Apie žmonių įpročius ruošiant maistą grilyje bei dažniausius pasirinkimus jį gardinant pagardais, kalbamės su puikiai kulinarijos entuziastų bendruomenei žinomu mėsos ekspertu, „Chef the viking“ prekės ženklo įkūrėju, televizijos laidų vedėju Vyliumi Blauzdavičiumi.
– Tiek jūsų vardas, tiek ir sukurtas prekinis ženklas „Chef the viking“ daugeliui asocijuojasi su maistu, ruoštu ant grilio. Kodėl pirmenybę teikiate būtent ant grilio ruoštam maistui?
– Man pačiam grilio sezonas tęsiasi visus metus. Man tai geriausias atsipalaidavimo būdas, jau tapęs ir gyvenimo būdu. Grilio pagalba ruoštas maistas turi visai kitą skonį. O papildomi ir teisingai pasirinkti priedai tą skonį keičia, atskleidžia visai kitas jo natas.
Maisto, ruošto grilyje kelionė, kas kartą vis kitokia. Visada labai įdomu eksperimentuoti ir atrasti ką nors naujo, neragauto, nepatirto. Tarpusavyje derinti maisto produktus, padažus, pagardus ir atrasti tai, kas nėra aprašyta jokiame recepte – puikus jausmas, tai lyg atskira meno šaka.
– O ar dažnai naudojate padažus savo gamintam maistui gardinti?
– Tinkamai naudojami bei parinkti pagardai bei padažai maistą gali praturtinti ar atskleisti visai kitą patiekalo skonį. Tik jokiu būdu nereikia maisto paskandinti juose. Saikingai naudojami padažai ir pagardai – neatsiejama grilio entuziastų priemonė. Svarbiausia juos tinkamai priderinti prie ruošiamo patiekalo, kad neužgožtų tikrojo skonio, o jį tik sustiprintų ir papildytų.
– O kaip patartumėte išsirinkti kokybišką pomidorų padažą parduotuvėje?
– Didžioji žmonių dalis grilyje ruošto patiekalo pagardui renkasi tarp pomidorų padažo ir kečupo. Esminis skirtumas tarp jų – konsistensija: kečupas dažniausiai būna tirštesnės konsistencijos, o pomidorų padažas – ir tirštas, ir skystas. Nieko nenustebinsiu, bet pakartosiu esminę taisyklę, kurios reikėtų laikytis renkantis bet kokį produktą – skaityti etiketes.
Jeigu mes ieškome pomidorų padažo, tai ir pačioje produkto sudėtyje ieškokime kuo daugiau pomidorų. O tiksliau, pomidorų pastos, tyrės, piurė ar kitos formos, nes pomidorų pasta ir yra koncentruoti pomidorai be vandens.
Daumantų bendrovė buvo pirmoji, kuri Lietuvoje pasiūlė aiškesnį žymėjimą vartotojui – kiek pomidorų sunaudojama gaminant 100 g pomidorų padažo ar kečupo.
Būtina išmokti skaityti etiketes, jeigu norite gero ir kokybiško padažo. O ir pasirinkti mūsų maisto prekių parduotuvėse – tikrai yra iš ko.
– O ar jūsų padažų ar pagardų pasirinkimą lemia sveikesnė produktų sudėtis?
– Man svarbu tiek procesas, tiek rezultatas. Puikiai žinau, kokias sveikatos problemas sukelia besaikis cukraus vartojimas. Pridėtinio cukraus gausu įvairiuose vartojamuose produktuose, todėl jeigu galiu rinktis sveikesnę sudėtį, būtent taip ir darau.
Itin vertinu gamintojų gebėjimą produkto receptą technologiškai ištobulinti tiek, kad jo sudėtis būtų sveikesnė, natūralesnė, o produkto skonis ir jo savybės maisto gaminimo metu – nepakistų.
Man teko privilegija savo receptuose išbandyti naujuosius Daumantų produkcijos gaminius – kečupą bei pomidorų padažą be pridėtinio cukraus.
Gaminyje visiškai nėra pridėtinio cukraus, todėl šis produktas natūraliai – sveikesnis. Jeigu atkreipsime dėmesį – įprastos sudėties kečupe cukraus būna maždaug 12 g, o kartais cukraus kiekis siekia net 20 g.
Šių naujųjų padažų sudėtyje esantis cukrus – natūraliai esantis pačiuose pomidoruose. Tiek kečupas, tiek pomidorų padažas be pridėtinio cukraus – labai panašūs. Skiriasi tik tam tikri prieskoniai ir produkto struktūra bei pati tekstūra.
– Jūs – mėsos ekspertas, itin gastronomija besidomintis šefas, apskritai vertinantis kiekvieną maisto kąsnį. Kas labiausiai patiko naujuose Daumantų produkcijos – kečupo bei pomidorų padažo be pridėtinio cukraus – skonyje?
– Intensyvus ir tikrų pomidorų skonis abiejuose produktuose jaučiamas vos tik atidarius indelį. Nereikia turėti itin išlavintą skonį, kad iš karto pajaustum, kad produktas pagamintas iš daugiau natūralių ingredientų, nei įprasta.
Vyresnioji mūsų karta visada sako – esą jeigu norime natūralių produktų – turime juos gamintis patys.
Aš pats didžiąją dalį padažų, kuriuos naudoju gamybai, kuriu pats, bet tai liečia naujus produktus, kurių rinkoje nėra. Kai kalba eina apie natūralesnius pomidorų padažus, tai jų tikrai galiu rasti ir maisto prekių parduotuvių lentynose.
Keičiasi mūsų pačių įpročiai, norime matyti daugiau produktų, pagamintų iš natūralių ingredientų, tai džiaugiuosi, kad yra gamintojų, kurie į tokius poreikius atsižvelgia ir palengvina maisto gamybą namuose.
Panašu, kad Daumantų bendrovė dar visai neseniai grilio entuziastus nustebinusi savo „WOW Mama“ padažų, skirtų griliui, linija, dabar žengia dar vieną žingsnį geresnės kokybės link.
– Patikima ir patikrinta?
– Itin vertinu produkcijos, kurią naudoju ir vartoju savo patiekaluose, gamintojų gebėjimą prisitaikyti prie įvairių savo produkcijos vartotojų norų.
Svarbiausia, kad tai nebūtų produktų kokybės sąskaita. Kol kas – sekasi puikiai. Daumantų bendrovės siūlomas asortimentas – tikrai labai platus ir jame savo prekę gali rasti net ir patys išrankiausi maisto gamintojai.
Belieka pasitikėti, palinkėti sėkmės ir nesustoti tobulėti. Pasaulyje skonių įvairovė – iš tiesų labai didelė, leiskite sau bent dalį jų patirti atsirinkdami kokybiškus produktus.
UAB Daumantų LT kuriamų padažų ir majonezų receptai įmonės technologų yra kuriami gamykloje esančioje laboratorijoje, Lietuvos geografiniame centre – Kėdainiuose. Didžiojoje dalyje įmonės gaminamos produkcijos – atsisakoma saldiklių, konservantų, maisto priedų bei modifikuoto krakmolo, naudojama joduota druska, natūralios citrinų sultys. Bendrovė yra viena pirmųjų Lietuvoje, kuri savo produkcijoje yra įsipareigojusi visiškai atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių iki 2025 metų. Įmonės produkciją galite įsigyti visose maisto prekybos vietose.