Kaunietė G.Kudrevičienė savo darže užsiaugina violetinės spalvos bulvių, apvalių cukinijų, dygliuotų melionų, žalių pomidorų ir citrinos spalvos agurkų.
Šiais metais daržininkė ėmėsi dar vieno eksperimento. Pernai sužinojo, kad Japonijoje, Kinijoje bei Tibete labai populiarūs šiurkštieji vaškūnai. Tai moliūginių šeimos augalai, dar vadinami žieminiais melionais ar baltaisiais Tibeto moliūgais.
„Šios daržovės sudomino dėl to, kad Tibeto vienuoliai valgo šių augalų šaknis, lapus, žiedus ir vaisius. Vaškūnai sunokina pailgus žalius 6–8 kilogramus sveriančius vaisius, kurie nuskinti apsitraukia natūraliu vaško sluoksniu. Dėl to iš jų neišgaruoja drėgmė ir vėsioje patalpoje jie gali stovėti net iki trejų metų.
Vaisiai per tą laiką nepraranda savo vertingųjų savybių. Beje, iš šio vaško kitos tautos gamina žvakes“, – pasakojo G.Kudrevičienė.
Lietuvoje šiurkščiųjų vaškūnų niekas neaugina, todėl informacijos apie juos moteriai teko ieškoti kitomis kalbomis. Sėklų pavyko atsisiųsti iš Japonijos.
Balandžio pabaigoje jas pasodinusi į nedidelius indelius po mėnesio jau perkėlė į daržą. Šiurkštieji vaškūnai yra šilumamėgiai augalai, labai svarbu, kad jų šaknys augtų šiltoje 20–25 laipsnių dirvoje. Todėl ant žemės moteris patiesė polietileno, į jame padarytas skyles sodino daigus ir augalus dengė agroplėvele. Vasarą, kai vyravo karšti orai, vaškūnus laistė kasdien.
„Augalai vaisius užmezgė ne vienu metu, bet paeiliui, ir, kadangi kiekvienas buvo vis kitokio dydžio, priminė šeimyną. Derlių taip pat nuėmiau paeiliui, paskutinius vaškūnus nuskyniau prieš dvi savaites“, – pasakojo G.Kudrevičienė.
Prapjovus žalią vaisiaus žievę matyti baltas jo vidus. Šiurkščiųjų vaškūnų skonis labai įdomus – primena meliono ir agurko mišinį, yra nelabai saldus, gaivus.
G.Kudrevičienė iš šios daržovės gamino žaliuosius kokteilius, cukrinukus bei salotas. Daržovę pjaustė nedideliais kubeliais, šlakstė citrinos sultimis, užpylė aliejaus, druskos.
„Labai norėčiau susisiekti su Tibeto vienuoliais, kad šie daugiau papasakotų, kaip naudoja šiurkščiuosius vaškūnus. Teko skaityti, kad jie turi ir gydomųjų savybių. Juose gausu pektinų, mikroelementų ir vitaminų“, – tikino kaunietė.