalankiais ir apelsinais
- 7 g citrininių pipirų
Kaip gaminti
Pagaminkite sūrymą: į vandenį išspauskite apelsinų sultis, sudėkite druską, cukrų, lauro lapus, kvapiuosius pipiris, keturių pipirų mišinį, gvazdikėlius, cinamono lazdeles. Šiame sūryme laikykite kumpį apie parą.
Išėmę iš sūrymo, kumpį įtrinkite prieskonių mišiniu su šaltalankiais ir apelsinais ir citininiais pipirais. Marinuokite dar 10-12 val.
Į kepimo skardą įpilkite truputį vandens. Kumpį dėkite į kepimo maišelį, tada – į skardą ir apie 10 val. kepkite 80 laipsnių temperatūroje. Baigiant kepti padidinkite temperatūrą iki 190 laipsnių ir pakepkite dar 15-20 min.
Patiekite kumpį su patinkančiu padažu, daržovėmis ar garnyru (bulvėmis, ryžiais, grikiais). Kumpis gali būti naudojamas salotoms kaip plėšyta mėsa.
Atšalusį kumpį, supjaustytą riekutėmis, galima naudoti sumuštiniams, tortilijoms. Skanaus!