– Sauliau, „Daumantų“ įmonės vadovu esate nuo pat jos įkūrimo pradžios. Jei gerai skaičiuojame – „Daumantams“ vadovaujate jau 30 metų?
– Tikrai taip. Su ne didelėmis pertraukomis „Daumantų“ vadovu esu jau daugiau kaip trisdešimt metų. Ir nepatikėsite, nors atrodo, kad viską turėčiau žinoti kaip „Tėve mūsų“, tačiau nors ir sklandžioje ir sėkmingoje įmonės veikloje vis dar yra dalykų, kurie mane nustebina.
Džiaugiuosi, kad didžioji dalis jų – maloniai. Per tiek ženklo gyvavimo metų ne tik pavyko suburti nuostabią „Daumantų“ komandą, kurios nemaža dalis dirbą daugiau nei dvidešimt metų, pelnyti rinkos palankumą, bet ir prisidėti prie mūsų šalies garsinimo pasaulyje. Esu labai dėkingas visiems, kurie buvo, yra ir visų su kuriais dar tik susitiksime „Daumantų“ kelyje.
– Gal galite papasakoti, kaip gimė pati „Daumantų“ idėja?
– UAB „Daumantų LT“ ženklas yra mūsų šalies Nepriklausomybės vaikas, jis užaugo kartu su mūsų Valstybe. Kartu su partneriais įmonės kelią pradėjome 1991 metų, pavasarį nuo didmeninės prekybos. Tačiau įdomu tai, kad „Daumantai“ tikraisiais „Daumantais“ tapo 2013 metais dėl komiško nesusipratimo.
Ilgą laiko tarpą mūsų įmonė vadinosi „Vesiga“. Kuomet aukštas pareigas ėjusi šalies politikė vieno renginio metu, teikdama mums inovatyvios įmonės apdovanojimą, pasakė, kad yra pirkusi spintą iš įmonės „Vesiga“.
Tuomet mes, majonezo ir padažų gamintojai, dar bandėme tikslinti, kad gaminame ne spintas, bet jau buvo per vėlu. Tada su kolegomis gan vieningai nutarėme, kad atėjo metas keisti pavadinimą.
Be didelių diskusijų ir tapome – „Daumantais“, o pats pavadinimas kilo nuo netoliese mūsų gamyklos stovinčio dvaro. Galiausiai kai ženklas tapo gerai žinomas bei atpažįstamas ne tik Lietuvoje – nutarėme, kad tiek įmonės tiek ir pačios produkcijos pavadinimus reikia suvienodinti.
Matyt, kad pati pradžia visada būna pati sudėtingiausia ir mums – ne išimtis. Nepriklausomybės laikotarpyje buvo labai daug nežinomųjų, buvo itin pavojingi laikai.
Tačiau mes dėjome labai daug pastangų ir jėgų į visą procesą, kas tikrai atnešė rezultatų. Bet kokiu atveju tai yra didelės mūsų komandos, mūsų įmonės darbuotojų nuopelnas.
Todėl šį trisdešimtą įmonės jubiliejų ir nusprendėme pasitikti su tais, kurie įmonės veikla, jos sėkme, jos rūpesčiais gyvena kiekvieną dieną.
Jubiliejų paminėjome kartu su mūsų didelės „Daumantų“ šeimos darbuotojais. Buvo nuostabi šventė, nepaprastai geras jausmas susitikti, nepamirštami įspūdžiai.
– Pakalbėkime apie patį jubiliejaus minėjimą – nusprendėte atsisakyti didelių iškilmių su kviestiniais svečiais. „Daumantų“ trisdešimtmetį nusprendėte sutikti kartu su įmonės darbuotojais, kodėl?
– Taip nusprendėme, nes ši įmonės sukaktis yra mūsų visų, kurie kiekvieną dieną dirba vardan to, kad „Daumantams“ sektųsi. Įmonei tai jau ne pirmasis jubiliejus ir jų yra buvę įvairių.
Pačioje įmonėje yra lankęsi visi mūsų šalies Prezidentai, kiti garbingi Lietuvos ir užsienio svečiai. Tačiau „Daumantų“ įmonės darbuotojai yra tikroji šio trisdešimtmečio priežastis.
