„Žmonių poreikiai pasikeitė, stengiamės į juos atsižvelgti. Tortai ir saldumynai visiškai kitokie nei buvo prieš 20-30 metų – tiek iš išorės, tiek iš vidaus. „Haute couture“ galioja ne tik drabužiams, būsto dizainui, bet ir maistui. Šiandien populiaru gamyboje naudoti kuo natūralesnius ingredientus, o puošyboje tenka pasitelkti tapybą ir skulptūrą. Klientai gali rinktis nuo liofilizuotų (šalčiu džiovintų) gyvų gėlių iki pačių įmantriausių auksuotų formų. Nesuklysiu sakydama, kad madingiausias yra unikalumas, išskirtinumas, individualumas“, – papildo kita „Bijolos“ vadovių – Birutė Žmuidienė.
Reikia nepamiršti, kad kiekvienas puikiai dekoruotas tortas yra ir skanus. „Bijola“ nuo pat įkūrimo ištikima kokybei ir ypatingam skoniui: meistrai naudoja tik šviežią grietinėlę, Lietuvos ūkininkų užaugintų uogų ir vaisių tyres, kuriose tik 10 proc. cukraus, plaka šviežius kiaušinius, naudoja natūralų sviestą, o naujų skonių ir derinių įkvėpimo semiasi parodose, gurmaniškų ir konditerijos tradicijų sostinėse vykstančiuose konkursuose, nuo Italijos iki Prancūzijos. „Bijolos“ konditerijos gaminiai – tikra puota grožio ir skonio gurmanams.
Daugiau nei prieš dvidešimt metų įkurta įmonė šiandien garsėja unikaliais proginiais bei firminiais tortais. Suburta konditerių komanda augo ir šiandien įmonės konditerijos ceche Garliavoje, Kauno r., dirba daugiau nei100 žmonių: patyrę meistrai, auginantys jaunus profesionalus.
Vestuviniai, jubiliejiniai, vaikų švenčių progomis – nuo krikštynų iki gimtadienių – visi tortai čia atiduodami į klientų rankas tik švieži, įdomaus skonio ir būtinai išradingai, meniškai ir stilingai dekoruoti. Pasak įmonės vadovės, tortų puošyba iš tiesų prilygsta menui, kurio įmonės darbuotojai mokosi iš geriausių Europos konditerių.
Šiuo metu ne tik desertų gamintojai pastebi, kad klientai trokšta asmeninio dėmesio. O kas geriau už gardų tortą?
„Iš tiesų, gardžiu desertu galime parodyti dėmesį ir pradžiuginti tiek artimą žmogų, tiek darbuotoją. Įmonės bei įstaigos dažnai užsako tortus su logotipu, kita atributika, unikaliomis komandai būdingomis savybėmis. Mūsų meistrai garsėja gebėjimu sukurti neįtikėtinus vaizdus, figūras, kitus puošybos elementus, kurie tortą paverčia meno kūriniu“, – džiaugiasi Jolanta Valaikienė.
„Bijola“ turi cukrainių tinklą Vilniuje ir Kaune, kur galima nusipirkti visada šviežių tortų, pyragų, pyragaičių, sausainių, desertų. Priimami užsakymai unikaliems, vienetiniams gaminiams, dekoruotiems pagal kliento pageidavimus ir norus. Klientų patogumui, viena pirmųjų tarp konditerijos gaminiais prekiaujančių įmonių, „Bijola“ sukūrė e-parduotuvę, kur klientai ne tik renkasi jau paruoštus šios kompanijos firminius tortus bei desertus, bet gali pateikti nuotraukas, kitus vaizdus ar aprašymus, kurie padeda konditeriams pagaminti unikalų, konkrečiam žmogui skirtą ir atitinkamai dekoruotą tortą. Nuo BMW automobilio detalių iki futbolo kamuolių, balerinos batelių ar vaikiškų animacinių filmų herojų – viskas paklūsta meistrų rankoms.
„Bijolos“ meistrai į procesą žiūri kūrybiškai, ne tik išpildo užsakymą, bet ir konsultuoja, papildo savomis idėjomis – drauge gimsta įdomus, savitas meno kūrinys. „Bijolos“ tortams puošti naudojamos įvairios figūrėlės, kurios atrodo tarsi mažos valgomos skulptūros. Pasak vadovių, kartais vieną tokią skulptūrėlę pagaminti konditerijos meistrai užtrunka ir gerą pusdienį. Gerai įsižiūrėjus į kalėdinius nykštukus, grakščias balerinas, krikštynų tortų angeliukus ar fantastinių knygų herojus vaikams matosi smulkiausios detalės, o Kakė Makė, kurios oficialus kepėjas yra „Bijola“, priverčia iš nuostabos aikčioti net vyresniuosius.
Išsiugdyti tokį meistriškumą nepakanka tik seminarų ar kursų, būtina ilgametė praktika ir nuolatinis tobulėjimas bei menininko talentas. Jolanta Valaikienė šypsosi, jog per darbo pokalbį dažnai klausia, ar kandidatas moka ... piešti. Tarptautinės parodos ir kursai, galimybė mokytis iš geriausių, nuolatinis konditerijos madų ir naujovių sekimas – mūsų konditerijos meistrų įkvėpimo šaltinis“, – šypsosi J.Valaikienė.
Kartais nutinka ir taip, kad torto skonis nulemia, kaip jis bus papuoštas. „Konsultuoti, patarti, kartais ir ilgiau padiskutuoti su klientu svarbu, nes būna, kad norai ir vaizduotė piešia vieną vaizdą, o mes žinome, kad realybėje bus kitaip. Ypač ilgas aptarimas vyksta su jaunavedžiais, kuriems vestuvinis tortas gali būti vienas vienintelis per visą gyvenimą“, – komentuoja Birutė Žmuidienė.
Dideli, kelių aukštų tortai turi savo principus, kaip derinti skonį, struktūrą, kaip dekoruoti, kad ši puošmena derėtų prie bendros šventinio stalo stilistikos, nuotaikos. „Bijolos“ meistrai, ko gero, vieni pirmųjų ir bene vieninteliai, kurie sugeba vestuvinį tortą dekoruoti nėriniais, kuriais puošiasi pati nuotaka.
O kol už lango žiema, smagu stalą puošti ir mėgautis tortais su unikaliais linksmais nykštukais, ledą primenančiomis figūromis, ieškantiems jaukumo – smagiai „apmegztas“ tortas, išties sunku atpažinti, jog tai ne mezgėjų darbas!
„Kaskart užsakant individualiai gaminamą tortą, pagalvokime, kiek kruopštumo, laiko, kūrybos reikalauja puošyba. Kodėl tiek darbo, meilės ir dėmesio tam, ką sėkmingai ir skaniai suvalgysime? Nepamirškime, kad valgyti ir mėgautis pradedame akimis, o subtiliai, išmoningai, stilingai dekoruotas tortas – ne tik stalo puošmena. Jis kuria nuotaiką, rodo pagarbą susibūrusiai draugijai. Gražių, skanių ir sočių metų linkėjimai iš „Bijolos“ meistrų rankų“, – linki „Bijolos“ gamybos vadovė Rima Tataurovė.