Buvusi mokytoja B.Macron, septynių anūkų močiutė, vilkėdama trumpą sijoną ar prigludusius džinsus, atrodo geriau nei dauguma tridešimtmečių ar keturiasdešimtmečių.
Manytumėte, kad pirmoji Prancūzijos ponia stulbinamas formas saugo laikydamasi griežtos žalių kokteilių ar kokios nors ciberžolių dietos, ir jai svetimas džiaugsmas, kurį suteikia paprastas ar gurmaniškas maistas? Paaiškėjo, kad abiejų Macronų požiūris į maistą yra stebėtinai senamadiškas ir tradiciškas.
Eliziejaus rūmų virėjas Guillaume'as Gomezas interviu „Le Figaro“ atskleidė kai kurias prezidentinės virtuvės paslaptis.
G.Gomezas – Prancūzijoje ryški asmenybė. Jam 42 metai, daugiau kaip 20 iš jų jis dirba Eliziejaus rūmų virtuvėje. Per tą laiką maistą jis gamino keturiems Prancūzijos vadovams. O per valstybinius vizitus vyriausiasis šefas tampa atsakingas ir už aukšto rango svečių skrandžius.
Prezidento rūmus aptarnauja 25 virtuvės darbuotojai. E.Macronas su žmona galėtų užsimanyti ir paprašyti bet kokio patiekalo. Tačiau iš tikrųjų, kaip sako G.Gomezas, jo komanda ruošia klasikinius prancūzų patiekalus iš produktų, kurių dauguma užauginama ūkiuose, nuo Paryžiaus nutolusiuose ne toliau kaip 100 kilometrų spinduliu.
Ir jokios egzotikos.
„Kiek tik įmanoma, prezidento stalui naudojame prancūziškus produktus. Natūralu, kad, pavyzdžiui, kava nėra prancūziška, tačiau žuvis, mėsa, vaisiai ir daržovės atkeliauja iš žemyninės Prancūzijos dalies arba iš mūsų šalies jūrinių teritorijų“, – sako vyriausiasis šefas.
Iš tiesų vaisiai ir daržovės yra vienintelė B.Macron užgaida. Ji prašo G.Gomezo pasirūpinti, kad ant prezidentinio stalo kasdien būtų patiekta 10 skirtingų vaisių ir daržovių.
Nenuostabu, nes, pasak dietologų, pakankamas kiekis vaisių ir daržovių yra geriausias būdas saugoti sveikatą.
Be to, kalbame ne apie sultis ir trintų vaisių ar daržovių kokteilius, kurie dabar tokie madingi, bet apie sveikus vaisius, kuriuos reikėtų sukramtyti – taip organizmas gauna ne tik sultis ir minkštimą, bet ir virškinimui svarbias augalinės kilmės skaidulas.
Laikydamasi klasikinių prancūzų mitybos tradicijų Brigitte valgo daug salotų, liesos žuvies, kuri yra puikus baltymų šaltinis. Jos racione retai pasitaiko perdirbto, daug apdoroto maisto.
Tačiau svarbiausia, kad kaip tikra prancūzė ji valgo lėtai ir mažomis porcijomis. Ir tai yra viena iš jos lieknumo paslapčių.
Būdama rūpestinga žmona B.Macron bando kontroliuoti ir savo vyro mitybą. Pasak G.Gomezo, Brigitte prašo prezidentui netiekti vadinamojo greito maisto –dešrelių ar panašių produktų.
Tačiau E.Macronas turi vieną silpnybę – jis mėgsta „Cordon Bleu“. „Cordon Bleu“ yra veršienos šnicelis (rečiau vištiena ar kalakutiena), įdarytas sūriu ir kumpiu bei apvoliotas džiūvėsėliuose. Neatrodo labai sveika, bet ką padarysi – ir prezidentai turi silpnybių.
„Mes prisitaikome prie kiekvieno prezidento skonio“, – pakomentavo virėjas G.Gomezas ir pridūrė, kad, pavyzdžiui, sūris ir vynas buvo išbraukti iš Eliziejaus rūmų meniu, kai šaliai vadovavo Nicolas Sarkozy, o dabar šie produktai sugrįžo.
„Tačiau mes nesame vieno ar kito prezidento užgaidų aukos“, – patikino kulinaras.
Dauguma patiekalų prezidentui, jo žmonai ir svečiams gaminami ir patiekiami specialiuose induose. Įdomu tai, kad Eliziejaus rūmų virtuvėje vis dar naudojami variniai indai, kurie čia atsirado dar Napoleono laikais, XIX a. pradžioje. Pavyzdžiui, tokiuose induose patogu patiekti tą patį šnicelį „Cordon Bleu“.
Per metus G.Gomezo komanda paruošia apie 95 tūkstančius patiekalų – ir kamerinėms vakarienėms prezidento porai, ir didžiulėms iškilmingoms vakarienėms, į kurias sukviečiami garbūs svečiai.
Eliziejaus rūmų vyriausiasis šefas du kartus ruošė maistą Jungtinės Karalystės kalarienei Elizabeth II, ir buvo labai nustebęs, kai jos didenybė paprašė „foie gras“ – požiūris į šį ančių kepenėlių paštetą Jungtinėje Karalystėje yra itin prieštaringas.
„Tuo Elizabeth II parodė, kad yra karalienė, ir gali elgtis taip, kaip jai patinka“, - šyptelėjo prezidentinis virėjas G.Gomezas.
Parengta pagal „Marie Claire“