Esu labai dėkingas visiems šiems žmonėms, mūsų darbuotojams, jų artimiesiems už tai ką sukūrėme ir kuo šiandien galime džiaugtis visi kartu.
Sėkmė versle ir prasideda nuo to – kokiais žmonėmis pavyksta apsupti save, o kai nuoširdžiai stengiesi dėl kitų – kiti taip pat stengiasi dėl tavęs.
Per šiuos visus „Daumantų“ gyvavimo metus tapome tikra šeima, todėl ir šventėme visi kartu. Didžiuliais aplodismentais dėkojome ir sveikinome ilgamečius Daumantų darbuotojus: mūsų ekonomistę Raimondą Genienę, mūsų gamybos darbuotojas Oksaną Vaičekauskienę bei Limą Burlakovą, logistikos vadovą Raimondą Neverdauską, vairuotoją Vaidą Jeneliūną bei „Daumantų“ maisto technologą Algį Kairį, kurie įmonėje dirba daugiau kaip dvidešimt penkerius metus.
Šie ir kiti žmonės kūrė įmonę visus šiuos metus, jie ir sukūrė „Daumantus“. Nuožmioje konkurencinėje kovoje ir išsilaikėme dėka atsidavusių „Daumantų“ įmonės darbuotojų.
Ar daug žinote įmonių, kurios Lietuvoje gyvuotų nuo pat jos Nepriklausomybės pradžios? Didžiuojuosi, kad „Daumantai“ yra vieni iš nedaugelio tokių.
– Kodėl ir kaip įmonės veiklą nuo žuvies perdirbimo vis dėlto nukreipėte į majonezo, vėliau ir pagardų, o dabar jau ir kitų maisto produktų gamybą? Gal pamenate, kur buvo sumaišytas ir pirmasis „Daumantų“ majonezas?
– Kaip jau ir minėjau – „Daumantų“ bendrovė savo gamybinę veiklą pradėjo nuo žuvies perdirbimo. Gaminome įvairių rūšių žuvį su įvairiais padažais, kuriuos gabenome iš kaimynės Lenkijos.
Neretai būdavo taip, kad ilgai laukiant eilėse pasienyje, kartais net ir po keletą parų, karštyje, tie padažai paprasčiausiai sugesdavo.
Ieškojome įvairių sprendimų, nes patirdavome didelių nuostolių. Tačiau kaip dažniausiai ir būna – geriausi dalykai nutinka netikėtai. Kartą viena Vokietijos lietuvė pasiūlė pabandyti padažus gaminti patiems.
Tuomet ilgametis mūsų įmonės technologas Algis Kairys taip ir padarė – čia pat Kėdainiuose, sumetė reikiamus produktus į turėtą emaliuotą kibirą, prie gręžtuvo pritvirtino sparnuotę ir viską išsuko.
Viską taip ir sukame iki šiol, tik jau ne emaliuotuose kibiruose, o naudojant aukščiausias technologijas bei pačius geriausius ir kokybiškiausius produktus.
– Įmonę įkūrėte 1991 metais, viso žinome, kad tai buvo Lietuvai itin sudėtingas, ekonomikos transformacijos laikotarpis, kuris ne retai pasižymėjo ir reketų. Ar nebuvo baisu? Su kokiais sunkumais susidūrėte?
– Buvo visko. Pats Nepriklausomybės pavasaris įnešė naujų, šviežių vėjų, tačiau kartu su jais atėjo ir nežinia, baimė – kas galima, kam šioje šalyje esi atskaitingas. Kiekvienas kovojo už save, už savo šeimas.
Pačioje įmonės gyvavimo pradžioje susidūrėme su dideliais finansiniais sunkumais. Idėjų turėjome labai daug, o pinigų visai nebuvo.
Savo verslą pradėjome susidėję po kelis šimtus rubliu. Įstatyminė bazė buvo visiškai neaiški, paskolų niekas neteikė, nebuvo ir konsultantų, kurie patartų nuo ko ir kaip geriau čia viską pradėti, kuria kryptimi važiuoti.
