Šiltuoju sezonu virtuvė dažnai persikelia į lauką – kepimo bangai, apėmusiai pasaulį, neatsispyrė ir lietuviai.
Vasaros savaitgalis jau neįsivaizduojamas be lauke keptų patiekalų, o ypač šventinis, koks bus ir šis: rytoj visi minėsime Tėvo dieną. Daugelio kiemuose bus užkurtos kepsninės, ir šventinių pietų karaliumi taps geras kepsnys.
Kad lietuviai pamėgo ruošti maistą virš gyvos ugnies, pastebi ir mėsos pardavėjai. „Kuo orai šiltyn, tuo dažniau pirkėjai renkasi mėsą, tinkančią kepti ant žarijų“, – sakė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Pasak jo, šiltuoju sezonu daugiau nuperkama ir marinuotų mėsos kepsnių, šašlykų, padidėja ir bendras parduodamos mėsos kiekis – vieni pirkėjai pasikliauja žinovų skoniu ir receptais, o kiti mėgsta kepsnius marinuoti patys. Tuo labiau kad kokybiška ir šviežia mėsa visuomet garantuoja gerą rezultatą.
Šviežumas – pagrindinis išskirtinumas, kuriuo pasižymi „Norfos“ parduotuvėse parduodama mėsa: ant prekystalių ji patenka per 24 valandas po to, kai buvo paskerstas gyvulys.
Parduotuvėse mėsininkai kiekvieną dieną ją išpjausto pagal poreikius ir patiekia pirkėjams. Visa mėsa, patenkanti į „Norfos“ parduotuves, yra užauginta Lietuvos ūkiuose.
Kokia mėsa ir kokie kepsniai populiariausi vasarą?
Kaip pastebėjo „Norfos“ mėsininkas D.Bartošius, tautiečių skonis nesikeičia jau daug metų: tradiciškai populiariausia išlieka mėsa šašlykams ir jau paruošti šašlykai, taip pat įvairūs kepti paruošti kepsniai.
„Norfos“ prekių grupės vadybininkės Nadeždos Perminienės teigimu, be tradiciškai marinuotų kepsnių, vis labiau populiarėja naujesni, įdomesni prekybos tinklo pasiūlymai: mėsa, marinuota spanguolių ir bruknių, karameliniame marinate. Mėgstantys aštriau renkasi pagal meksikiečių ar argentiniečių tradicijas paruoštus kepsnius. Ypatingu skoniu ir tik šiai šaliai būdingais prieskoniais išsiskiria armėnišku būdu paruošta mėsa.
Auga ir dešrelių populiarumas – pirkėjai iš didžiulio asortimento renkasi tiek kiaulienos, tiek jautienos, vištienos ar kalakutienos dešreles. Mėgstamos ir šviežios, ir virtos, kurias tereikia apkepti.
Šašlykų mėgėjai į „Norfos“ parduotuves traukia pirkti ne tik įvairių jau seniai pamėgtų klasikinių šašlykų, bet ir marinuotų sausai. Pasak N.Perminienės, sausai marinuoti šašlykai pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir geresne sudėtimi: juos sudaro 95–98 proc. mėsos.
Paruošti kepti įvairiausi kepsniai – antrekotas, sprandinė, šoninė, kumpis su kaulu ar be kaulo ir dar daug kitų tik įtrinami sausais prieskoniais arba specialiais marinatais.
Dar viena tendencija, kurią pastebėjo prekybininkai, – pastaruoju metu ypač populiarėja jautienos kepsniai, kuriems nereikia faktiškai jokio paruošimo. Šiuo atveju svarbi viena taisyklė – reikia išsirinkti tinkamą mėsą.
Jautienos kepsniams ypač tinka brandinta mėsa. Didžiausio formato „Norfos“ parduotuvėse Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje kepsniams jautiena brandinama vadinamuoju sausuoju būdu.
Sausai brandinama jautiena šaldytuve tinkamoje temperatūroje išlaikoma ne mažiau nei tris savaites. Tik tada subrendusi mėsa supjaustoma kepsniais ir patiekiama pirkėjams. Sauso brandinimo metu dėl mėsos fermentų mėsa minkštėja ir įgauna sodresnį jautienos aromatą, suintensyvėja jos skonis.
„Sausai brandintos jautienos populiarumas pranoko mūsų lūkesčius: ši mėsa taip greit išperkama, kad kartais net neturime jos prekyboje, – pirkėjams tenka laukti, kol subręs kita partija“, – pasakojo D.Bartošius.
„Norfos“ pirkėjams siūloma įsigyti ir „Rivonos“ mėsos ceche subrandintos ir sufasuotos jautienos nugarinės, antrekoto, sprandinės, mentės – šią mėsą taip pat lengva paruošti, tad ji jau rado kelią į daugelio pirkėjų namus.
„Jautienos populiarumas po truputį didėja, o pagrindinė to priežastis – kepsninių kultūros išpopuliarėjimas ir jautienos didkepsnių kepimas“, – pažymėjo mėsininkas.
Taip pat, pasak jo, didėja ir maltos jautienos pardavimas – iš jos ruošiami maltinukai mėsainiams.
Mėsininkas pabrėžė, kad „Norfos“ parduotuvėse populiarėja ir tokios mėsos rūšys kaip ėriena, triušiena, veršiena. Tačiau ūkininkai ne visada užaugina tiek šios mėsos, kad būtų patenkinti pirkėjų poreikiai.
Brandintos jautienos kepsnys
- Nesvarbu, kaip brandinta mėsa – sausai ar šlapiai, jos paruošimas nesiskiria. Nieko nereikia daryti iš anksto, o kepsnys iškepamas greitai ir itin paprastai.
- Ruošiant brandintą mėsą nereikia jokių prieskonių ar marinatų, kad nebūtų užgožtas skonis, kurį ji įgauna brandinimo metu.
- Tiesiog reikia dėti mėsą į gerai, iki 250 laipsnių, įkaitintą kepsninę ar grilį, apkepti porą minučių iš vienos pusės, porą – iš kitos, kad apskrustų ir susidarytų plutelė, kuri neleistų ištekėti sultims.
- Po to kepsnį dar reikia pakepti tiek laiko, kiek iškepusios mėsos norime.
- Jeigu valgytojai pageidauja visiškai iškepusio kepsnio, reikės kepti kiek ilgiau, jeigu vidutiniškai iškepto – trumpiau.
- Iškepusią mėsą reikia apibarstyti druska, pipirais ir leisti keletą minučių pastovėti, kad kepsnio viduje vienodai pasiskirstytų sultys.
- Jeigu mėsą norite kepti keptuvėje, kepkite ją alyvuogių aliejuje. Šalia kepsnio galite padėti česnako skiltelę ar ant kepamos mėsos uždėti rozmarinų šakelę – tai mėsai suteiks papildomo skonio.