Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo net dviejų kokteilių receptu, kuriems panaudojo šaldytuve rastus maisto likučius.
Receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“ autorė įsitikinusi, kad sveikuoliški kokteiliai gali ne tik suteikti reikiamų vitaminų ryte, bet ir gerokai pravalyti šaldytuvą bei sumažinti maisto švaistymą – į trintus kokteilius galima sudėti pernokusius avokadus, bananus ar kitus vaisius.
Kai norisi kažko lengvesnio
A.Grigaliūnienė savo šeštojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria sveikiems pusryčių pasirinkimams: „Mano vyras jau dešimtmetį kasdien be išimties pusryčiams renkasi sumuštinius, o aš linkusi eksperimentuoti. Jeigu pamatau, kad ant spintelės guli du pajuodavę bananai, o šaldytuve – prapjautas avokadas, pusryčiams gersiu trintą kokteilį.
Labai dažnai jiems naudoju jau sunokusius vaisius, kurių niekas šeimoje nebenori valgyti, o išmesti – gaila. Jeigu vieni tokie bananai būtų per saldūs, tai supjaustyti į kokteilį su dar keliais ingredientais įgauna puikų skonį.“
Agnė įsitikinusi, jog labai svarbu klausyti savo organizmo ir derinti maistą prie jo poreikių.
„Jeigu atsikėlusi ryte noriu kažko saldaus, dar nereiškia, kad valgysiu pyragą, turbūt pasigaminsiu saldų trintą kokteilį, kuriame vis tiek bus gausu vitaminų, bet tuo pačiu – grietinėlės, migdolų pieno. Jeigu norėsis kažko sūriau – kokteilis bus su riešutų sviestu, špinatais, druska.
Galimybė lengvai keisti ingredientus yra ir puiki išeitis prisitaikyti prie kiekvieno šeimos nario skonių – nereikės gaminti atskirų patiekalų vaikams ar vyrui. Tai reiškia, kad ne tik sutaupysite, bet ir sunaudosite mažiau produktų, o galiausiai ir mažiau jų išmesite nesunaudotų iki galo“, – sako A.Grigaliūnienė.
Teisingas laikymas apsaugo vaisius nuo gedimo
Pagrindinio laidos partnerio „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybes strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas teigia, jog norint kokteiliams naudojamus vaisius kuo ilgiau išlaikyti šviežius, svarbu tinkamai juos laikyti namuose: „Bananai ir obuoliai išskiria etileno dujas, kurios skatina vaisių nokimą. Taigi, jeigu šalia obuolių padėsite pajuodusius bananus – jie taip pat greičiau suges.
Kita vertus, šį būdą galima panaudoti ir norint greičiau sunokinti, pavyzdžiui, rytojaus rytui reikalingus žalius avokadus – padėkite juos su obuoliais ar bananais ir avokadai greičiau taps tinkami vartoti.
Iš tolimųjų kraštų atvežami vaisiai būna skinami dar nesunokę – jų nokimo kelionė dažniausiai baigiasi pirkėjų namuose, tad jeigu įsigijote dar žalsvų bananų ir norite, kad jie greičiau sunoktų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite kambario temperatūroje.“
Tokiu principu, jog nesiliestų tarpusavyje, produktai dėliojami ir prekybos centruose.
„Stengiamės kuo daugiau vaisių ir daržovių palikti originaliose dėžėse, kad kuo mažiau juos liestume – su kiekvienu prisilietimu trumpintume jų šviežumo laiką. Dėliojant produktus atsižvelgiama į vaisių suderinamumą taip, kad nokstantys vaisiai nepažeistų šalia esančių. Visa tai yra mūsų „Šviežumo garantijos“ įrankiai, dėl kurių esame užtikrinti ir grąžiname pinigus, jeigu pirkėjas įsigyja ne šviežių vaisų ar daržovių, – pasakoja tvarumo ekspertas. – Vaisiai, nebetinkami pardavimui, iškeliauja į įvairius ūkius ir gamtininkų būrelius, kurie maitina gyvūnus ar į įmones, kurios perdirba vaisius ir daržoves į biodujas.“
Pasak L.Aleliūno, atsižvelgdami į sezoniškumą ir pirkėjų pageidavimus, pardavėjai didina vienos ar kitos prekės asortimentą: „Nors šviežios produkcijos turime daug, parduotuvėse nekrauname vaisių ir daržovių su kaupu, kad vaisiai ir daržovės nepatirtų pažeidimų ir išlaikytų šviežumą.“
Maisto likučiai – troškiniams, sriuboms ir kokteiliams
Trinti kokteiliai – ne vienintelis patiekalas, kuriam Agnė sunaudoja prinokusius vaisius ar šaldytuve rastus maisto likučius.
„Išvalyti virtuvės spintelėse ar šaldytuvo durelėse užsistovėjusius maisto likučius taip pat galima verdant troškinius, įvairias sriubas, į kurias galima sudėti daug ingredientų. Svarbu nebijoti eksperimentuoti ir aklai nesekti receptų – mano atveju dar skaniau gaunasi tie patiekalai, į kuriuos pažiūriu kūrybiškai, o kai žinau, kad visus tuos ingredientus būčiau išmetusi, bet dabar skaniausiai suvalgėme – būna dvigubai skaniau“, – sako A.Grigaliūnienė, kviečianti išbandyti du jos mėgstamiausius trintus kokteilius.
Gardūs ir maistingi Agnės kokteilių receptai
Bananų ir špinatų kokteilis
Reikės:
- 1 stiklinės migdolų pieno
- 1 banano
- 100 g šviežių špinatų
- 1-2 šaukštų riešutų sviesto
- druskos
Sudedame viską į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
#agnėsketo kokteilis
Reikės:
- 2 avokadų
- 50 ml grietinėlės
- stiklinės migdolų pieno
- grūstų ledo gabaliukų
- žiupsnio eritritolio arba kito saldiklio
Sudedame viską į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės.