Tradicinis vasaros palydėtuvių renginys „Le Diner en Blanc“ šiais metais vėl pakvies į baltą, pakilią nuotaiką dovanojančią šventę, leidžiančią pasijausti tarsi atostogaujant Pietų Prancūzijoje.
Atsižvelgiant į Covid-19 situaciją bus laikomasi visų tuo metu galiojančių saugumo reikalavimų, tačiau šventės nuotaikos ir ilgamečių prancūziškos iškylos tradicijų tai nepakeis. Tiesa, žmonių, dalyvaujančių vakarienėje, skaičius bus ribojamas. O renginio vieta, kaip visada, bus slepiama iki paskutinės minutės.
„Le Diner en Blanc“ šiais metais taps puikia elegantiškų kelionių, leidžiančių atitrūkti nuo kasdienybės, alternatyva. Tai renginys, kuris net nekeliaujant perkelia tarsi į kitą šalį, kai akiai neįprastus vaizdus sukuria balta spalva pasipuošusių žmonių jūra. Kai susipažįstama su naujais įdomiais žmonėmis ir sutinkami seniai nematyti. Kai surengi pats sau šventę pasigamindamas ar nusipirkdamas kažką neįprasto, galbūt prancūziško, kai ištraukiamas ypatingoms progoms laikomi skanėstai.
Baltąjį pikniką į Lietuvą atvedusi ir jau septintus metus jį organizuojanti Dovilė Butkienė džiaugiasi, kad mūsų šalyje „Le Diner en Blanc“ jau tapo vasaros pabaigtuvių tradicija, o šiemet netgi gali atstoti kelionių metu patiriamą jausmą: „Šiais metais, kai kelionių galimybės yra ribotos, kviečiame leistis į elegancijos kelionę mieste. Tai išties sukelia neprastesnius jausmus, nei vakarojant Viduržemio jūros pakrantėje. Netikėtumo, kitoniškumo faktorius leidžia pasijusti tarsi labai prabangioje ir elegantiškoje kelionėje.
Tiesa, šiais metais, dalyvių skaičius bus ribojamas, tad labai kviečiame savo šventės dalyvius nepamiršti užsiregistruoti ir nelaukti iki paskutinės akimirkos.“
Registracija į šį renginį vyksta trimis etapais. Pirmajame etape galės registruotis žmonės, kurie jau dalyvavo „Le Diner en Blanc“ renginyje ankstesniais metais.
Antrojo etapo metu galės registruotis tie, kuriuos rekomenduos dalyviai iš pirmojo etapo. Trečiasis etapas skirtas visiems naujiems dalyviams.
„Le Diner en Blanc“ rekomendacijos ir taisyklės
Siekiant išsaugoti „Le Diner en Blanc“ unikalumą bei tradicijas, svečiai turi laikytis kelių pagrindinių taisyklių:
- Aprangos kodas: elegantiška balta apranga nuo galvos iki kojų. Sveikintinos tik stilingos ir skoningos originalios idėjos.
- Stalas turi būti serviruojamas tik baltais indais.
- Siekiant užtikrinti „Vakarienė baltai“ vietos slaptumą iki pat paskutinės minutės, visi svečiai bus sutikti tam tikruose punktuose iš kurių į šventės vietą juos palydės savanoriai.
- Po šventės dalyvių prašome susirinkti visus savo daiktus ir pikniko vietą palikti tokią pat gražią, kokia ji buvo ir prieš tai. Gavus dalyvavimo patvirtinimą, svečio atvykimas į renginį tampa privalomu, nesvarbu, kokios bus oro sąlygos.
Svečiai turi atsinešti:
- Stalą, dvi baltas kėdes, baltą staltiesę.
- Pikniko krepšį, kuriame turi būti elegantiškas maistas, taurės ir balti indai.
- Pasiūlysime restoranus, kurie turės paruošę maisto rinkinius. Tai puikiai tiks tiems, kurie nenorės ruošti savo maisto. Norintys pasirinkti jau paruoštą maistą, jį galės užsisakyti tiesiai iš pasiūlyto restorano.
„Le Diner en Blanc ir Lietuvoje“
Idėja surengti „Le Diner en Blanc“ Lietuvoje kilo Dovilei Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, pamačiusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių.
Subūrusi komandą jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo. Per penkerius metus, šis renginys tapo viena laukiamiausių Vilniaus vasaros švenčių, suburiančių senus draugus, leidžianti susipažinti naujiems, pasipuošti, pasimėgauti gurmanišku maistu ir užfiksuoti tai kvapą gniaužiančiose nuotraukose.
„Le Diner en Blanc“ organizaciniame komitete nuo pat renginio Lietuvoje pradžios buvo ir Valda Lukošiūtė. Ši gurmanišką maistą ir estetiką dievinanti moteris po savo pirmojo apsilankymo Paryžiuje pati sau iškėlė užduotį – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. Po metų Valda jau laisvai kalbėjo prancūziškai ir gavusi kvietimą prisijungti prie „Le Diner en Blanc“ organizavimo mielai sutiko, nes prancūziška kultūra ir tradicijos moteriai buvo labai artimos.