Ar įmanoma restorane jaustis saugiai, jei staliukų neskirtų 2 metrai? Jei net įeinant nebereikėtų kaukės?
Tikėtina, kad tokia vieta patrauktų akį – ypač tų, kurie pavargo nuo kasdienio atsargumo. Dar labiau tikėtina, kad užkąsti ar išgerti kavos visų pirma ir rinktumėmės ten, kur jokių apribojimų nėra, bet vis tiek saugu.
Išeitis – oro sterilizatoriai
Būtent dėl to didžiausioje tarptautinėje svetingumo verslų parodoje „Host Milano“ itin daug dėmesio teko dezinfekcijai ir koronavirusų naikinimui. Spalio pabaigoje Italijoje vykusiame renginyje ne viena kompanijų pristatė sterilizatorius, valančius orą nuo virusų ir bakterijų.
Vieni jų – prancūzai, profesionalių grilių gamintojai „Roller Grill“. Jie operatyviai prisitaikė prie rinkos poreikių ir rudens pradžioje pristatė kelių tipų sterilizatorius, kuriuos galima naudoti tiek verslo aplinkoje, tiek namuose.
Tai tvariais valdymo principais sukurti įrenginiai: naudojantis jais nereikia papildomų chemikalų, taupoma energija. Įrenginyje įmontuotos dvi UVC lempos ir ventiliatoriai vos per 5 minutes atlieka fizinę, natūralią oro ar konkrečių daiktų sterilizaciją.
Įvairiaus dydžio sterilizatoriai gali būti naudojami ant paviršių (stalų, darbastalių) arba bendroje erdvėje (kambaryje, viešojoje patalpoje). Pvz., koloninis sterilizatorius gali dezinfekuoti 50–60 kv. m aplinką, o plokštuminis, ant stalo pastatomas įrenginys, dezinfekuoja tiek daiktų, kiek telpa ant jo paviršiaus.
„Tokie įrenginiai taupytų verslo kaštus: nereikėtų pertvarų tarp stalų, būtų galima priimti daugiau klientų, sumažėtų dezinfekcinių priemonių sąnaudos. O svečias jaustųsi saugiau, labiau atsipalaiduotų ir pasimėgautų gastronomine patirtimi – ko dažniausiai ir ieškoma keliaujant iš vienos maitinimo vietos į kitą.
Vėl galėtume patiekalus ragauti rankomis: tyrimai rodo, kad tai suteikia net iki 40 proc. daugiau emocinio pasitenkinimo“, – komentuoja gastronomijos agentūros „kitchen Rules“ konsultantės Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė, tik ką grįžusios iš parodos „Host Milano“.
Mažiau liesti bendrus paviršius
Kitas svarbus visuomenės saugumo užtikrinimo būdas – sprendimai, kurie leidžia rečiau liesti bendro naudojimo paviršius. Galima išvengti durų su rankena atidarymo, meniu vartymo, vandens čiaupų sukiojimo, šiukšliadėžių, muilo daliklių lietimo, bendro naudojimo cukraus, druskos ir kitų veiksmų.
Šiose situacijose itin pravartu įdiegti nuotolinius sensorinius įrenginius, kurie valdomi integruotomis „touch free“ sistemomis. Pvz., vandens papildymo stotelės, būdingos srautingoms vietoms, turėtų tapti įprastos visur.
Ir nors patiekalų užsakymas apsieinant be popierinio meniu vis dar atrodo inovatyvus sprendimas, tačiau, pasak „kitchen Rules“ konsultančių, ilgiau taip būti nebegali.
„Virtualus meniu nėra šiaip atributas ar įvaizdžio formavimo būdas, o būtinybė, užtikrinanti vartotojų saugumą. Parodoje, kurioje kiekvienas stendas eksponuodavo mažiausiai 4 skirtingus katalogus, mus pasitikdavo su QR kodais ar USB rakteliuose įrašyta informacija.
Verslui tai yra sprendimas, padedantis taupyti spaudos sąnaudas ir suteikiantis galimybę greičiau pakeisti informaciją. O klientui – lengvesnis ir saugesnis naudojimo būdas“, – papildo I.Vaičiūnaitė ir J.Viltrakienė.