Lietuviškiausiu pripažintas restorano „Juodasis kalnas“ desertas, geriausiu vynu – „Barbeito Malvasia Reserva 10 Years“ madeira, lengviausiu čempionato deriniu tapo konditerio Evaldo Juškos ir vyno eksperto Andriaus Pagojaus derinys „Inspiration“. Publikos simpatija atiteko Kauno šv. Ignaco Lojolos kolegijos komandai „Studentjė“.
Kūrybingos komandos ir patyręs nugalėtojas
Desertų ir saldžių vynų kultūrą atgaivinti siekiantis čempionatas, anot jo sumanytojo Arūno Starkaus, ir šiemet suvienijo kūrybingas komandas, pristačiusias aukšto lygio desertus, įdomius vynus ir nevienareikšmiškai komisijos įvertintus sprendimus, galinčius prisidėti prie ateities tendencijų formavimo.
„Šių metų Vyno ir desertų derinių čempionatas – jau vienas iš čempionatų, kitąmet rengiamų kitose Europos šalyse. Tikiu, kad sukelsime „sniego gniūžtę“ ir šio čempionato virsmas į tarptautinį renginį duos puikios grąžos Lietuvai“, – viliasi A.Starkus.
Čempionate panorusios dalyvauti 15 komandų – kaip niekad skirtingos. Šiais metais su puikiai žinomais šefais ir someljė varžėsi net keturios studentų komandos.
Kalbėdamas apie nugalėjusią – restorano „Dine“ komandą – A.Starkus sako, kad konditerės B.Inciūtės-Čepulionienės ir someljė A.Daraskevičiaus derinys buvo vienareikšmis lyderis. „Matėme pastiprintą vyną – madeirą, ir labai intensyvų, tačiau rafinuotą desertą. Tai buvo teisingai ir išmintingai sukurtas derinys, nes ir dalyvis – gerokai patyręs“, – sako A.Starkus.
Restoranas „Dine“ čempionate dalyvauja jau 7 kartą, o šiųmetinė pergalė jam – pirmoji. Restorano savininkas ir someljė A.Darasevičius – ir nė vieno čempionato nepraleidęs dalyvis, pasirodantis čia jau 11-ąjį kartą. Jo teigimu, kol yra idėjų ir neblėsta siekis sukurti puikius vyno ir desertų derinius, kuriais galima didžiuotis, tol dalyvavimas čempionate nesvarstomas.
Dalyviai ir apdovanojimai
I vieta – restoranas „Dine“ (restorano savininkas, someljė Arminas Darasevičius, konditerė Babora Inciūtė- Čepulionienė) – Šokolado grikių desertas, vynas „Barbeito Malvasia Reserva 10 Years“
II vieta – restoranas „14 Horses“ (restorano virtuvės sous-chef Vilius Uljanovas, someljė Simonas Laukaitis) - desertas „Slyva“, vynas „Podere Casaccia Situa Nobilis IGT Passito 2012“.
III vieta – restoranas „Surr“ (restorano konditerė Džesika Sokolovaitė, restorano šeimos draugas ir someljė Francesco Di Marco) – desertas „Močiutės puodynė“, vynas „Querciavalle Vin Santo del Chianti Classico“.
III vieta – restoranas iš Birštono „Old Town Grill“ (Ivona Cibulskienė, Martynas Morkūnas, Miglė Kulbušauskaitė) – desertas „Duetas“, vynas „Chateau Dereszla Tokaji Furmint“.
Lietuviškiausias desertas – restoranas iš Juodkrantės „Juodasis kalnas“ (restorano šefai Donatas Kucikas ir Tomas Petrikas) – desertas Obuolienės spurga, vynas „Colli Euganei Moscato Fior D’Arancio“.
Geriausias vynas – „Barbeito Malvasia Reserva 10 Years“ (restoranas „Dine“, someljė Arminas Darasevičius)
lengviausias derinys – konditeris Evaldas Juška (restoranas „Arrivee“, Kaunas) ir vyno ekspertas Andrius Pagojus (Vyno klubas) – desertas „Inspiration“, vynas – „Champagne Louis Roederer demi-sec“.
lengviausias derinys – konditeris Evaldas Juška (restoranas „Arrivee“, Kaunas) ir vyno ekspertas Andrius Pagojus (Vyno klubas) – desertas „Inspiration“, vynas – „Champagne Louis Roederer demi-sec“.
Kiti dalyviai
Pažaislio svetingumo komplekso restoranas „Monte Pacis“ (restorano someljė Indra Ramanauskienė ir konditerė Gintarė Kundrotaitė) – desertas „Pažaislio medutis“, vynas Pažaislio obuolių ir gudobelių vynas „Širdies duona“
Restoranas „Pink&Yellow“ – desertas „Desperado“, vynas „Jeff Carrel Morillon Blanc 2020“
Klaipėdoje esančio restorano „ToLi nuo klasikos“ įkūrėja Lina Žilevičė ir UAB „Liviko“ vyno ekspertė Viktorija Pranevič – desertas „Kilmingasis ir jūra“, vynas „Villa Maria Noble Riesling Botrytis Selection“, 10 proc.
Komanda iš Klaipėdos „Seaside“ („Jelenos desertai“ įkūrėja Jelena Aleksandravičienė ir armėniškais vynais prekiaujančios įmonės „Gadara“ atstovas Garnik Kazarian) – desertas „Perla“, vynas „Ariats Sweet Kakhani Reserve“, 14,5 proc.
Komanda „Vanilinis pipiras“ (someljė Albertas Koncijalovas, konditerė Kotryna Pliuskaitė, Dovilė Piliponytė, Jevgenijus Michejonok) – desertas „Juodoji vyšnia“, vynas „Marques de Grinon Graciana“, Ispanija, 15 proc.
Kauno kolegija (konditeris Mantas Anza ir barmenas Lukas Mačiulaitis) – desertas „Swirl/Sukurys“, vynas CARM LBV Portas 2012, 20 proc.
Kauno kolegijos komanda „Korys“ (pirmo kurso gastronomijos ir viešojo maitinimo studentai Sigita Malinauskienė ir Ridas Baranauskas) - desertas „Medaus magija“, vynas Kidulių krašto tradicinis midus 2017, 12 proc.
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro komanda „Aš toks, kaip ir tu“ (virėjo specialybės III kurso mokiniai Alfredas Šimas ir Reda Tiškutė, virėjų specialybės profesijos mokytoja Grytė Bezarienė, virėjų specialybės profesijos mokytoja ekspertė Giedra Sadauskienė) – desertas „Aš toks kaip ir tu“, vynas „Artis Chardonnay“, 0,5 proc. (nealkoholinis)
Kauno šv. Ignaco Lojolos kolegijos komanda „Studentjė“ (studentai Lukaš Palkovski, Saulė Koženiauskaitė, Rokas Kazlaukas, Roberta Statkevičiūtė, vyno ekspertas Petras Jarašūnas) – desertas „Iš avilio“, vynas „Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland 2017“.
Renginį kartu su Lietuvos someljė mokykla organizuoja Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.