„Ruduo yra itin tinkamas paeksperimentuoti ir į racioną įtraukti įmantresnių, išskirtinesnių vaisių. Pavyzdžiui, kivių uogų, kurių šviežias derlius jau pasiekė ir parduotuvių lentynas. Pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu tapo kur kas atviresni eksperimentams, išbando mūsų šaliai nebūdingus vaisius“, – teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.
Kaip teigia ekspertė, kivių uogos, dar vadinamos aktinidijomis – žali nedideli vaisiai, išvaizda primenantys vynuoges ar agrastus, o skoniu savo giminaičius – kivius. Visgi aktinidijos – minkštesnės ir saldesnės už kivius. Šių vaisių gimtinė – Rytų Sibiras, Japonija, Kinija, Pietų ir Šiaurės Korėja bei Kurilų salos. Tačiau šios uogos gausiai auginamos ir Kanadoje, Amerikoje, Čilėje, Naujoje Zelandijoje ir Europoje: per metus pasaulyje užauginama daugiau nei milijonas tonų kivių uogų.
Pasak J.Sabaitienės, kaip ir visi vaisiai, šios uogos yra ne tik skanios, bet ir gausios maistinėmis medžiagomis. Jose galima rasti vitamino C, daug ląstelienos, taip pat kalio, magnio bei vitamino E.
Kivių uogose gausu antioksidantų, kurie padeda sumažinti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę, taip pat lėtina senėjimo procesą. Kivių uogų vartojimas stiprina imuninę sistemą, padeda kovoti su stresu, gražina odą. Šių nepaprastų vaisių įtraukimas į kasdienį racioną gali sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir kraujo spaudimą.
Tinka ir prie desertų, ir prie pikantiškų patiekalų
Kivių uogos – puikus užkandis. Jos dažnai valgomos vienos, tačiau yra plačiai naudojamos ir kulinarijoje. Kivių uogos savo skoniu panašios į kivius – tai yra saldūs vaisiai. Jų skonis turi pasiflorų, ananasų, braškių užuominų.
Kivių uogų minkštimas yra ryškiai žalios spalvos, o jo vidus užpildytas daugybe mažų juodų sėklyčių. Skirtingai nuo kivių, kurie pasižymi stora, pūkuota oda – šie vaisiai turi žalią, lygią odelę, kurios prieš valgant nulupti nereikia.
Kivių uogos dedamos į uogienes, džemus, jomis gardinamos salotos, salsos, įvairiausi vaisių kokteiliai. Kivių uogos naudojamos pyragų, bandelių, ledų ir sorbetų gamyboje. Jos puikiai dera su apelsinais, medumi ir šokoladu.
Tačiau aktinidijos tinka ne tik prie įvairiausių saldėsių, bet ir prie pikantiškų patiekalų: jas valgyti mėgstama su jūros gėrybėmis, tokiomis kaip krevetės, šukutės ar balta žuvis. Jos taip pat tinka ir prie kiaulienos, jautienos, elnienos ir vištienos patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi pikantiški padažai, jos dažnai kepamos kepsninėje ir naudojamos, kaip garnyras.
J.Sabaitienė siūlo išbandyti kelis patiekalus su kivių uogomis.
Salsa su kivių uogomis
Reikės:
- 10 per pusę perpjautų kivių uogų
- 10 per pusę perpjautų vyšninių pomidorų
- 1/4 puodelio supjaustytų kalendrų lapelių
- 1 arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų pastos
- 1 arbatinio šaukštelio cukraus
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti
Dubenyje sumaišykite visus ingredientus, patiekite su ant grotelių kepta žuvimi arba vištiena.
Vaisių salotos su kivių uogomis
Reikės:
- 16 perpus perpjautų kivių uogų
- 1 nulupto ir supjaustyto banano
- 1/2 mažos nuluptos ir kubeliais supjaustytos papajos
- 2 šaukštų skysto medaus
- 2 šaukštų citrinos sulčių
Dubenyje sumaišykite kivius, bananą ir papają. Nedideliame indelyje sumaišykite medų ir citrinų sultis. Gautu padažu apšlakstykite vaisius. Šias salotas galima valgyti vienas arba maišyti jas su natūraliu jogurtu. Skanaus!