Apyniai dominuoja, bet nereiškia kartumo
Aludaris Mažvydas Matukas sako, kad prieš kelis metus į alaus olimpą kilti pradėjęs IPA dabar jau yra jo viršūnėje.
„Net lyginant su alaus pasaulio klasika tapusiais lageriais, aš IPA pavadinčiau jau įsitvirtinusiu ir pagrindiniu tampančiu stiliumi. Žmonės trokšta skonio, o IPA jo ir turi daugiausiai, todėl, mano manymu, tik laiko klausimas, kada jis nukonkuruos kitus stilius ir pats taps klasika“, – svarsto aludaris.
Už išskirtinį IPA skonį atsakingas ir svarbiausias iš keturių alaus sudedamųjų ingredientų čia tampa apynys – skirtingų apynių deriniai gali sukurti begales skirtingų ir išraiškingų aromatų.
„Nors kai kurie vis dar dėl to jo privengia, neteisinga būtų manyti, kad IPA – tai tik kartus alus. Kad daugiau žmonių jį pažintų, dabar jis iš tikrųjų vis mažiau kartus ir vis daugiau vaisiškas. Į IPA tikrai dedama daug daugiau apynių – ir verdant alų, ir po fermentacijos, jį brandinant – tačiau apyniai iš Amerikos ar Okeanijos regiono yra labai aromatingi ir turi ryškių citrusinių, tropinių vaisių natų. Taip pat gali papildomai būti dedama tokių vaisių, kaip, pavyzdžiui, mangų ar persikų“, – pasakoja M. Matukas.
Eksperimentuoja net su daržovėmis
Sostinėje pradėta tradicija kasmet vis auga ir šiemet rugpjūčio 5-ąją švenčia daugiau nei 80 barų visoje Lietuvoje. Visi jie stengsis geriau supažindinti lankytojus su šiuo alaus stiliumi ir siūlys paragauti riboto leidimo, specialiai šiai progai sukurtų ipų.
„Kasmet stengiamės nustebinti ir iš naujo įrodyti, kokios neribotos galimybės eksperimentuoti su IPA ir apskritai alumi. Pavyzdžiui, anksčiau esame sukūrę mėlynos spalvos IPA su Tailando mėlynąja arbata. Šiemet taip pat eksperimentavome su spalvomis ir išgavome tamsią, beveik juodą IPA. Dar seniau vienas labiausiai šokiravusių, bet sėkmingų bandymų buvo alus su burokėliais – net didžiausi šaltibarščių gerbėjai nesitikėjo tokio rezultato, koks gavosi“, – prisimena aludaris.
Šį kartą IPA dienos „ambasadose“ bus galima paragauti ir kitų beprotiškų idėjų įkvėptų eksperimentų su įvairiausiais aromatais – nuo pasiflorų iki... saldžiųjų paprikų.
„Šiaip ir be papildomų ingredientų skonis gali būti ryškus, vaisiškas – pavyzdžiui, tai leidžia tokios norvegiškos laukinės mielės. Dar labai įdomu eksperimentuoti su kitų gėrimų statinėmis, iš kurių aromatus sugeria jose vėliau brandinama IPA. Bet įdomiausia man bus pamatyti reakcijas į dar vieną eksperimentą su daržovėmis – nesu girdėjęs, kad dar kas nors pasaulyje būtų pabandę virti alų su saldžiosiomis paprikomis. Čia gali jaustis ir pomidoro, ir morkos motyvai – tokio debiuto niekur daugiau neteks paragauti“, – atskleidžia M. Matukas.
IPA diena svarbi visiems aludariams
IPA dieną visame pasaulyje vyksta šiam alaus stiliui pažinti dedikuoti festivaliai, renginiai ir degustacijos. Ši diena kiekvienam aludariui turi savo istoriją ir reikšmę, tačiau lokaliai ją švęsti ir supažindinti lietuvius su šiuo anksčiau dar nesuprantamu trijų raidžių trumpiniu M. Matukas su kolegomis sugalvojo dar prieš pusę dešimtmečio.
„Man IPA stilius yra arčiausiai širdies, todėl net nežinau, kodėl dar anksčiau nesugalvojome pradėti švęsti IPA dienos. Kai pirmą kartą lietuviams apie ją paskelbėme, daugelis į šį stilių ir eksperimentus su juo dar žiūrėjo skeptiškai. Tačiau per paskutinius kelis metus pradėjome burti nebe tik alaus entuziastus ar gurmanus, bet ir būrius kitų žmonių, kurie per tą laiką spėjo geriau susipažinti su IPA ypatybėmis ir galimybėmis. Dabar šios dienos proga renginius pradėjo organizuoti ir kiti aludariai – man tai labai malonu, nes kuo daugiau žmonėms parodome skonių ir jų įvairovės, tuo didesnė ir šventė“, – sako IPA ambasadoriumi Lietuvoje kolegų pramintas aludaris.
Tekstas parengtas bendradarbiaujant su „Švyturys-Utenos alus“.