Pasirodo, jo išpjaustymo tradicijos susiformavo Amerikoje, kur iš lūpų į lūpas buvo perduodama „Džeko žibinto“ legenda.
Žmonės pasakoja apie sukčių Džeką, kuris dėl savo gudrysčių po mirties negalėjo patekti nei į dangų, nei į pragarą ir buvo priverstas klaidžioti po žemę. Kad matytų kelią, velnias jam padovanojo žariją, kurią Džekas įsidėjo į moliūgą, kad nenudegtų rankų ir visada matytų kelią. Taip susiformavo tradicija šią naktį uždegti žvakutę išpjaustytame moliūge ir nušviesti naktį.
Moliūgų rūšys
UAB „Augma“ rinkodaros skyriaus vadovė Monika Kubiliūtė teigia, kad rudenį uždera nemažai skirtingų rūšių moliūgų. Sviestiniai, spagetiniai, muskatiniai – nors visi yra moliūgai, jie išvaizda, skoniu ir kitomis ypatybėmis skiriasi.
Sviestinis moliūgas – tai pailgas moliūgas, į apačią platėjantis, forma primenantis kriaušę. Žievė tvirta, blyškiai oranžinė, vidus taipogi kietas, tačiau spalva daug ryškesnė nei žievės. Šio moliūgo skonis yra švelnus, pakeptas ar patroškintas tirpsta burnoje. Dera įvairiems patiekalams.
Spagetinis moliūgas dar kitaip yra vadinamas aguročiu. Jo struktūra yra labai originali – termiškai apdoroto aguročio minkštimas lengvai išsiskaido pailgais siūleliais, primenančiais spagečius. Išore nuo kitų moliūgų nelabai skiriasi.
Jį paprasta paruošti orkaitėje: perpjaukite, išskobkite sėklas, patepkite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir iškepkite įkaitintoje orkaitėje. Moliūgui šiek tiek atvėsus, minkštimą bus paprasta išskaidyti šakute. Skonis labai švelnus, net kiek prėskas, tinka tiekti su įvairiais mėsos, daržovių, grietinėlės padažais, sūriu.
Muskatiniai moliūgai yra labai dideli, gali sverti net 9 kg. Žievė su giliomis briaunomis, stora, oranžinė su žaliu atspalviu arba tamsiai žalia, minkštimas labai ryškus. Moliūgai yra malonaus kvapo bei ryškaus skonio, saldaus minkštimo.
Puikiai tinka troškiniams, sriuboms, o taip pat ir įvairiems kepiniams bei saldumynams. Gaminant nevertėtų jų užgožti kitais ingredientais.
Keptų moliūgų receptas
M.Kubiliūtė dalijasi keptų moliūgų receptu, kuris ne tik aprūpins organizmą natūraliu antioksidantu beta karotenu, bet ir palepins skonio receptorius.
Reikės:
- 700 g moliūgų
- 4 vnt. česnako skiltelių
- 10 g saulėgrąžų
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų čiobrelių
- žiupsnelio cinamono
Kaip gaminti
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Moliūgą supjaustyti skiltelėmis, sudėti į dubenį, įpilti aliejaus ir išmaišyti. Į dubenį sudėti smulkintą česnaką, įberti druskos, pipirų, čiobrelius ir cinamoną, viską gerai išmaišyti, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų ant moliūgo skiltelių.
Paruoštas moliūgo skilteles sudėti į kepimo indą ir kepti apie 30 minučių. Iškepusį moliūgą apibarstyti lukštentomis saulėgrąžomis.
Dėti atgal į orkaitę ir kepti dar 5-7 minutes. Patiekti šiltą. Skanaus!