Šios jūrų gėrybės ne tik itin lengvai ir greitai paruošiamos, bet ir suteikia erdvės improvizacijoms: krevetes galima dėti į sriubas, salotas, makaronų patiekalus, paprasčiausiai iškepti keptuvėje svieste ar grilyje. Be to, krevetės pasižymi didele nauda organizmui: jose daug baltymų ir mažai kalorijų.
Universalus, greitai paruošiamas produktas
„Pastebime, kad lietuviai vis daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai ir subalansuotai mitybai, ypač vasarą noriai leidžiasi į kulinarinius eksperimentus. Įvairiausi žuvies patiekalai ir krevetės – puikūs produktai, tinkantys pietums ar vakarienei net ir karščiausią dieną“, – sako V.Juodkazienė.
Pasak jos, blyškiosios baltakojės krevetės – labai universalus produktas. Krevetėmis galima gardinti įvairiausias salotas – jos ypač tinka su pomidorais, netgi su mangais. Krevetėmis dažnai papildomi įvairiausi makaronų patiekalai, jos gali būti troškinamos grietinėlėje arba tiesiog česnakiniame svieste ir patiekiamos su paskrudinta duona. Be to, didesnės, tokios, kaip blyškiosios baltakojės krevetės, puikiai tinka kepti ir grilyje.
Krevečių skonis ypač paryškina česnakai, šviežios prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, petražolės, citrina ar aštresni prieskoniai. Be to, jas galima valgyti ir visai žalias, vos pamarinavus citrinų sultyse.
Tiesa, kelias taisykles ruošiant krevetes žinoti pravartu. Gaminant šį produktą svarbiausia jų neperkepti. Mat netinkamai jas paruošus tekstūra gali tapti tarsi guminė.
Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.
Nauda sveikatai
V. Juodkazienė pasakoja, kad krevetės – sveikatai naudingas produktas. Jose yra daugybė baltymų. Viename puodelyje krevečių yra net 25 gramai liesų baltymų. Taip pat yra itin mažai kalorijų, 84 gramuose krevečių jų galima rasti vos 76. Be to, krevetėse yra ir sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių. Krevetės yra puikus fosforo ir vitamino B12 šaltinis. Jose taip pat yra šiek tiek kalcio, geležies, magnio, kalio, cinko ir seleno.
Krevečių įtraukimas į kasdienį racioną padeda geriau dirbti širdžiai, gerina atminti bei smegenų veiklą. Sakoma, kad jų vartojantys žmonės netgi pasižymi stipresniais kaulais. Kaip teigia ekspertė, krevetės labai tinkamas maistas ir tiems, kurie meta svorį.
V.Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamus, daug jėgų nereikalaujančius, tačiau ypatingo skonio patiekalus su blyškiosiomis baltakojėmis krevetėmis.
Grilyje keptas krevečių vėrinukas
Reikės:
- blyškiųjų baltakojų krevečių
- žaliosios citrinos
- alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
- svogūno laiškų
Kaip gaminti
Šis patiekalas – itin paprastai paruošiamas. Krevečių marinuoti nebūtina, pakanka apšlakstyti alyvuogių aliejumi su žaliųjų citrinų sultimis, pabarstyti trupučiu pipirų ir druskos.
Paskanintas krevetes suverkite ant iešmelio. Tuomet iki vidutinės temperatūros įkaitinkite grilį. Suvertas ant iešmelio krevetes kepkite 2–3 minutes visą laiką vartydami, kad gražiai apskrustų. Svarbiausia – neperlaikykite ant ugnies, kitaip jos taps kietos ir sausos.
Prieš patiekdami apibarstykite šviežiais, smulkintais svogūnų laiškais.
Krevetės su citrininio sviesto padažu
Reikės:
- 1/3 puodelio sviesto
- 4 susmulkintų skiltelių česnako
- 800 g blyškiųjų baltakojų krevečių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
- pusės citrinos
- 2 šaukštų vandens
- šviežių smulkintų petražolių
Kaip gaminti
Didelėje keptuvėje ištirpinkite kelis šaukštus sviesto. Suberkite česnaką ir jį pakepkite. Sudėkite krevetes, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, viską maišydami pakepkite apie 4 minutes. Sudėkite likusį sviestą, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite vandens ir viską dar šiek tiek patroškinkite.
Galiausiai papuoškite šviežiomis smulkintomis petražolėmis ir patiekite su ryžiais ar makaronais.
Tailandietiška sriuba su krevetėmis
Reikės:
- gabalėlio sviesto
- saujos blyškiųjų baltakojų krevečių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
- kelių skiltelių susmulkinto česnako
- susmulkinto svogūno
- susmulkintos paprikos
- kario pastos
- nedidelio gabalėlio tarkuoto imbiero
- skardinės kokosų pieno
- kelių stiklinių daržovių sultinio
- citrinos
- saujos smulkintų kalendrų
Kaip gaminti
Puode išlydykite sviestą, nuolat maišydami 2–3 minutes pakepinkite krevetes, suberkite druską ir pipirus. Atidėkite į šalį.
Kitame puode pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną, papriką, kol daržovės suminkštės. Įmaišykite imbierą, kario pastą ir pakepinkite dar 2 minutes. Maišydami pamažu supilkite kokosų pieną, daržovių sultinį ir užvirinkite. Sumažinę karštį virkite apie 10 minučių, kol sriuba ims tirštėti.
Suberkite krevetes, įspauskite citrinos sulčių, įmaišykite smulkintas kalendras. Patiekite iš karto. Skanaus!