Čempionatą organizuojančios Lietuvos someljė mokyklos direktorė Eglė Majauskienė pasakoja, kad ir šiemet vyks tiesioginė transliacija internetu, bet dėl Covid-19 sukeltų ribojimų žiūrovai nebus įleidžiami, nevyks ir įprastiniai seminarai, degustacijos.
„Šią laikiną netektį turėtų kompensuoti lapkričio 17–22 dienomis skelbiamas Desertų ralis. Sudarysime restoranų, kurie įtrauks į savo meniu varžyboms paruoštus vyno ir desertų derinius, maršrutą ir kviesime saldumynų mėgėjus keliauti ir ragauti kuo daugiau derinių“, – sakė ji.
Anot direktorės, nugalėtojai savo deriniais sėkmingai prekiauja ištisus metus, neretai tai tampa gurmanų kelionės į restoraną priežastimi: „Tačiau prizininkai būna tik trys, o gerų desertų ir vyno derinių varžyboms paruošiama gerokai daugiau. Todėl norime suteikti galimybę visiems dalyviams pasidžiaugti ne tik komisijos vertinimais, bet ir restorano svečių dėmesiu.“
Kitą naujieną pristato varžybų iniciatorius Arūnas Starkus: „Lietuvos čempionatas jau nebe vienišas. Po puikaus latvių „Vincents“ ir estų „Juur“ restoranų pasirodymo 2019-aisiais nusprendėme analogiškas varžybas surengti ir kitose šalyse. Jau ruošiamės Estijos, Lenkijos, su partneriais tariamės dėl Latvijos, Nyderlandų ir kitų šalių „Wine + Dessert“ čempionatų. Nacionalinių varžybų nugalėtojai susitiks europiniame superfinale.“
A.Starkus nesistebi, kad saldaus vyno gamintojai labai džiaugiasi tuo kultūriniu ir komerciniu pokyčiu, kurį varžybos sukėlė Lietuvoje, ir kad per varžybų dešimtmetį desertų pasirinkimas Lietuvos restoranuose tapo gerokai įdomesnis nei pas kaimynus: „Sėkmingo projekto tarptautinė plėtra buvo tik laiko klausimas. Tas laikas atėjo.“
Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatą „Wine + Dessert“ organizuoja Lietuvos someljė mokykla kartu su Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.