Iš koncentrato pagamintos sultys yra tikros sultys, išspaustos iš tikro vaisiaus. O vaisių sulčių koncentrato gabenimas iš tolimiausių žemės kampelių ne tik leidžia išvengti sezoniškumo, bet ir gerokai mažiau teršia aplinką anglies dvideginiu.
„Rinkoje dominuojanti sulčių gamybos technologija ne tik užtikrina įvairiausių vaisių sulčių prieinamumą visus metus, bet ir turi teigiamos įtakos mažinant spaudimą klimatui. Vaisių sulčių koncentrato gamyba reiškia, kad pirmiausiai vaisiai tinkamai sunoksta, žaliava perdirbama jų augimo vietoje ir todėl nereikia jos tūkstančius kilometrų gabenti į kitą pasaulio kraštą, papildomai apdorojus įvairiomis cheminėmis medžiagomis.
Geriau susipažinus su sulčių iš koncentrato gamybos specifika tampa aišku, jog žodį „koncentratas“ vis dar gaubia klaidingi mitai ir stereotipai“, – sako didžiausios Lietuvoje vaisių sulčių ir vaisių gėrimų gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ rinkodaros direktorius Vidas Komparskas.
1. Iš ko gaminamas sulčių koncentratas?
Sulčių koncentravimas reiškia, kad iš surinktų vaisių jų augimo vietovėje išspaudžiamos sultys ir iš jų pašalinama dalis vandens – taip gaunamas sulčių koncentratas: tiršta, tąsi, į medų ar sirupą panaši tyrė.
Atgabenus į galutinę perdirbimo vietą vaisių sulčių koncentratui grąžinamas vandens kiekis, kuris buvo pašalintas koncentravimo metu.
Niekuo neparemtas mitas, kad į tokias sultis dėl skonio, kvapo ar spalvos pridedama įvairių dirbtinių priedų. Beje, reikia nepamiršti, kad sultyse yra natūralių cukrų – kaip ir jų šaltinyje – vaisiuose.
2. Pailginamas vartojimo laikas
Ką tik išspaustų sulčių galiojimo laikas yra trumpas. Jų apdorojimas karščiu ir vandens išgarinimas leidžia gerokai pailginti vartojimo laiką nenaudojant konservantų ar kitų cheminių medžiagų.
Vaisių sultys koncentravimo metu yra apdorojamos tik saugiu termišku būdu, siekiant išsaugoti kuo daugiau vaisiuje esančių natūralių vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų bei vaisiaus skoninių savybių. Nors vaisių sultyse iš koncentrato lieka mažiau skaidulinių medžiagų ir šiek tiek mažiau vitaminų, jas vis tiek galima laikyti „skystu vaisiumi“.
3. Užtikrinamos skoninės savybės
Apelsinmedžiai ir kiti citrusai auga piečiausiai esančiose Europos šalyse ar dar toliau, todėl norėdami atsigerti jų sulčių Lietuvoje, galime kliautis tik atvežtiniais egzotiniais vaisiais. Net ir šiuo metu, kai žiema jau persivertė į antrąją pusę, parduotuvių lentynose galima rasti įvairių vaisių ar uogų.
Vis dėlto, akivaizdu – pavyzdžiui, sezono metu vietoje užaugintos ir žiemą iš pietų atgabentos braškės skonis ir aromatas skiriasi.
Koncentrato išgavimas yra užtikrintas būdas maksimaliai išnaudoti sezoninio derliaus kokybę ir mėgautis ja iki kito sezono.
4. Kodėl sultys koncentruojamos?
Itin įsišaknijusi nuomonė, kad vaisių sultys koncentruojamos iš esmės tik dėl verslo noro sutaupyti. Žinoma, niekas nenori tūkstančius kilometrų gabenti vandens ar oro, tačiau sulčių koncentravimas yra nepalyginamai geresnis pasirinkimas siekiant tausoti aplinką.
Jei vaisių galutinio perdirbimo vieta yra labai nutolusi nuo augimvietės, pagal anglies dvideginio (CO2) išmetimus vaisių transportavimas iki jos prisiveja pačias didžiausias visoje grandinėje neigiamas žemdirbystės poveikio apimtis.
Pasirinkimas auginimo vietoje perdirbti žaliavą šią problemą didele dalimi išsprendžia. Pavyzdžiui, pernai „Elmenhorster“ sultims gaminti į Lietuvą buvo atvežta 270 tonų koncentruotų apelsinų sulčių. Tuo atveju, jei sultys nebūtų buvusios koncentruotos, jų svoris siektų net 1567 tonas.
5. Koncentratas nėra konservantas
Vartotojams dairantis kuo natūralesnio maisto, dažniau gilinamasi ir į jo sudėtį. Dviprasmišką reputaciją įgijusių konservantų įrašymas etiketėje gali atbaidyti dalį pirkėjų, tačiau į rizikos zoną vien dėl panašaus sąskambio patenka ir žodis „koncentratas“.
Vaisių koncentratas yra vaisių sultys, iš kurių tiesiog pašalinta dalis vandens, todėl nieko bendro su konservantais tokios sultys neturi.
Vaisių ar uogų koncentratai yra plačiai naudojami ne tik sultims gaminti, bet ir kitose maisto pramonės šakose: tai yra maisto produkto dalis, suteikianti charakteringą skonį, kvapą ar spalvą. Koncentratai patys nieko negalėtų konservuoti.