Nors šias Kalėdas praleisime griežto karantino sąlygomis, meduolius būtinai kepsime.
Kokios didžiosios metų šventės be medumi kvepiančių skanėstų? Be meduolių neišsiversdavo net ir prezidentas A.Smetona (1874–1944) su žmona Sofija (1885–1968). Pirmoji valstybės dama meduolius kepė pati, išlikęs net jų receptas.
Pagal Sofijos receptą dabar meduolius kepa Edukacijos centro, esančio prezidento gimtinėje Užulėnyje, Ukmergės rajone, darbuotojai.
Bulvių plokštainiu, duoniukais su lašinukų įdaru ir meduoliais pakvipdavo dar iki karantino, kai apsilankę A.Smetonos dvare, jo statytoje mokykloje-muziejuje, pasivaikščioję po ąžuolyną lankytojai užsukdavo į Edukacijos centrą.
Čia svečiai mokomi ruošti tradicinius aukštaičių patiekalus, kai kurių jų receptai priklausė S.Smetonienei. Kai patiekalai krosnyje iškepa, lankytojai jų paragauja ir tarsi įkvepia smetoniškos kulinarijos dvasios.
Ukmergės kraštotyros muziejaus ir Edukacijos centro Užulėnyje muziejininkė Odeta Lukošiūnaitė (34 m.) ne tik daugybę kartų kepė S.Smetonienės pamėgtus meduolius, bet ir išvaikščiojo A.Smetonos gimtinę, mat ji taip pat kilusi iš šių vietovių.
Odeta užaugo gretimame Lėno kaime, o Vilniaus universitete baigusi vadybos ir verslo administravimo studijas grįžo į gimtinę. Pradėjusi dirbti Ukmergės kraštotyros muziejuje Odeta džiaugėsi, kad po kiek laiko atsirado darbo vieta A.Smetonos gimtinėje esančiame Edukacijos centre: „Labai puikiai viskas susiklostė, kai po motinystės atostogų netoli namų atsirado darbas.“
Penktus metus O.Lukošiūnaitė prezidento gimtinės lankytojams pasakoja apie tradicinę aukštaičių virtuvę, kviečia ruošti patiekalus.
Kugelis, arba bulvių plokštainis, kepamas pagal Ukmergės krašto šeimininkių receptą, duoniukai – pagal prezidento A.Smetonos sesers Julijos, o meduoliai – pagal žmonos Sofijos.
Duoniukais vadinami nedideli duonos kepaliukai su lašinukais. Jie kepami iš natūralaus raugo. Išplojus tešlą ant delno dedamas šaukštelis pjaustytų rūkytų lašinukų ir suformuojami maži duonos kepaliukai.
Viršus apibarstomas kmynais. Jeigu centre lankosi vaikai, jiems leidžiama ant duoniukų iš moliūgų sėklų išdėlioti saulės ornamentą, mat jaunoji karta jau nelabai mėgsta kmynais gardintą duoną.
Kugelis beveik visoje Lietuvoje kepamas panašiai, tik aukštaičiai tarkuoja bulves kartu su svogūnais. Tarkiai užplikomi pienu, į masę įmušama kiaušinių, beriama druskos, dedama lašinukų. Kepdami lašinukai beveik išsilydo.
Tačiau prieš tai tris valandas kūrenama šamotinių plytų krosnis, kad gerai įkaistų, ir tik tuomet dviem valandoms pašaunamas kugelis. „Jis būna tarsi šutintas“, – tvirtino Odeta.
Krosnyje ruošiami visi trys patiekalai – kugelis, duoniukai, meduoliai, todėl aromatas bei skonis truputį skiriasi, nei tuos pačius patiekalus gamintumėte orkaitėje.
Meduoliai iš krosnies – traškesni. Bet jeigu jų nelaikysite sandariame inde, jie per kelias dienas atidrėks, suminkštės, bus panašūs kaip ir kepti orkaitėje. Tai pastebėjo ne tik darbuotojai, bet ir centro lankytojai.
„Kai šiais laikais visi visko yra ragavę, meduoliais jau nieko nenustebinsi. Bet centre norime vaikams parodyti, kad seniau mamos ir močiutės vaikams norėdavo iškepti ką nors gardaus“, – tikino darbuotoja.
Anksčiau vietoj cukraus buvo naudojamas medus, todėl meduolio skonis priklausydavo nuo to, kokio medaus būdavo dedama į tešlą. Medus gali būti labai tamsus, tuomet meduoliai turės tam tikro kartumo.
Šviesesnis medus skanėstui suteiks švelnesnį skonį.
