Kulinariniais rekordais išgarsėję šiauliečiai pažėrė idėjų besiruošiantiems Kūčių ir Kalėdų šventėms

2021 m. gruodžio 17 d. 15:08
Kulinariniais rekordais pagarsėjęs Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvas liko ištikimas ir kitai tradicijai – prieš šventes padengti Kūčių ir Kalėdų stalus.
Daugiau nuotraukų (16)
Tai daroma, tam kad šventinių valgių gaminimo bei stalų dekoravimo idėjų galėtų pasisemti gražiausioms metų šventėms besiruošiančios šeimininkės.
Per šį renginį Kūčių stalo patiekalus bei kalėdaičius palaimino Šiaulių Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčios klebonas Saulius Paliūnas.
Žemaitiškas patiekalas
Šiemet ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvas sulaukė ir pagalbininkų: Trečiojo amžiaus universiteto atstovių Vandos Švėgždienės bei Gražinos Mažeikienės. Pastaroji pamokė, kaip iš kanapių sėklų bei sėmenų pasigaminti spirgučius.
Sėklas reikia maždaug penkias minutes pakepinti ant sausos keptuvės, kol jos pradės spragsėti, o po to jas sumalti. Spirgučius galima pagardinti kepintais svogūnai, pagal skonį įdėti druskos. Šis patiekalas valgomas Psu virtomis bulvėmis, prie jo tinka rauginti agurkai ar kopūstai.
Kūčių stalo dekoravimui profesijos mokytoja Aneta Salinkienė parinko lininę staltiesę, linines servetėles, dekoravimui panaudojo vasarą rinktus kankorėžius. Advento vainikas su keturiomis žvakėmis buvo padėtas stalo centre.
Kūčios neįsivaizduojamo be kalėdaičių ir kūčiukų. Kalėdaičius, kurie yra dalijami ir Šiaulių varguoliams pagal seną tradiciją kepa Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytojas Mindaugas Bartkus. Tam jis naudoja 2013 metais dovanų iš Šv. Jurgio bažnyčios zakristijono gautą unikalų kepimo aparatą.
O tikrasis kūčiukų receptas, pasak Prekybos ir verslo skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės, yra labai paprastas – tereikia miltų, vandens, aguonų ir šiek tiek mielių.
Ant Prekybos ir verslo skyriaus padengto stalo buvo padėta ir tiršto spanguolių kisielius, silkės su morkomis, svogūnais ir petražolėmis, jau minėtų sėmenų ir kanapių spirgučių su bulvėmis, rauginti agurkų bei kopūstų.
Šiemetinį Kalėdų stalą Prekybos ir verslo skyriaus darbuotojos pavadino „Atsėlina Kalėdos“ – 2022-ieji yra Tigro metai.
Kalėdų stalui buvo parinktos prie aplinkos priderintos natūralios smėlio spalvos. Žalumynų puokštės buvo papildytos ne tik kalėdiniais žaisliukais, bet ir medvilne, kuri primena minkštas tigro letenas.
Profesijos mokytoja A.Salikienė kvietė tausoti gamtą, be reikalo nepirkti puošmenų stalo dekoravimui, o apsižvalgyti, ko yra namuose, puošybai pritaikyti gamtos dovanas.
Kalėdų vakarienę A.Salikienė kvietė pradėti aperityviniu, iš natūralių apelsinų sulčių ir nealkoholinio putojančio vyno, padarytu kokteiliu „Mimoza“.
Taures, pasak profesijos mokytojos, galima puošti spalvingu šiaudeliu, apelsino griežinėliu ar rozmarino šakele.
O kalėdinei vakarienei siūlo paruošti šaltą patiekalą. Karštam patiekalui tiktų keptas paukštis, o desertą siūloma patiekti su kava ar arbata.
Per Naujuosius metus šiemet siūloma puoštis panaudojant violetinės spalvos akcentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.