Įstatymai keitėsi labai dažnai, buvo didžiulė infliacija. Jau nekalbant apie tuometinę kriminalinę situaciją, kuri tikrai varžė verslo plėtrą.
Mes niekada nedemonstravome perdėtos prabangos. Pirmąjį įmonės gyvavimo dešimtmetį, kartu su partneriais, vieningai sutarėme, kad visus finansus kreipsime tik į įmonės veiklą, technologijų plėtrą, pamiršdami asmeninius interesus. Tuomet investavome į produktų kokybės gerinimą, technologijų, kurios palengvintų mūsų darbuotojų darbą atnaujinimą, į įmonės veiklą stengėmės įtraukti kuo daugiau kvalifikuotų specialistų.
Patys važinėjome senais automobiliais, gyvenome itin paprastai. Todėl pati pradžia „Daumantams“ buvo itin sudėtinga. Tačiau pavyko išlaviruoti ir šiandien esame ten, kur esame. Mūsų produkciją pamėgo žmonės ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.
– Kaip manote, kokia „Daumantų“ sėkmės paslaptis?
– Sėkmės bet kurios įmonės veikloje yra tik itin mažas procentas. Visą kitą yra sunkus bei nuoseklus darbas, savo tikslo siekimas, komanda su kuria dirbame.
Mes visada dirbome sunkiai, ieškojome įvairių variantų, galimų sprendimų. Taip pat labai svarbus gebėjimas prisitaikyti prie nuolat kintančios rinkos, produkcijos gerbėjų, klientų lūkesčių.
Gebėjimas mąstyti keliais žingsniais į priekį. Be abejo – atsakomybės prieš klientus jausmas. Juk šiandien nesidžiaugtumėme jau trisdešimta „Daumantų“ vasara, jei neturėtume tokios paklausos. Ir, žinoma, tikėti tuo ką darai bei dėti visas pastangas.
– Kokie „Daumantų“ iššūkiai artimiausiam dešimtmečiui?
– Planuojame ir toliau plėsti įmonės eksportą. Lietuviai jau įvertino mūsų produkciją – norisi, kad ir likęs pasaulis suprastų kas yra geras ir kokybiškas majonezas bei kiti pagardai. Ir, žinoma – toliau tobulėti, išnaudoti mokslo teikiamas galimybes ir nenustoti stebinti mūsų didelės gurmaniškos „Daumantų“ bendruomenės gretų. Planuojame ir toliau plėtoti žalumo, tvarumo idėjas. Ruošti mūsų planetą ateities kartoms.
UAB „Daumantų LT“ jau trisdešimt metų kuriamų padažų ir majonezų receptai įmonės technologų yra kuriami gamykloje esančioje laboratorijoje, Lietuvos geografiniame centre – Kėdainiuose. Didžiojoje dalyje įmonės gaminamos produkcijos yra visiškai atsisakyta pridėtinio cukraus, saldiklių, nėra naudojami įvairūs konservantai, modifikuotas krakmolas. Produkcijos gamybai naudojama joduota druska, natūralios citrinų sultys bei prieskoninės daržovės.
UAB „Daumantai LT“ yra vieninteliai iš visų Lietuvoje gaminamų pagardų atstovų, kurie gamina ekologišką produkciją. Didžioje dalyje savo gaminamų majonezų bendrovė naudoja tik laisvėje auginamų vištų kiaušinius ir yra vieni pirmųjų Lietuvoje, kuri savo produkcijoje yra įsipareigojusi visiškai atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių iki 2025 metų. Įmonės produkciją galite įsigyti visose maisto prekybos vietose.
Apie jau trisdešimt metų veikiančią Lietuvos geografiniame centre, Kėdainiuose įsikūrusią „Daumantų“ bendrovę kalbėjomės su ilgamečiu jos vadovu Sauliumi Grinkevičiumi. Įmonės vadovams ir jos darbuotojams linkime dar ne vieno tokio gražaus jubiliejaus, o lietuviška produkcija ir toliau sėkmingai garsinti mūsų šalį. Didžiausios sėkmės įmonės veikloje ir plėtroje.