Netikėtais eksperimentais ant grotelių ir pokalbiais su Lietuvos muzikos atlikėjais nuspalvintą kulinarinį šou veda Vidas Bareikis. Pirmojoje laidoje jis kalbino Liepą Norkevičienę.
Įkvepia maistas ir muzika
Laidos metu atlikėja Liepa papasakojo, kad naujai įrengtoje namų terasoje vis dažniau gamina maistą grilyje: „Su vyru padėjome pirmuosius grilio bandymus namuose, todėl labai džiaugiuosi, kad dalyvauju šioje laidoje ir tikiuosi išmokti naujų grilinimo triukų“.
Liepa atskleidė, kad vasarą itin dažnai gamina tiek šonkauliukus, tiek vištieną, o ypač mėgsta jūros gėrybes bei žuvį. Taupydama laiką atlikėja dažniausiai renkasi jau paruoštus gaminius.
„Maistas man yra vienas iš gyvenimo džiaugsmų ir malonumų, tačiau nemažiau svarbi man yra muzika, kurios kūrimui nuolat ieškau įkvėpimo“, – sakė Liepa.
Grilio hituose įsitvirtina vaisiai
Filmavimo metu iš šefo Vido Liepa pirmą kartą išgirdo apie galimybę grilyje kepti vaisius. „Niekada nežinojau ir net nemaniau, kad tai įmanoma. Man tai – didelis atradimas, tapsiantis šios vasaros hitu. Kai paragavome šefo keptų arbūzų ir persikų – skonis buvo išties netikėtas ir tobulai derantis su ledais. Laukiu, kuomet su vyru naujai įrengtoje terasoje galėsime išbandyti visus šefo patarimus“, – po laidos džiaugėsi atlikėja L.Norkevičienė.
Šefas Vidas patikslino, kad vaisius ant ugnies galima kepti iki norimos konsistencijos. „Norite minkštesnių vaisių – kepkite juos ilgiau, norite kietesnių – kepkite trumpiau. Kiekvienas gali eksperimentuoti pagal savo skonį, ir griežtų taisyklių nėra. O prie kepto arbūzo labiau tinka nekepti ledai“, – juokavo Vidas.
Auksinės taisyklės žuviai
Liepa sako, kad doradas galėtų atpažinti net užsimerkusi – šios žuvys jau seniai „atplaukė“ į jos virtuvę, jas visai nesudėtinga paruošti kepimui grilyje. „Kad iškepta žuvis tirptų burnoje, būtų neperkepusi ir išliktų sultinga, reikia žinoti kelias pagrindines jos paruošimo taisykles“, – sako „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika.
Specialistas pataria žuviai marinuoti naudoti įvairias žoleles ir citrusinių vaisių sultis, o pagal skonį žuvį pagardinti druska bei pipirais. Kad prieskoniai geriau įsigertų, šefas rekomenduoja šiek tiek įpjauti žuvies šonus ir gerai įtrinti jais žuvies vidų. „Dėkite žuvį ant gerai įkaitintų grotelių, o kad ji neprikeptų – prieš tai groteles šiek tiek patepkite aliejumi“, – pataria specialistas.
Po baigtų studijų – svajonės apie šeimos pagausėjimą
Šeimininkaudamas prie griliui ruošiamų produktų V.Bareikis Liepą kalbino ir apie jos asmeninius planus. Liepa pasidalijo planais netrukus išleisti naują dainą ir muzikinį klipą, tačiau kol kas jos dienotvarkėje – poilsis po įtempto gyvenimo laikotarpio: „Paskutiniu metu buvau smarkiai pasinėrusi į mokslus: rašiau bakalauro darbą universitete, jį gyniausi. Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau politikos mokslus, man ši sritis labai įdomi.“
Liepa tikisi, kad greitai prasidės ir gyvi koncertai, mat labai pasiilgo scenos ir savo klausytojų. „Dabar, apsigynus bakalauro darbą ir pasibaigus visiems filmavimams, turiu daugiau laiko sau, poilsiui, gaminimui, o taip pat ir muzikai. Atėjus ramesniam gyvenimo tarpsniui vis dažniau su vyru pagalvojame ir apie šeimos pagausėjimą – jaučiu, kad abu esame tam pasiruošę. Tiesa, nepaisant visų būsimų gyvenimo pokyčių, muzika visada išliks pirmoje vietoje“, – atvirauja L.Norkevičienė.
Šefo V.Nadzeikos patiekalų receptai
Dorados, keptos ant grotelių, su imbierinėmis „Pak choi“ salotomis
Gaminimo laikas: 40 min.
Patiekalui reikės:
- 2 auksaspalvių doradų
- 2 stiebelių citrinžolių
- 2 cm šviežio imbiero
- 2 skiltelių česnako
- 1 aitriosios raudonosios paprikos
- 20 g šviežių kalendrų
- 25 g svogūnų laiškų
- 1 šaukšto sojų padažo
- 1 žaliosios citrinos
- 3 šaukštų aliejaus
„Pak choi“ salotoms reikės:
- 2–3 vnt. „Pak choi“ salotų
- 3 šaukštų sezamų aliejaus
- 2 šaukštų sezamų sėklų
- 1 šaukšto tarkuoto imbiero
- 2 šaukštų sojų padažo
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga
Žuvis išskroskite, nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Žuvų šonus įpjaukite, kad geriau įsigertų prieskoniai.
Imbiero šaknį nuskuskite ir sutarkuokite, česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite.
Dubenyje sumaišykite sojų padažą, citrinos žievelę, česnaką, sukapotus citrinžolių stiebelius, aitriąją papriką, kalendras. Viską sumaišykite dubenyje. Gauta prieskoniu mase įdarykite ir įtrinkite žuvis. Marinuokite 10–30 minučių.
Žuvis pašlakstykite aliejumi ir dėkite kepti ant įkaitintų grotelių. Kepkite iš abiejų pusių 15–20 minučių.
Dubenyje sumaišykite sezamų aliejų, sezamų sėklas, sojų padažą ir imbierą, citrinos sultis.
„Pak choi“ salotas perpjaukite išilgai ir dėkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių.
Kepamas salotas nuolat šlakstykite pasigamintu padažu. Kepkite apie 5 minutes.
Pastaba. Jei žarijų kaitra aukštesnė, galite „Pak choi“ salotas įvynioti į foliją.
Kepti ant grotelių arbūzo ir persikų gabalėliai su vaniliniais ledais
Gaminimo laikas: 30 min.
Patiekalui reikės:
- 1 mažo besėklio arbūzo
- 6 persikų
- 500 g vanilinių ledų
- čiobrelių patiekimui
- kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
Arbūzą supjaustykite trikampiais. Persikus perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus. Vaisius patepkite aliejumi. Tam naudokite konditerinį teptuką.
Arbūzo gabalėlius ir persikus pakepkite ant įkaitintų grotelių apie 5–8 minutes, kol gražiai apskrus.
Keptus vaisius patiekite su ledais. Papuoškite čiobrelių lapeliais.
Patarimas. Patiekalas puikiai tiks veganams, jeigu jį patieksite su veganiškais ledais.