Kaimo turizmo sodyboje „Karpynė“, apsuptoje žalumos ir vandens tvenkinių, patyrę virtuvės šefai kartu su visuomeninio maitinimo partneriais ir vietiniais augintojais pristatė sezono aktualijas – daržovių ir vaisių apdorojimo metodus, kai išsaugomos maistinės medžiagos, renginyje vaišino gurmaniškais užkandžiais, dūmo aromato kepsninėse ruoštais patiekalais, pabrėžė aplinkos tvarumo, atsakingo vartojimo svarbą, taip pat priminė ir apie higienos, maisto saugos keliamus reikalavimus.
Meniškai raižytomis daržovėmis ir vaisiais renginį papuošė Vita Brūzgienė – pasaulio kulinarijos Olimpiados „IKA Culinary Olympics 2016“ sidabro medalio laimėtoja ir pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ aukso medalio laimėtoja.
LVVKA, bendradarbiaudama su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, skatina naudoti ir Lietuvos ūkininkų užaugintus produktus. Renginyje Lietuvos daržovių augintojų asociacijai atstovavo Valdas Burnys, auginantis ekologiškus moliūgus, svogūnus, česnakus; Abukauskų ūkis, siūlantis raugintas daržoves; Andrius Ladavičius su daržovėmis iš Suvalkijos; Irma Šiaučiulienė pristatė liofilizuotus smidrus; „Merkio produktai“ vaišino burgundiškomis sraigėmis, šviežiomis šilauogėmis, svarainiais.
Restorano „Karpynė“ virtuvės šefas Kęstutis Bartkus gamino vietoje užauginto karpio užtepėlę su kreminiu sūriu, rūkytos lašišos nugarėlių juostelėmis bei moliūgų drebučiais. Profesijos mokytoja Giedra Sadauskienė pasiūlė daržovių variaciją duonelėje: burokėlių duonelė arba moliūgų duonelė, „Sombrero“ daržovių keksiukas, daržovių pudingas, šparaginės pupelės jautienos šoninės juostelėje, mini morkytės, troškintos granatų sultyse.
Lauko kepsninėje dūmo aromato sultingą lašišą su apelsinų sultyse marinuotomis kaliaropėmis, slyvomis su ožkų pieno sūriu, gardintą morkų-kokoso pieno kremu gamino K.Bartkus. Lauko kepsninėje ėriuko romšteksą su šviežiomis voveraitėmis, jaunomis bulvėmis, rūkytų pomidorų, kopūstų fikasė su pastarnokų konfi kremu, lazdyno riešutais ir vyno karamelėje marinuotomis bruknėmis paruošė Bernardas Anužis – „Geriausias Lietuvos virėjas 2018“ 3 vietos laimėtojas.
„Amandus desertinė“ konditerės Toma Mirinauskienė ir Rugilė Matulevičiūtė vaišino plikytos tešlos pyragėliais su avietinio šokolado kremu, raudonu traškiu krakelinu, kokosinio kremo kepurėle ir avietinio šokolado dekoru, puoštu aviete. Svečiai skanavo „Petit-four“ šokoladinius mini pyragėlius, kuriuos gamino konditerijos meistrė Dovilė Valentienė – pasaulio kulinarijos Olimpiados „IKA Culinary Olympics 2020“ aukso medalio laimėtoja.
Renginio metu svečiai degustavo šešias „Canton tea“ arbatas, parinktas atsižvelgiant į patiekalų valgiaraštį.
Prie žuvies ir daržovių buvo siūloma juodoji dūminė „Lapsang Souchong“ ir lengva, gaivi žalioji „Jade Green Tips“ iš Kinijos. Prie mėsos patiekalo – tamsi puer „Coocked Puerh“ iš Junano provincijos ir šviesi „Jade Oolong“ iš Taivano. Šios arbatos taip pat tiko prie kepinių bei desertų.
Pabaigai buvo pasiūlyta atsigaivinti arbatomis be kofeino: afrikietiška raudonąja „Wild Rooibos“ bei gaiviu trijų mėtų mišiniu „Triple Mint“. Svečiai taip pat mėgavosi ir namine vyšnių bei aviečių gira, kurią paruošė Giedra Sadauskienė.
„Dėkojame virtuvės šefams už entuziazmą, pasidalintą patirtį, žinias ir kūrybiškumą bei visiems partneriams, geranoriškai prisidėjusiems ir parėmusiems produktais“, – pranešime spaudai rašo Jūratė Mikalkėnienė, LVVKA vykdomoji direktorė.
Renginio metu stiprindama įgūdžius, asistavo Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių-padavėjų komanda.
Nors maitinimo sektoriuje ir tvyro iššūkiai, skonių profesionalai ir gurmaniškos virtuvės mėgėjai kviečiami į aštuntą kartą kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija organizuojamą Lietuvos gastronomijos savaitę, kuri vyks š. m. lapkričio 2-8 d.
Ji rengiama siekiant vystyti aukštesnę maisto kultūrą, supažindinti su gastronomijos tendencijomis, atrasti unikalius virtuvių skonius, atskleisti šefų meistrystę, išskirtinumą, paskatinti vietinius svečius atsilankyti restoranuose.