Apibendrinus komisijos ir soc. tinklo „Facebook“ gerbėjų vertinimą, virtualų konkursą laimėjo konditerė Agnė Gerbutavičiūtė, konkurse pristačiusi tortą „Druskininkų atspindžiai“ ir pelniusi vertintojų simpatijas už temos atskleidimą, ingredientų įvairovę ir dermė bei panaudotas technikas.
Antra vieta atiteko Gelianai Sudrab, kurią sukurti tortą ir originaliai jį pristatyti įkvėpė M.K.Čiurlionio paveikslas, trečioji – Virginijai Šepetytei, prieš metus pirmą kartą organizuotame Druskininkų tortų turnyre laimėjusiai simpatijų prizą.
Ragina konditerius drąsiau dalintis
„Konditerija Lietuvoje per pastaruosius kelis metus tapo žymiai labiau vertinama – pakilo į kitą lygį ir kai kuriais atvejais jau yra net ne amatas, o menas. Šis konkursas tai tik patvirtino. Man ir, tikiu, dalyviams, jis tapo smagiu, įdomiu nuotykiu, leidusi pamatyti ne tik gražius, bet ir įdomius, nestandartinius konditerijos darbus“, – sakė viena iš komisijos narių, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, ilgametė kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausioji redaktorė, maisto tinklaraštininkė, konditerinės studijos Vilniuje šeimininkė Elžbieta Monkevič.
„Kurdama tortą turnyro laimėtoja suderino natūralius, vietinius, sezoninius ingredientus, tokius kaip rabarbarai, burokėliai, grikiai, mėlynės. Tortas be jokių dažų, be konservuotų ar produktų iš skardinių – viskas tikra, lietuviška. Taip užtikrinamas natūralus skonis, spalva ir tai tikrai vertinama konditerijos gaminiuose“, – sakė pirmojo Druskininkų Tortų turnyro nugalėtojas, Airijoje bei Šiaurės Airijoje vykusių kulinarijos konkursų sidabro ir bronzos medalių laimėtojas, pirmasis lietuvis konditeris, patekęs į šokolado gamintojos „Valrhona“ organizuojamo „Chocolate Chef Competition“ finalą, Andrius Zubernis.
Sveikindamas laimėtojus jis paskatino daugiau profesionalių konditerių dalintis patirtimi: „Ne viena šio konkurso dalyvė minėjo, jog mokėsi iš „Pinterest“, „Facebook“ grupėse. Dėl šios priežasties pradedančios, namų konditerės taip greitai tobulėja – jos drąsiai dalinasi receptais, patarimais. Noriu padrąsinti ir profesionalias konditeres bei konditerius būti atviresniais, nebijoti dalintis žiniomis, receptais, nes tik dalinantis galima mokytis ir tobulėti“.
Tortai dėmesį traukė originalumu
Pirmosios konkurso vietos laimėtojai prizą įsteigė Tortų turnyro rėmėja – buitinės technikos gamintoja „Bosch“.
A.Gerbutavičiūtei bus įteiktas ypač galingas trintuvas „Bosch VitaBoost“ su 1600 vatų, 45000 apsisukimų per minutę varikliu.
Antrosios vietos laimėtojai prizą skyrė prieskonių ir pasaulio virtuvių produktų gamintoja „Santa Maria“ – Gelianai Sudrab atiteks dosnus įvairių prieskonių rinkinys.
Trečiosios vietos prizo steigėja – viena pažangiausių grūdų perdirbimo pramonės įmonių Lietuvoje „Malsena“, kurios produkcijos krepšys pasieks Virginiją Šepetytę.
Už natūralius, vietinius ingredientus, temos atskleidimą ir panaudotas technikas tarp konkurso dalyvių A.Zubernis išskyrė ir vienintelį ne saldų kūrinį – kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt autorės, „Facebook“ grupių „Grybų receptai“ ir „Subproduktų receptai“ kūrėjos ir puoselėtojos Lauros Galkinaitės sumuštinių tortą su grybais ir šonine.
Kaip originaliausio torto autorei, Laurai atiteks kepinių priedų, papuošimų ir desertų gamintojos „Dr. Oetker“ dovanos.
Elžbieta Monkevič, kaip nestandartinius, išskirtinius dalyvių tortus, taip pat paminėjo šeimos tinklaraščio „Skanios Bajalių istorijos“, knygų „Vieno indo patiekalai“ ir „Lietuvos virtuvė“ autorių Dovilės ir Manto Bajalių bei maisto tinklaraščio „Prie stalo“ įkūrėjos Daivos Kovzan kūrinius.
Sukurti tortą „Tūkstančio rožių prisiminimas“ Daivą įkvėpė istorinis faktas, jog tarpukariu Druskininkai garsėjo rozariumu.
Šiam tortui, kaip pačiam kvapniausiam, atitenka konkurso iniciatorės Renatos Ničajienės asmeninis prizas – kulinarinės knygos „Nostalgiški skanumynai“ ir „Sezoninių skanumynų istorijos“.
Visi komisijos nariai atkreipė dėmesį į jauniausios konkurso dalyvės Justės Žvirblytės darbą – špinatų tortą su mėlynėmis ir braškėmis.
Už jį trylikametei konditerei Elžbieta Monkevič skyrė asmeninį prizą – dovanų kuponą mokymams arba prekėms įsigyti jos vadovaujamoje konditerijos studijoje „Baker Street“ Vilniuje.
Laimėti gali ir šį savaitgalį tortus valgantys druskininkiečiai bei miesto svečiai
Dovanos laukia ir šį šeštadienį bei sekmadienį Druskininkų gimtadienį kurorte švenčiančių miestiečių ir miesto svečių.
Gimtadienio tortus šį savaitgalį kepa daugiau nei dešimt kurorto kavinių, kepyklėlių ir restoranų.
Kiekviename jų šventinio torto gabalėlis kainuoja po 3 eurus. Juos ragaujantys miesto gyventojai ir svečiai gali ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.
Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai gali laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.
Į saldžią kelionę po kurortą kviečiantis Druskininkų žemėlapis patalpintas – https://druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/. Kurortą su gimtadieniu jau pasveikinusių konkurso dalyvių tortų nuotraukos ir receptai skelbiami – www.tortuturnyras.lt