Nors dabar į meduolių tešlą neretai dedama kakavos ar cinamono, kad jie būtų tamsūs, pikantiško skonio, anksčiau degindavo cukrų iki atitinkamo tirštumo ir dėl to meduolis būdavo rudas. Tačiau, remiantis S.Smetonienės receptu, meduoliai nebūdavo labai tamsūs.
Šviesūs skanėstai buvo padengiami išplakto kiaušinio baltymo ir cukraus, nes jo jau buvo dvare, glaistu.
Bet Edukacijos centre vaikai meduolius dažniausiai glaisto miltelinio cukraus ir citrinų sulčių glajumi. Taip pat galima glajų nuspalvinti burokėlių ar šaltalankių sultimis. Prie meduolių lankytojams Odeta pasiūlo prezidento gimtinėje surinktų liepžiedžių arba mėtų arbatos.
Anksčiau, kaip ir dabar, meduoliai būdavo įvairių formų. Tik seniau šeimininkės meduolius gamino naudodamos kartono trafaretus, o dabar meduolių formų galima nusipirkti.
„Kurios vyras buvo nagingesnis, tai šeimininkei buvo lengviau. Vyras padarydavo kočėlą, kepinių formeles“, – apie tai per susitikimus mėgsta pasakoti Odeta.
Prieš kepant meduolius krosnis kūrenama porą valandų. Tuomet ji būna tiek įkaitusi, kad meduoliai iškepa per 5–6 minutes.
„Kai tiktai pašaunu skardas su meduoliais, nesitraukiu nuo krosnies, nes reikia tikrinti, ar jau iškepė. Tenka greitai suktis, nes krosnis įkaista iki 350 laipsnių“, – pasakojo O.Lukošiūnaitė.
Centre meduoliai kepami ištisus metus, nes ir A.Smetonos laikais šie skanėstai nebuvo skirti tik šventėms. Vaikams, kurie eidavo ganyti gyvulių, motinos kartu su maistu įdėdavo ir keletą meduolių. Mat šis skanėstas buvo ne tik saldumynas pasigardžiuoti, bet ir turėjo nemažai kalorijų, suteikdavo energijos, padėdavo atgauti jėgas.
Edukacijos centre prieš Kalėdas įprastai buvo kepami meduoliai su skylutėmis, per kurias įveriama lininė virvutė. Ji reikalinga tam, kad kepinį būtų galima pakabinti.
Tokiais skanėstais ir karpiniais įprastai papuošiama Kalėdų eglė. Tik šiemet A.Smetonos gimtinėje meduoliais ir kitomis puošmenomis eglutė nebuvo dabinama, nes per karantiną ja niekas negalėtų grožėtis.
„Puošimas meduoliais – dabartinė tradicija, seniau žmonės labiau vertino maistą, mažiau su juo žaidė“, – tvirtino O.Lukošiūnaitė.
Sofijos meduoliai
Reikės:
- 2 kiaušinių
- 130 g cukraus
- 100 g sviesto
- 100 g medaus
- 500 g miltų
- žiupsnelio druskos, kvapiųjų pipirų, karčiųjų pipirų, maltų gvazdikėlių
Cukrų kaitinkite iki norimos spalvos. Kaitindami turėkite karšto vandens – jei pradėtų svilti, truputį įpiltumėte. Negalima pilti šalto vandens, nes cukrus sušoks į gabaliukus.
Vėstant cukrui dėkite medų ir sviestą, maišykite, kol susidarys vientisa masė. Suberkite pipirus ir gvazdikėlius.
Miltus išsijokite. Įberkite žiupsnį druskos, pilkite pravėsusią cukraus, medaus ir sviesto masę, supilkite išplaktus kiaušinius. Išminkykite tešlą ir porai valandų palikite šaltai.
Po to iškočiokite 0,5 cm storio tešlą, išspauskite formelėmis norimus atvaizdėlius, galite juos išpjaustyti arba prieš tai pasidaryti trafaretų iš popieriaus.
Kepkite krosnyje prižiūrėdami, kad nesudegtų. Jei kepsite orkaitėje, įkaitinkite ją iki 180 laipsnių karščio ir kepkite apie 7–8 minutes.
Iškepusius meduolius puoškite cukraus glajumi. Jį seniau gamindavo iš miltelinio cukraus ir kiaušinių baltymų, bet galite naudoti citrinų sultis ir miltelinį cukrų. Spalvą galite susikurti į glajų įlašinę kelis lašus natūralių sulčių: burokėlių, šaltalankių, špinatų, mėlynių.